A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Положення про Громадський бюджет Якушинецької ТГ

Дата: 06.03.2023 14:29
Кількість переглядів: 420

Положення про Громадський бюджет

ЯКУШИНЕЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

 

РІШЕННЯ

27 сесія 8 скликання

14.02.2023

 

             № ___

 

Про затвердження Положення про Громадський бюджет

в Якушинецькій територіальній громаді

 

З метою інтенсифікації місцевої демократії, розвитку участі в Якушинецькій громаді, керуючись статтею 3, пунктом 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Положення про Громадський бюджет в Якушинецькій територіальній громаді, що додається.

 

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію сільської ради з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту.

      

 

 

Секретар сільської ради                                          Катерина КОСТЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

до рішення Якушинецької сільської ради

від 14.02.2023 №____

 

 

 

Положення про громадський бюджет в

Якушинецькій територіальній громаді

 

Положення про громадський бюджет в Якушинецькій територіальній громаді  (далі - Положення) визначає основні вимоги до організації і запровадження громадського бюджету в Якушинецькій територіальній громаді, як інструменту підсилення місцевої демократії, що сприяє розвитку самоврядування, громадської активності та залученню жителів до участі в управлінні місцевими справами.

 

1. Визначення термінів

 

1.1. Громадський бюджет – процес взаємодії Якушинецької сільської ради з громадськістю, направлений на включення жителів, які проживають на території громади, до прийняття рішень щодо розподілу частини бюджету громади, залучення їх до участі у бюджетному процесі та надання вільного доступу до інформації.

1.2. Координаційна рада з питань громадського бюджету (далі – Координаційна рада) – постійно діючий консультативний орган, який координує процес проведення циклу громадського бюджету, забезпечує дотримання цього Положення, здійснює нагляд за відбором проектів для фінансування, їх реалізацією та попередній розгляд звіту про виконання проектів, відібраних для фінансування в межах громадського бюджету, має інші повноваження. передбачені цим Положенням.

1.3. Уповноважений орган з питань громадського бюджетузагальний відділ Якушинецької сільської ради, на який покладені повноваження із супроводу громадського бюджету, проведення інформаційно-промоційної кампанії, здійснення оперативних функцій з проведення громадського бюджету.

1.4. Параметри громадського бюджету – це документ, який щорічно затверджується розпорядженням сільського голови, в якому встановлюються кількісні та якісні показники циклу громадського бюджету.

1.5. Автор проекту/особа, яка голосує – дієздатний громадянин України/іноземець або особа без громадянства, який досяг 16 років та відповідає хоча б одній з наступних умов:

- місце проживання зареєстровано на території громади;

- офіційне місце роботи знаходиться на території громади, що підтверджується довідкою з місця роботи;

- місце навчання знаходиться на території громади, що підтверджується учнівським квитком або довідкою з місця навчання;

- внутрішньо переміщена особа, місце реєстрації якої зареєстровано на території громади, що підтверджується відповідною довідкою.

1.6. Проектна пропозиція (далі - проект) – пропозиція, в якій відображено план дій, комплекс робіт, задум, ідея, викладені у вигляді опису з відповідним обґрунтуванням, розрахунками витрат, у разі необхідності кресленнями (картами, схемами) та фотографіями, що розкривають сутність задуму та можливість його практичної реалізації за рахунок громадського бюджету та оформлена за відповідною формою.

1.7. Попередній аналіз проектів - процедура формальної перевірки відповідності проектної пропозиції встановленій формі та Положенню, на основі якої  заповнюється Розділ І Бланку розгляду проекту (Додаток 2).

1.8. Експертиза проектів – процедура проведення головними розпорядниками коштів Якушинецької сільської ради оцінки, надання зауважень та рекомендацій щодо проектів на предмет їх відповідності вимогам чинного законодавства, Стратегії розвитку Якушинецької територіальної громади на період до 2030 року, реалістичності бюджету проекту для його практичної реалізації, на основі якої  заповнюється Розділ ІІ Бланку розгляду проекту (Додаток 2).

1.9. Голосування – процес визначення жителями Якушинецької територіальної громади проектів-переможців в електронному вигляді, зокрема за допомогою чат-ботів, соціальних мереж та у пунктах для голосування, супроводу громадського бюджету.       

1.10. Е-сервіс «Громадський бюджет» - електронна інформаційна система автоматизованого керування процесами Громадського бюджету, яка відображає усі етапи кожного циклу громадського бюджету та відповідну статистику у режимі реального часу, дозволяє брати участь у подачі проектів та голосуванні за них, забезпечує зв’язок з авторами проектів, оприлюднення інформації щодо проектів-переможців, стану їх реалізації та звітування за ними. Автентифікація користувачів системи здійснюється за допомогою BankID та кваліфікованого електронного підпису.

1.11. Пункти супроводу та голосування – місця для надання консультацій авторам проектів, інформування про громадський бюджет, проведення голосування, які визначені в параметрах громадського бюджету, затверджених розпорядженням сільського голови.

1.12. Відповідальний адміністратор - посадова особа, яка здійснює виконання функцій модератора в е-сервісі «Громадський бюджет», зокрема має повноваження завантажувати проекти до системи, змінювати їх статус, вносити до системи голоси жителів на основі їх вільного волевиявлення. Перелік відповідальних адміністраторів визначається Уповноваженим органом з питань громадського бюджету.

1.13. Проекти-переможці – проекти, які згідно з рейтинговим списком за результатами голосування набрали найбільшу кількість голосів, до вичерпання обсягу коштів громадського бюджету, затвердженого на відповідний рік. Не може бути профінансований проект, який набрав менше 10 голосів за результатами голосування.

1.14. Цикл громадського бюджету - сукупність заходів та іншої діяльності, які спрямовані на виділення коштів на реалізацію проектів громадського бюджету, організації подання, аналізу та допуску до голосування проектних пропозицій, проведення голосування та визначення і подальшої реалізації проектів-переможців.

 

2. Загальні положення

2.1. Видатки на реалізацію проектів громадського бюджету в Якушинецькій громаді здійснюються за рахунок коштів бюджету Якушинецької територіальної громади.

2.2.  Загальний обсяг видатків на реалізацію проектів в рамках громадського бюджету за рахунок коштів бюджету Якушинецької територіальної громади на бюджетний рік визначається при затвердженні бюджету Якушинецької територіальної громади або при внесенні змін до бюджету Якушинецької територіальної громади на відповідний рік.

2.3.  За рахунок коштів громадського бюджету фінансуються проекти, реалізація яких можлива протягом одного бюджетного періоду.

2.4.  Подані проекти для фінансування за рахунок громадського бюджету мають бути спрямовані на поліпшення комфорту проживання жителів, сприяти соціально-економічному, культурному і просторовому розвитку, впровадженню сучасних інноваційних проектів в усіх сферах життєдіяльності громади (за потреби уточнюються конкретні напрямки проєктів). Проекти не повинні бути пов’язані з поточною роботою у відповідних галузях та сферах діяльності і поточним утриманням бюджетних установ.

2.5. У разі, якщо реалізація проекту передбачає використання земельної ділянки чи іншого об’єкта  нерухомого майна, вони повинні належати до комунальної власності Якушинецької територіальної громади.

2.6. Автор проекту дає згоду  Якушинецькій сільській раді на використання усіх матеріалів та ідеї проекту для можливої подальшої реалізації, зокрема, не в межах громадського бюджету.

 

3. Параметри громадського бюджету

 

3.1.      Параметри громадського бюджету щорічно затверджуються розпорядженням сільського голови.

3.2.      Параметри громадського бюджету включають:

  • орієнтовний календарний план реалізації етапів громадського бюджету;
  • перелік пунктів супроводу та пунктів для голосування;
  • максимальна та мінімальна вартість проекту;
  • інші параметри (за необхідності).

 

4. Координаційна рада

 

4.1.      Для координації основних етапів реалізації Громадського бюджету в Якушинецькій територіальній громаді розпорядженням сільського голови затверджується персональний склад Координаційної ради строком на 2 роки. Зміни до персонального складу Координаційної ради вносяться розпорядженням сільського голови за поданням Координаційної ради.

4.2. Склад Координаційної ради формується з 12 осіб, по 4 особи від депутатського корпусу, представників громадськості, представників виконавчого комітету. За потреби до засідань Координаційної ради можуть бути залучені експерти з правом дорадчого голосу.

4.3. Склад Координаційної ради формується на основі заяв з викладеною мотивацією від потенційних членів, які мають бажання долучитися до координації громадського бюджету.

4.4. Членство у Координаційній раді може бути припинено:

  • на підставі вмотивованого рішення Координаційної ради;
  • за власним бажанням члена Координаційної ради;
  • у випадку складення депутатського мандату чи завершення депутатських повноважень члена Координаційної ради;
  • у випадку пропуску більше 3 засідань Координаційної ради без поважних причин;
  • після завершення дворічного строку перебування у складі Координаційної ради.

 

4.5. Члени Координаційної ради зобов’язуються утримуватися від використання засідань для відстоювання особистих, приватних чи партійних інтересів та не використовувати свою діяльність у Координаційній раді у політичних та інших цілях, не пов'язаних з громадським бюджетом громади.

4.6. Формою роботи Координаційної ради є її засідання, що відбуваються за потребою. Засідання проводяться гласно і відкрито. Протоколи засідань не пізніше 2 днів після засідання оприлюднюються на сайті Якушинецької територіальної громади та в е-сервісі «Громадський бюджет».

4.7. Під час першого засідання Координаційна рада обирає зі свого складу Голову та секретаря. Засідання Координаційної ради вважається правомочним у разі, якщо на засіданні присутні не менше половини її членів.

4.8. Рішення Координаційної ради приймаються простою більшістю голосів присутніх на засіданні і оформлюються протоколом, який підписується головою та секретарем Координаційної ради.

4.9. Завданнями Координаційної ради є:

-  супровід громадського бюджету на всіх його етапах;

-  вирішення спірних ситуацій, що виникають під час громадського бюджету;

-  організація проведення експертизи поданих проектів головними розпорядниками коштів;

- розгляд та затвердження реєстрів позитивно та негативно оцінених проектів головними розпорядниками коштів;

-  затвердження переліку проектів, що допускаються до голосування;

-  затвердження результатів голосування та проектів-переможців;

-  здійснення інших завдань, пов’язаних з громадським бюджетом.

4.10.    Для виконання завдань, встановлених цим Положенням, Координаційна рада має право:

-  отримувати інформацію від головних розпорядників коштів, запрошувати їх представників на засідання в межах питань реалізації громадського бюджету;

-  заслуховувати авторів проектів та отримувати від них додаткову інформацію;

-  рекомендувати авторам об’єднувати схожі проекти шляхом створення нового проекту;

-  здійснювати контроль за проведенням підрахунку голосів, відданих за проекти;

- здійснювати інші повноваження для успішної реалізації громадського бюджету.

 

5. Інформаційно-промоційна кампанія

 

5.1.      Щороку для інформування населення Якушинецької громади про громадський бюджет проводиться інформаційно-промоційна кампанія.

5.2.      Координація роботи з проведення інформаційно-промоційної кампанії покладається на Уповноважений орган з питань громадського бюджету. Інформаційно-промоційна кампанія проводиться через офіційний сайт Якушинецької сільської ради, засоби масової інформації, мережу Інтернет, шляхом розповсюдження інформаційних матеріалів на стендах, в газетах та інших виданнях, а також шляхом проведення публічних заходів (зустрічей, круглих столів тощо). Вона спрямована на ознайомлення громадян з основними положеннями та принципами фінансування проектів громадського бюджету за рахунок коштів  місцевого бюджету, заохочення громадськості до подання проектів, інформування про хронологію (черговість) та дати проведення заходів, ознайомлення з проектами, які були затверджені до голосування, перебіг подій, результати голосування, результати реалізації проектів-переможців.

5.3.      Інформація про громадський бюджет (нормативні документи, промоційні матеріали, відомості про проекти, результати голосування, новини щодо перебігу подій тощо) розміщується у відповідному розділі на офіційному сайті Якушинецької сільської ради та в е-сервісі «Громадський бюджет».

5.4.      Автори проектів можуть самостійно за власний рахунок організовувати інформаційні заходи з роз’ясненням переваг власного проекту з метою отримання більшої підтримки жителів громади.

 

 

 

6. Порядок підготовки та подання проекту

 

6.1. Проект, який подається для реалізації в межах громадського бюджету, має за змістом та оформленням відповідати вимогам, передбаченим цим Положенням.

6.2.  Проект розробляється автором за формою, наведеною у Додатку 1 до цього Положення. Сторінка форми з особистими даними автора проекту обов’язково оформляється на окремій сторінці та не підлягає оприлюдненню в електронній е-сервісі «Громадський бюджет».

6.3.      Назва проекту повинна бути викладена лаконічно та чітко відповідати змісту проекту в межах одного речення. Один автор в межах одного циклу (року) може подати не більше 2 проектів.

6.4.      План заходів з виконання проекту повинен відображати процедуру виконання проекту, зокрема закупівлю товарів, виконання робіт, надання послуг (у залежності від потреб проекту).

6.5.      Розрахунки, креслення, фотографії, що розкривають сутність проекту та можливість його практичної реалізації, додаються автором до проекту, про що зазначається у формі проекту (назва додатку та кількість сторінок).

6.6.      Під час підготовки проекту автор забезпечує його відповідність таким вимогам:

-  проект відповідає нормам чинного законодавства України;

- питання реалізації проекту знаходиться в межах компетенції Якушинецької сільської ради та її виконавчих органів;

- реалізація проекту планується на території Якушинецької сільської ради та відповідає пріоритетам Стратегії розвитку Якушинецької територіальної громади до 2030 року, містобудівній документації, на території будівель (приміщень) загального користування та об’єктів соціально-культурної сфери комунальної форми власності;

-  термін реалізації проекту не перевищує 1 бюджетний рік;

- орієнтовний кошторис проекту, розрахований автором, включає усі необхідні витрати (закупівля матеріалів, послуг, робіт та інших витрат, необхідних для реалізації проекту);

- результати реалізації проекту є загальнодоступними для жителів громади;

-  реалізація проекту не дискримінує права інших осіб;

- проект не повинен суперечити діючим цільовим програмам або дублювати завдання, які передбачені цими програмами і плануються до реалізації у відповідному бюджетному році.

6.7. Не розглядаються та не можуть бути допущеними до голосування проекти, які:

- суперечать чинному законодавству України;

- передбачають виключно розробку проектної та іншої документації;

- передбачають залучення для їх реалізації додаткової штатної чисельності до штату бюджетної установи та постійного її утримання за рахунок коштів місцевого бюджету, витрати майбутніх періодів перевищують кошторис проекту;

- передбачають створення окремих комунальних підприємств, установ та організацій;

- проекти, що мають приватний, комерційний характер;

- проекти, що містять інформацію, яка має ознаки реклами політичних, релігійних організацій;

- проекти, реалізація яких не належить до повноважень Якушинецької сільської ради.

6.8. Проект може бути знятий з розгляду за письмовою заявою автора, за умови що таку заяву подано особисто до Якушинецької сільської ради не пізніше ніж за 5 днів до початку голосування.

6.9.   Автор проекту подає такі документи:

-  проектну пропозицію та кошторис проекту, за формою згідно з Додатком 1 до цього Положення;

-  згоду на обробку персональних даних;

Під час подачі проекту автор обов’язково надає оригінал документу, що посвідчує особу та інші документи, відповідно до п. 1.5. цього Положення.

6.10.   Автори проектів несуть відповідальність за порушення авторських та інших прав інтелектуальної власності у порядку, передбаченому чинним законодавством України.

6.11. Проект подається автором одним із таких способів:

- в електронній формі завантажується через е-сервіс «Громадський бюджет».  

6.12.    Подані у паперовій формі проекти вносяться відповідальним адміністратором до е-сервісу «Громадський бюджет» протягом 3 робочих днів з дня отримання таких проектів.           

6.13. Автори проектів можуть звертатись за консультацією стосовно визначення орієнтовної вартості (кошторису) проекту та з інших питань щодо заповнення форми проекту до Уповноваженого органу з питань громадського бюджету або до потенційних розпорядників коштів, які будуть реалізовувати проект у разі визначення його переможцем.

 

7. Перевірка проектів

 

 7.1.     Уповноважений орган з питань громадського бюджету забезпечує організацію попереднього аналізу проектних пропозицій, веде реєстр отриманих проектних пропозицій та оприлюднює його в е-сервісі «Громадський бюджет».

7.2.  Уповноважений орган з питань громадського бюджету протягом 5 робочих днів з моменту завершення прийому проектних пропозицій здійснює їх попередню перевірку щодо:

-  повноти заповнення усіх обов’язкових полів форми проекту відповідно до Додатку 1 до цього Положення;

- відсутності ознак порушення законодавства України, у тому числі закликів до насильства, порушення прав і свобод людини, розпалювання міжетнічної, расової або релігійної ворожнечі тощо.

7.3.  У разі, якщо проектна пропозиція не відповідає вимогам цього Положення, Уповноважений орган з питань громадського бюджету повідомляє про це автора (-ів) проекту та повертає проект на доопрацювання.

7.4.  Автор проекту впродовж 5 календарних днів доопрацьовує проект та подає його повторно. У разі відмови автора внести зміни – проект в подальшому не розглядається, про що Уповноваженим органом з питань громадського бюджету зазначається в бланку розгляду проекту.

7.5.  Протягом 3 робочих днів після закінчення строків для доопрацювання проектів, Уповноважений орган з питань громадського бюджету формує реєстр проектів, які пройшли попередню перевірку та разом із бланками розгляду проектів передає їх до Координаційної ради.

7.6. Координаційна рада своїм рішенням розподіляє проекти для проведення експертизи між головними розпорядниками коштів Якушинецької сільської ради відповідно до їх повноважень та змісту (сфери реалізації) проектів.

7.7.  Головні розпорядники коштів протягом 10 календарних днів з дня отримання проекту здійснюють його аналіз (експертизу) на предмет можливості реалізації проекту в межах відповідного бюджетного року, відповідності законодавству України, стратегічним цілям розвитку Якушинецької територіальної громади, належності місця реалізації проекту (земельної ділянки, будівлі) до власності територіальної громади та ін. У разі недостатності викладеної в проекті інформації для здійснення ґрунтовного аналізу представники Головних розпорядників коштів зв’язуються з автором проекту з пропозицією уточнення інформації. Зміни до поданого проекту вносяться автором особисто протягом 5 робочих днів.

7.7.  У разі відмови автора проекту надати усю необхідну інформацію чи внести зміни, проект розглядається у початковому обсязі та на основі наданих даних формується бланк розгляду проекту.

7.8.  У разі, коли під час експертизи проекту виявлено, що реальна вартість проекту буде вищою, ніж визначена автором проекту, та перевищує встановлений граничний обсяг витрат на реалізацію проекту, автору проекту пропонується зменшити обсяги витрат на реалізацію проекту (шляхом зменшення обсягу робіт, вибору інших матеріалів тощо). У разі відсутності письмової згоди автора проекту вирішити питання перевищення вартості заявленого проекту, проект у подальшому розглядається у початковому обсязі та на основі наданих даних формується бланк розгляду проекту.

7.9.   За підсумками проведеної експертизи по кожному поданому проекту головними розпорядниками коштів Якушинецької сільської ради заповнюється розділ ІІ бланку розгляду проекту відповідно до Додатку 2 цього Положення. Бланк розгляду проекту містить позитивну чи негативну оцінку запропонованого проекту. У разі негативної оцінки проекту зазначаються аргументовані причини формування негативного висновку, про що повідомляється автор проекту.

7.10.   Належним чином підготовлений та оформлений бланк розгляду проекту головний розпорядник коштів направляє до Уповноваженого органу з питань громадського бюджету, який протягом 2 робочих днів формує реєстр позитивно та негативно оцінених проектів, до якого додаються бланки розгляду проектів та передає їх Координаційній раді для затвердження та визначення переліку проектів, які допускаються до голосування. Уповноважений робочий орган здійснює відповідні зміни щодо руху проектів в е-сервісі «Громадський бюджет».

7.11. У разі якщо автор проекту не погоджується з наданим негативним експертним висновком, він може подати апеляційну заяву у довільній формі до Координаційної ради протягом 3 робочих днів.

7.12. Координаційна рада на своєму засіданні розглядає можливі апеляції авторів проектів та інші заяви, розглядає та затверджує реєстр проектів до голосування протягом 5 робочих днів з моменту отримання реєстру позитивно та негативно оцінених проектів.

7.13.   Уповноважений орган з питань громадського бюджету протягом двох робочих днів після прийняття рішення координаційною радою, оприлюднює на сайті Якушинецької сільської ради перелік проектів, які допущені до участі у голосуванні та відхилені проекти. Вся інформація публікується в е-сервісі «Громадський бюджет».

 

8. Голосування

 

 8.1.  Голосування за проекти здійснюється через е-сервіс «Громадський бюджет», на яку розміщено посилання на сайті Якушинецької сільської ради, та у  пунктах супроводу та голосування, визначених розпорядженням сільського голови. Голосування може здійснюватися за допомогою відповідальних адміністраторів, шляхом внесення в систему голосу за той чи інший проект, в соціальних мережах та через чат-бот.

8.2.   Оголошення про початок голосування, перелік пунктів для голосування, місце їх розташування та графік роботи оприлюднюються на офіційному сайті Якушинецької сільської ради.

8.3.   Голосування проводиться не пізніше 5 робочих днів після оприлюднення допущених для участі у голосуванні проектів на офіційному сайті Якушинецької громади.

8.4. Голосування за проекти здійснюється впродовж 15 календарних днів з дня початку голосування.

8.5.   Одна особа може проголосувати за 1 проект у кожній категорії (у разі їх наявності).

8.6.  Обов’язковою умовою для голосування є ідентифікація особи, яка голосує відповідно до п. 1.5. цього Положення або автентифікація у відповідності до п 1.10 цього Положення.

 

9. Визначення проектів-переможців

 

9.1.      Після завершення кінцевого терміну голосування здійснюється підрахунок голосів. Підрахунок голосів за кожним з проектів здійснюється в е-сервісі «Громадський бюджет» в автоматичному режимі.

9.2.      Якщо за результатами голосування два або декілька проєктів отримали однакову кількість голосів, пріоритетність визначається рішенням Координаційної ради за оцінкою відсутності зауважень в бланку розгляду проєкту. У разі неможливості визначення переможця зазначеним чином,  пріоритетність визначається датою реєстрації відповідного проєкту, перемагає той, що раніше поданий. У разі якщо проєкти мають однакову дату реєстрації, пріоритетність має той, який потребує меншого обсягу фінансування.

9.3.      Останні за рейтингом проекти, що виходять за рамки встановленого обсягу громадського бюджету на відповідний рік, не включаються до списку проектів-переможців.

9.4. Координаційна рада не пізніше 5 робочих днів з дня завершення голосування розглядає скарги та інші звернення щодо результатів голосування, у разі необхідності організовує необхідні перевірки із залученням зацікавлених сторін та приймає рішення про затвердження результатів голосування за проекти громадського бюджету. Координаційна рада передає рішення про затвердження результатів голосування до Уповноваженого органу з питань громадського бюджету для публікації на офіційному сайті сільської ради та оновлення даних в е-сервісі «Громадський бюджет».

9.5. Уповноважений орган з питань громадського бюджету на основі протоколу Координаційної ради готує проект розпорядження сільського голови про проекти-переможці із зазначенням головних розпорядників бюджетних коштів, відповідальних за їх реалізацію та подальше включення бюджетних запитів (пропозицій) для реалізації проектів громадського бюджету.

 9.6.     Проекти-переможці, підлягають фінансуванню за рахунок коштів бюджету на відповідний бюджетний рік.

 

10. Затвердження видатків та реалізація проектів-переможців

  

10.1.   Виконавцями проектів-переможців визначаються головні розпорядники бюджетних коштів – виконавчі органи Якушинецької сільської ради, які повинні здійснювати організацію та контроль за реалізацією проекту на будь-якому етапі.

10.2.   Проекти, які перемогли за підсумками голосування, фінансуються в рамках громадського бюджету Якушинецької територіальної громади після прийняття сільською радою відповідного рішення про місцевий бюджет або внесення змін до місцевого бюджету.

10.3.   Головні розпорядники бюджетних коштів, до повноважень яких відноситься реалізація проектів, забезпечують включення до бюджетних запитів (пропозицій) на відповідний бюджетний період обсягів коштів, необхідних на реалізацію проектів-переможців, за необхідності готують пропозиції щодо внесення змін до відповідних цільових програм.

10.4.   Після затвердження в установленому порядку бюджету Якушинецької територіальної громади розпорядники бюджетних коштів забезпечують реалізацію проектів відповідно до вимог чинного законодавства України.

10.5.   Автори проектів-переможців можуть здійснювати контроль за реалізацією проектів.

10.6.   Головні розпорядники бюджетних коштів забезпечують взаємодію та координацію дій в межах бюджетного законодавства з авторами проектів-переможців у процесі реалізації проектів.

10.7.   Під час реалізації проекту допускаються незначні зміни, якщо вони не суперечать загальній ідеї та погоджені з автором проекту.

 

11. Звітування та оцінка результатів реалізації проектів

 

11.1. Головні розпорядники бюджетних коштів готують звіт про реалізацію кожного проекту громадського бюджету протягом 15 днів з моменту завершення реалізації відповідного проекту та загальний звіт наприкінці планового року реалізації проектів-переможців.

11.2.   Звіт включає в себе:

         загальний опис результатів проекту;

         опис робіт та послуг, які було проведено та надано;

         заходи, які не вдалося реалізувати, або було реалізовано іншим чином;

         фактичний термін реалізації проекту;

         фактичний бюджет проекту;

         фотозвіт результату.

11.3. Звіти про реалізацію проектів розпорядники бюджетних коштів подають до загального відділу сільської ради для оприлюднення на сайті сільської ради та до Уповноваженого органу з питань громадського бюджету для здійснення необхідних оновлень в е-сервісі «Громадський бюджет».

 

 

Керуючий справами (секретар)

виконавчого комітету                                                              Олександр КАЧАН

 

 

Додаток 1

до Положення про громадський бюджет

в Якушинецькій  територіальній громаді

 

 

ФОРМА ПРОЕКТУ,

реалізація якого планується за рахунок коштів

громадського бюджету в Якушинецькій територіальній громаді

у _____ році

 

Ідентифікаційний номер проекту

(вписує Уповноважений орган з питань громадського бюджету, згідно з реєстром)

 

Дата надходження проекту

(заповнюється Уповноваженим органом з питань громадського бюджету)

 

Прізвище, ім’я, по батькові особи, що реєструє проект:

 

(підпис)

 

ВСІ ПУНКТИ Є ОБОВ’ЯЗКОВИМИ ДЛЯ ЗАПОВНЕННЯ!

1. Назва проекту (не більше 15 слів):

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

 

2. Адреса, назва установи/закладу:

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

 

3. Мета проекту:

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

 

4. Короткий опис проекту (не більше 20 слів)

 

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

 

5. Повний опис проекту (проблема, на вирішення якої він спрямований; запропоновані рішення; пояснення, чому саме це завдання повинно бути реалізоване і яким чином його реалізація вплине на подальше життя мешканців):

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

 

6. Для кого цей проект (основні групи жителів громади, які зможуть користуватися результатами проекту, кількість населення, що отримає вигоду від реалізації проекту)

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

 

7. Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту:

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

8. Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

9. Орієнтовна вартість (кошторис) проекту (всі складові проекту та їх орієнтовна вартість)

№№

Найменування товарів (робіт, послуг)

Кількість, од.

Ціна за одиницю, грн.

Вартість всього, грн.

 
 

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Загальна вартість, грн.

 

 

 

10. Контактні дані автора проекту, які будуть загальнодоступні, у тому числі для авторів інших пропозицій, жителів, представників ЗМІ, з метою обміну думками, інформацією, можливих узгоджень тощо:

висловлюю свою згоду на використання моєї електронної адреси _______________________________________________ для зазначених вище цілей

 

Автор проекту                                   _______________                 _________________          

                                                                   (підпис)                                (Ініціали, Прізвище)

Дата подання проекту

«_____» ____________ року

 

Примітка:

Контактні дані автора проекту (тільки для Якушинецької сільської ради), зазначаються на наступній сторінці бланку-заявки, яка є недоступною для громадськості.

 

 

11. Автор проекту, уповноважена особа та їх контактні дані (дані необхідно вписати чітко і зрозуміло).

Доступ до цієї інформації матимуть лише представники Якушинецької сільської ради ради

Ім’я та Прізвище**

Контактні дані

Підпис***

 

 

Поштова адреса: _______________________

______________________________________              

вул. __________________________________

№ буд.                        , кв.____________________

Е-mail: ________________________________

№ телефону ___________________________

 

 

 

** Будь-ласка, вкажіть контакті дані автора та особи, уповноваженої надавати інформацію представникам Якушинецької сільської ради.

*** Підписуючи документ, я, разом з цим заявляю, що маю право подавати проект, відповідно до п. 1.5. цього Положення.

 

 

Додатки до проектної пропозиції:

1. Копія паспорта або посвідки на постійне/тимчасове проживання

2. Копія студентського квитка, довідки з місця роботи, довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності)

3.  Фото, схеми, креслення, комерційні пропозиції, інші документи (за необхідності), що демонструють очікуваний результат

4. Згода на обробку персональних даних

Згода на обробку персональних даних

 

Відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» від  01.06.2010 р. №2297 - VI я,______________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові повністю)

_______________________________________________________________________

даю згоду на обробку моїх персональних даних вказаних у пункті 11 цього бланку-заяви працівниками  Якушинецької сільської ради  ради  та членам Координаційної  ради, виключно для реалізації Положення про громадський бюджет  в Якушинецькій територіальній громаді.

 ________________________                                          ________________________

                  Дата                                                                               Підпис автора

 

 

Я погоджуюсь:

-                    що заповнений бланк (за виключенням п.11 з особистими даними автора проекту) буде опубліковано в електронній системі та на сайті Якушинецької сільської ради;

-                   на можливість модифікації, об’єднання проекту з іншими схожими проектами, а також її реалізації;

-                   можливе уточнення проекту, якщо сума для реалізації перевищить максимальний обсяг коштів, визначених на його реалізацію Положенням про громадський бюджет  в  Якушинецькій територіальній громаді на відповідний рік.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Додаток 2

до Положення про громадський бюджет

в Якушинецькій територіальній громаді

 

 Ідентифікаційний номер проекту

(вписує Уповноважений орган згідно з реєстром)

 

 

Бланк розгляду проекту,

реалізація якого відбуватиметься за рахунок коштів

громадського бюджету  у Якушинецькій територіальній громаді

у 2023 році

Розділ І. Попередня оцінка проекту з точки зору правильності і повноти заповнення форми проекту (заповнює Уповноважений  орган)

 

1.1. Форма проекту заповнена згідно з вимогами, немає необхідності запрошувати автора проекту для отримання додаткової інформації (необхідну відповідь підкреслити).

а) Так.

б) Ні (які недоліки? яких даних недостатньо?).

……………………………………………………………………...…………

……………………………………………………………………...…………

 

1.2. На звернення до автора проекту для доопрацювання проекту (необхідну відповідь підкреслити):

а) автор доопрацював проект, надавши додаткову інформацію (яку саме?)

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………...……………

б) не надав додаткову інформацію (чому?)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...……………

 

1.3. Висновок щодо передачі проекту до головних розпорядників коштів для здійснення їх аналізу (згідно з розпорядженням сільського голови щодо розподілу проектів між головними розпорядниками коштів, до повноваження яких відноситься реалізація проекту)

а) Так (назва головного розпорядника коштів).

……………………………………………………………………...………………

б) Ні (обґрунтування).

……………………………………………………………………...………………

____________ ________________ ________________________________

            (дата)                        (підпис)                      (прізвище, ім’я, по батькові відповідальної особи Уповноваженого органу)

Ідентифікаційний номер проекту

(вписує Уповноважений орган  згідно з реєстром)

 

 

ВСІ ПУНКТИ Є ОБОВ’ЯЗКОВИМИ ДЛЯ ЗАПОВНЕННЯ

(у разі, якщо якесь із питань не стосується проекту,

необхідно вписати «не стосується»)

 

 

Розділ ІІ. Аналіз проекту на предмет можливості або неможливості його реалізації (заповнює представник головного розпорядника коштів, до повноважень якого відноситься реалізація проекту).

 

2.1. Форма проекту містить всю інформацію, необхідну для здійснення аналізу пропозиції проекту на предмет можливості/неможливості його реалізації (необхідну відповідь підкреслити).

а) Так.

б) Ні (чому? зазначити чіткі причини).

……………………………………………………………………...………………………………………………………………………………………...………………………………………………………………………………………...…………

2.2. Інформацію, що викладена у Формі проекту, було доповнено автором проекту (необхідну відповідь підкреслити).

а) Так (зазначити, яку саме інформацію надано додатково).

……………………………………………………………………...………………………………………………………………………………………...……………

б) Ні (чому? зазначити чіткі причини).

……………………………………………………………………...………………………………………………………………………………………...………………………………………………………………………………………...…………

2.3. Запропонований проект стосується повноважень сільської ради (необхідну відповідь підкреслити).

а) Так.

б) Ні (зазначити чіткі причини).

……………………………………………………………………...………………………………………………………………………………………………………...……………………………………………………………………………………

2.4. Запропонований проект відповідає чинному законодавству України та нормативно-правовим актам, у тому числі рішенням сільської ради та її виконавчого комітету.

а) Так.

б) Ні (зазначити чіткі причини).

……………………………………………………………………...……………………………………………………………………………………………………….

2.5.Територія/земельна ділянка/об’єкт, на якій/якому відбуватиметься реалізація запропонованого проекту (необхідну відповідь підкреслити):

а) це територія/земельна ділянка/об’єкт, на якій/якому можливо здійснювати реалізацію відповідного проекту за рахунок коштів громадського бюджету Якушинецької ТГ;

б) це територія/земельна ділянка/об’єкт, яка/який не належить до переліку територій/об’єктів, на яких можливо здійснювати реалізацію відповідного проекту за рахунок коштів громадського бюджету Якушинецької ТГ (обґрунтування):

……………………………………………………………………...……………………………………………………………………………………………………….

в) Не стосується.

 

2.7. Реалізація запропонованого проекту відбуватиметься протягом 365 календарних днів і спрямована на кінцевий результат (необхідну відповідь підкреслити).

а) Так, в _____ році  (назвати чіткі причини, якщо  проект неможливо реалізувати протягом поточного року)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

б) Ні (зазначити чіткі причини).

……………………………………………………………………...……………………………………………………………………………………………………….

2.8. Кошторис проекту, поданий автором проекту для його реалізації (необхідну відповідь підкреслити):

а) приймається без додаткових зауважень;

б) із зауваженнями (необхідно внести відповідні зауваження за пропонованою нижче формою)

Складові проекту

Витрати за кошторисом

Запропоновані автором проекту

Зміни, внесені головним розпорядником коштів

1.

 

 

2.

 

 

...

 

 

Загальна сума проекту, пропонована автором, становить __________ гривень.

Загальна сума проекту, відкоригована згідно із зауваженнями головного розпорядника коштів, становить ____________ гривень (заповнюється за потреби).

Обґрунтування внесених змін:

……………………………………………………………………...……………………………………………………………………………………………………….

2.9. Висновок стосовно технічних можливостей реалізації запропонованого проекту (необхідну відповідь підкреслити):

а) позитивний

б) негативний (зазначити чіткі причини)

……………………………………………………………………...……………………………………………………………………………………………………….

2.10. Висновок стосовно експлуатаційних витрат на реалізацію запропонованого проекту в контексті законодавчих вимог щодо економії бюджетних коштів (необхідну відповідь підкреслити):

а) позитивний;

б) негативний (чому?)

……………………………………………………………………...……………………………………………………………………………………………………….

2.11. Висновки і погодження/узгодження з іншими виконавчими органами сільської  ради, до компетенції яких входить проект, стосовно можливості реалізації проекту (наприклад, погодження з виконавчими органами: відділ архітектури та містобудування; відділ житлово-комунального господарства, будівництва та земельних відносин; фінансовий відділ, інше), ситуації та умов, за яких реалізація проекту може суперечити/перешкоджати реалізації інших проектів, які стосуються цієї земельної ділянки/території або об’єкта/будівлі

а) позитивно;

б) нейтрально (зазначити можливі ускладнення під час реалізації проекту) ……………………………………………………………………...………………………………………………………………………………………...……………

в) негативно (зазначити чіткі причини відмови)

……………………………………………………………………...………………………………………………………………………………………...……………

2.12. Чи реалізація запропонованого проекту передбачає витрати в майбутньому (наприклад, витрати на утримання, поточний ремонт і так далі).

а) Так (які в річному вимірі?)

……………………………………………………………………...………………………………………………………………………………………...……………

б) Ні.

 

Розділ ІІІ. Рекомендації щодо внесення проекту, запропонованого до фінансування за рахунок коштів громадського бюджету Якушинецької ТГ, в перелік проектів для голосування (в тому числі опис передумов, які можуть зашкодити реалізації пропозиції (проекту), та інші зауваження, що є важливими для реалізації запропонованого проекту):

а) позитивні;

б) негативні.

Обґрунтування/зауваження:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...………………………………………………………………………………………...…

 

________________ _____________ __________________________________

(дата)                        (підпис)                      (прізвище, ім’я, по батькові керівника    

                                                                             головного розпорядника коштів)

                                                                           

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь