A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Чи обгрунтовано підвищується вартість проїзду у Зарванцях?

Дата: 02.03.2018 12:46
Кількість переглядів: 899

Фото без опису

Досить бурхливо сприйняли мешканці села Зарванці новину про подорожчання проїзду на 50% в грудні минулого року: з 4 гривень до 6. Відтак, за ініціативи сільського голови Романюка Василя Станіславовича 21 грудня відбулась спільна  нарада  представника перевізника й робочої групи з питань розробки схеми та графіку руху автобусного маршруту Вінниця – Зарванці. За результатами зустрічі було досягнуто згоди на встановлення  тарифу у 5 гривень при перевезенні пасажирів до 1 лютого 2018 року. При цьому, за інформацією учасника робочої групи Галини Дем’янюк, перевізник погодився утримувати даний тариф за умови зменшення кількості зупинок на маршруті та оплати проїзду пільгових категорій населення. 31 січня відбулась чергова зустріч з представником перевізника та місцевою владою, проте згоди в  утриманні вартості проїзду на поточному рівні  не було досягнуто. Таким чином, перевізник в односторонньому порядку з 1 лютого поточного року підвищує ціну проїзду на маршруті до 6 гривень, мотивуючи таку необхідність січневим зростанням цін на пальне та ростом мінімальної заробітної плати.

Відповідно до норм Постанови Кабінету Міністрів України № 1081 від 3 грудня 2008 року Департаментом житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької обласної державної адміністрації був проведений конкурс на визначення перевізника на маршрут Вінниця-Зарванці. Переможцем Конкурсу на перевезення пасажирів став ФОП Куций Василь Ярославович. Але відповідно до чинного законодавства на сьогодні органи державної та місцевої влади фактично не мають права встановлювати чи затверджувати тарифи переможцю конкурсу. Рішення про перегляд тарифів приймають перевізники на зборах своєї асоціації та відповідно змінюють тарифи в односторонньому порядку. При цьому перевізник повинен дотримуватися економічно обгрунтованих тарифів, обрахованих за Методикою розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затверджену Наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 17.11.2009 року за номером 1175.

Відтак, від Робочої групи Якушинецької сільською радою було направлено клопотання до Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької обласної державної адміністрації з питанням перевірки обґрунтованості розрахунку тарифу перевізником на маршруті Вінниця-Зарванці відповідно до чинного законодавства. Окрім того, до органу місцевого самоврядування надходили неодноразові скарги від населення щодо недотримання норм якості та безпеки при  наданні транспортних послуг  даним перевізником, що може слугувати підставою для дострокового припинення договірних відносин. Окрім того, цього року оплата пільгового проїзду здійснюється з місцевих бюджетів. І перевізника повідомлено, що на відміну від попередніх років, коли така компенсація фактично не надходила з державного бюджету, тепер він може розраховувати на оплату пільговиків з  Якушинецької сільської ради. До пільгових категорій населення відносяться чорнобильці, учасники АТО, багатодітні батьки та інваліди війни.


 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь