A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

«МАЛУ КОНСТИТУЦІЮ» ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ БУДЕ ЗМІНЕНО

Дата: 24.04.2018 12:09
Кількість переглядів: 1494

 

Питаннями вдосконалення базового закону системи місцевого самоврядування, який ще називають «малою конституцією», та механізмів відстоювання інтересів місцевого самоврядування в органах державної влади займалися представники органів центральної та місцевої влади та громадські експерти 23 квітня 2018 року у Вінниці під час круглого столу Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за підтримки USAID, NIBR, FBA, Асоціації міст України.

Під час виїзного засідання Комітету говорили про вдосконалення закону про місцеве самоврядування. Були розглянуті питання переліку повноважень органу місцевого самоврядування, потреби нормативного врегулювання призначення осіб за контрактом, строків та порядку публікації проектів рішень тощо. Тож до участі у круглому столі запросили діючих очільників міст, селищ і сіл, голів ОТГ. Присутній був також голова Якушинецької Об’єднаної територіальної громади Василь Романюк.

Серед виступаючих були: народний депутат України Сергій Кудлаєнко, Голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник, Перший заступник Голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко, експерт Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» Валентина Полтавець, директор проекту USAID «Розробка та зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)» Ігор Парасюк, заступник керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олег Данилюк та інші.

У поданих змінах пропонується публікувати проекти рішень за 20 днів до сесії, а в особливих випадках – за добу, подано у новій редакції порядок заміщення голови та секретаря органу місцевого самоврядування.

Зокрема, Якушинецьким сільським головою Василем Романюком було запропоновано призначати секретаря ради на конкурсній основі сільським головою. Згідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» секретар ради обирається з числа її депутатів, але трапляються випадки, коли неможливо обрати фахового секретаря. З огляду на це, пропонується зняти обмеження права інших громадян займати посаду секретаря в раді. Також Василь Станіславович закликає детально опрацювати проект закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», а саме статтю 14, яка забороняє суміщати службу в органах місцевого самоврядування із статусом депутата. Задля уникнення конфліктів між посадовими особами та депутатами, з метою налагодження конструктивних зв’язків, недоцільно обмежувати права посадових осіб, як громадян України, представляти інтереси громади в раді.

 

При підведенні підсумків круглого столу Сергій Кудлаєнко як Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування подякував усім присутнім за активну участь у заході, небайдуже ставлення до реформи місцевого самоврядування та пообіцяв, що всі надані пропозиції будуть розглянуті в процесі підготовки відповідного законопроекту.

 

За матеріалом Юрія Краківського


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь