Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

ПРОФІЛАКТИКА СКАЗУ

Дата: 01.10.2018 15:35
Кількість переглядів: 2091

Фото без опису

Про роботу з профілактики та ліквідації сказу

 

Проблема сказу на території Вінницького району протягом 2015-2018 років була і залишається складною, але контрольованою. Аналіз поширення сказу в районі свідчить,  що у його ареалу дифузний характер.

Вся територія області є стаціонарно-неблагополучною по сказу, як серед диких так і серед домашніх тварин.

Так у 2015 році в районі виявлено 12 голів тварин хворих на сказ, в 2016 році – 5, в 2017 році – 13, за поточний період 2018 року – 10. Найбільший відсоток становлять лиси.

Проаналізувавши результати епізоотичних розслідувань випадків сказу у 100 відсотків домашніх тварин зараження відбулося при контактуванні із лисами, що підтверджує те, що лисиця червона є основним нозоареалом вірусоносійства та розповсюдження сказу серед тварин.

 За рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій райдержадміністрації на території району постійно проводиться плановий відстріл лисиці червоної.

При цьому обов’язковим є те, що біоматеріал від усіх відстріляних тварин досліджується у Вінницькій регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. Це дає змогу в значній мірі регулювати чисельність лисиці та здійснювати моніторинг епізоотичного стану серед дикої фауни.

По кожному випадку захворювання на сказ серед тварин, проведені засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій районній державній адміністрації, з обов’язковим визначенням вогнища хвороби та меж зони захисту з нанесенням на мапі, затвердженням Плану оздоровлення неблагополучного пункту, із зазначенням відповідальних осіб за проведення тих чи інших заходів Плану. Карантинні обмеження знімались при умові безумовного виконання Плану  та не раніше, обумовлених Інструкцією термінів.

Значну роботу в профілактиці та боротьбі зі сказом  здійснюється спеціалістами Вінницької районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Основним шляхом профілактики сказу є щеплення тварин.

Щеплено проти сказу в 2015 році – 15760 голів, 2016 році – 1660 голів,  2017 році – 16354 голів, за 8 місяців 2018 року – 11375 голів.

Вакцина одержана за бюджетні кошти використовувалась оперативно і в повній мірі по показниках імунного захисту домашніх тварин, в тих чи інших неблагополучних пунктах, і в резерві  районної державної лікарні ветеринарної медицини залишалось  по 200-250 доз на випадки новоутворених неблагополучних пунктів.

Контроль щеплень проводиться шляхом:

1. Інформування Районного управління щодо заходів вжитих по питаннях профілактики та боротьби із сказом тварин, в тому числі й про покуси людей проводиться шляхом щотижневого звітування районної державної лікарні ветеринарної медицини.

2. Щомісячного аналізу інформації про щеплення тварин в розрізі населених пунктів.

3. Шляхом опитування населення при виїзді спеціалістів Районного управління по населеним пунктам.

Крім того, контролюється дотримання холодового режиму при транспортуванні, зберіганні та використанні ветеринарних імунобіологічних засобів, в тому числі вакцини проти сказу тварин.

Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення щодо профілактики сказу.

За 2015—2018 роки  розповсюджено  майже 1050  інформаційних листівок,  457 пам’яток, здійснено 85 виступів на зборах  громадян в населених пунктах, бесід близько 3 тисяч, надруковано 3 статті в місцевих газетах.

На даний час захворюванню тварин на сказ сприяє ряд причин.

Через безвідповідальне ставлення власників частина домашніх тварин поповнює ряди безпритульних. Регулювання їх кількості є багатогранною проблемою, тому потребує комплексного підходу із залученням різних організацій та установ для її вирішення.

На сьогодні контроль за кількістю безпритульних тварин набуває першочергового значення з огляду забезпечення захисту населення від заразних хвороб.

Щорічно реєструється значна  кількість укусів людей. За період 2017 та 6 місяців цього року за медичною допомогою по причині контактів із хворими і підозрілими на захворювання тваринами звернулося 288 осіб, а профілактичним щепленням піддано 77 постраждалих.

Якщо домашніх тварин, які нанесли укуси піддають 10-15 денному карантинуванню, то карантинні заходи до безпритульних тварин здійснити неможливо.

Основним із шляхів контролю сказу є профілактика. Проте, працівники ветеринарної медицини самостійно не розв’яжуть даної проблеми.

Питання боротьби зі сказом може бути вирішене комплексно із залученням всіх зацікавлених служб, організацій та установ. Всі зусилля повинні бути спрямовані  на впорядкування утримання домашніх тварин, своєчасну їх вакцинацію, відлов безпритульних тварин, регулювання чисельності червоної лисиці, пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення.

    Одним із дієвішим профілактичним заходом, із вище перерахованих, є імунізація тварин у дикій природі.

Протягом 2007 та 2008 років в районі було проведено три таких заходи, але значних результатів не одержано у зв’язку з тим що їх, як свідчить досвід Європейських країн, потрібно проводити двічі на рік і щонайменше 5-7 років поспіль.

У цьому році були виділені кошти на придбання вакцини і послуг по проведені імунізації у дикій природі у 19 областях України в тому числі  у Вінницькій області. Цю роботу заплановано провести у першій декаді жовтня, шляхом розповсюдження вакцинних принад із повітря за допомогою літаків АН-2. Площа, що підлягає обробці становить 21 тис 361 квадратний кілометр, буде розповсюджено 427 тисяч 220 доз приманок.  

 

Для успішної імунізації диких м’ясоїдних тварин передбачено:

  • обробляти весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів, із врахуванням ареалу проживання лисиць,
  • принади скидати рівномірно в межах визначеної території із розрахунку 20 принад на 1 кілометер квадратний.
  • проводити щоденний контроль польоту літаків по заздалегідь встановленим лініям, та запланованої кількості викладених приманок.
  • територію яка підлягає обробці розділено на зони, в яких визначенні лінії польоту літаків.
  • дистанція між лініями польоту має бути в межах 500-1000 м, враховуючи природні або штучні особливості ландшафту.
  • задіяний авіатранспорт оснащений системами GPS і системами реєстрації скидання.  

Враховуючи вищевикладене, для покращеня епізоотичної ситуації щодо сказу та ефективного проведеня імунізації диких тварин  пропонується здійснити ряд заходів, які зазначені в проекті рішення.                                                                                      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь