A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

ПРИДБАВ ПІДАКЦИЗНИЙ ТОВАР-ОТРИМАЙ ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК

Дата: 20.11.2018 14:35
Кількість переглядів: 706

Фото без опису

Відповідно до статті 215 Податкового кодексу України акцизний податок  — це податок на споживання підакцизної групи товарів, що включається до ціни такої продукції як  спирт та його дистиляти,  алкогольні напої,  пиво,  тютюнові вироби та його промислові замінники, нафтопродукти, скраплений газ.

         Акцизний податок для нашої громади є одним з основних бюджетоутворюючих та має складати близько 8% власних надходжень до сільського бюджету.

         Для прикладу, з кожної купленої пачки цигарок і з кожної пляшки алкоголю в бюджет громади надходить 5% їх вартості. 

         Згідно статистичних даних, в Україні щоденно курить 45 % дорослих чоловіків і 9 % дорослих жінок;  серед молоді курить      45 % юнаків і 35 % дівчат. Україна займає ІІ місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина, тобто на кожного  українця припадає понад  2500 цигарок, або майже 7 щоденно. Ці дані у цілому є актуальними й для нашої громади. При населенні громади приблизно у 15 тис. громадян, кількість цигарок становить понад 37.000.000 шт.

         Щодо алкоголю. За рік на одного українця припадає 6.1 літра алкоголю, а це 15 пляшок оковитої, тобто за рік  громада випиває 225.000 пляшок.

         При середній вартості пачки цигарок у 28 грн., а пляшки горілки у 85 грн., неважно підрахувати суму у 5% акцизного збору, який  спрямовуватиметься в бюджет.

         Разом з тим, найважливішою умовою при покупці алкоголю і цигарок, повинно були вибиття фіскальних чеків за покупку.

         На території громади зареєстровано понад два десятки фізичних осіб-підприємців, які займаються реалізацією алкоголю й тютюну, а обов’язковою умовою при цьому є видача покупцеві фіскального чека, що дотримується не завжди.

         Тільки у минулому році податкової інспекцією притягнуто до відповідальності 5 ФОП,  з яких стягнуто 50.000 грн. штрафу та такі порушення (сума стягнутого штрафу з 1 особи становить 10.000 грн).

         У свою чергу, сільською радою зі свого боку також ужито заходів у цьому напрямку.

         Зокрема, до штатного розкладу сільської ради введено посаду інспектора праці, функціональними обов’язками якого передбачено контрольні функції із дотримання вимог трудового законодавства усіма підприємствами, установами та організаціями на території громади (стосовно підприємців, що реалізують товари підакцизної групи йдеться про дотримання ними умов праці – наявність касових апаратів, видачу фіскальних чеків, тощо).

         Покупці у свою чергу, теж мають повне право вимагати фіскальний чек, чим також забезпечуватимуть гарантовані  надходження до бюджету громади. А це -  утримання садочків, шкіл, медицини, інфраструктури, тощо.

         Разом з тим, мова йде не про накладення штрафних санкцій як за мету,  а про прозору співпрацю, партнерські, відповідальні  відносини між підприємцями й громадою, а як наслідок – прозоре наповнення нашого бюджету, який є запорукою подальшого розвитку громади.

        

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь