A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

ФЕСТИВАЛЬ ЯКУШИНЕЦЬКІ ВЕСНОСПІВИ ЗАПОЧАТКУВАЛИ У КСАВЕРІВЦІ

Дата: 12.03.2019 09:33
Кількість переглядів: 675

Фото без опису

Разом з пробудженням природи від зимового сну, на нашій найкращій та найблагодатнішій  землі - в Україні, розпочинається цикл народніх весняних свят, пов’язаних зі стародавніми традиціями та віруваннями, супроводжуємих піснями, іграми та хороводами.

         Наш мудрий народ у своїх казках й традиціях, створив чудовий образ весни — гарної молодої дівчини з вінком квітів на голові. Вона, ця дівчина-весна самий бажаний і довгожданий гість, її закликають дівчата піснями-веснянками, її зустрічають діти з дарами — солодким печивом у вигляді пташок, а уособлює її найкраща з дівчат, одягає на себе білу вишиту сорочку, кладе на голову вінок з весняних квітів, оперізується «зеленим» поясом  і роздає дівчатам дари — вінки, що вістять весілля.

         Із глибоким вшануванням народних традицій, Якушинецька громада цьогоріч розпочала цикл  весняних свят започаткуванням фестивалю «Якушинецькі весноспіви» у Ксаверівці.

         Ксаверівку для проведення цих масштабних заходів громадою було обрано не випадково. Це велике село знаходиться у зручному для всіх мешканців громади місці, що вкотре наочно підтверджує принцип – для нас немає основних та другорядних населених пунктів, у громаді всі рівні.

         Про високий рівень Якушинецької громади і чергове визнання  її стрімкого, у тому числі й культурного зростання, свідчить участь у фестивалі  цілої низки поважних гостей – художніх колективів з інших громад та регіонів.

         Це – зразковий аматорський фольклорний ансамбль «Викрутаси» й жіночий вокальний ансамбль «Берегиня» Вороновицького селищного БК, вокальний ансамбль «Феєрія» Вороновицької дитячої школи мистецтв,  народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «З роси й води» Вінницького районного  будинку культури, народний аматорський фольклорно- етнографічний ансамбль з Дашківець, художні колективи нашої громади.

         Програма заходу відзначалася надзвичайною насиченістю народними  традиціями, змістовністю номерів. До уваги гостей було запропоновано і народні співи і хореографічні номери, сценічні постановки та літературні читання, а вінцем програми заходу стало символічне спалювання опудала зими й загальний хороводний танець усіх учасників.

         Надзвичайно багатою була й кулінарна частина свята. Гостей частували традиційними млинцями із різноманітними начинками, варениками, запашною юшкою та іншими весняними стравами.

          Не залишилася без уваги  надзвичайно велика, кропітка праця артистів.

         Дипломами Якушинецької громади, які вручив сільський голова, було відзначено творчі колективи  гостей та нашої громади під час урочистої частини заходу, а головне – продовжено співпрацю зі спільного творчого розвитку, й наші артисти у подальшому представлятимуть Якушинецьку ОТГ на урочистих заходах  в інших громадах та регіонах.

         Багато слів вдячності пролунало і на адресу колективу сільської ради, співробітниками якої  на високому рівні було підготовлено всі необхідні умови для проведення фестивалю.

         До речі, фестиваль у Ксаверівці – не перше весняне свято громади.

         7 березня урочистими концертами вітали жінок з міжнародним святом 8 березня у  Зарванцях та Якушинцях.

        

 



Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь