A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

БУДІВЕЛЬНИЙ БУМ В ЯКУШИНЕЦЬКІЙ ГРОМАДІ

Дата: 29.11.2019 09:18
Кількість переглядів: 863

БУДІВЕЛЬНИЙ БУМ В ЯКУШИНЕЦЬКІЙ ГРОМАДІ

Фото без опису

 

«Для нас немає «основних» чи «другорядних» населених пунктів: усі однаково важливі і рівні», - висловив свою позицію голова Якушинецької об’єднаної територіальної громади Василь Романюк.

Найближча до обласного центру ОТГ об’єднала сім населених пунктів: Якушинці, Зарванці, Березину, Ксаверівку, Лисогору, Майдан та Слободу-Дашковецьку. Бюджет громади зростає щороку, при цьому успішно розвивається освітня та медична галузі, створюються належні умови для культурного відпочинку людей, зокрема, феєричне проведення ХІ етнофестивалю «Живий вогонь», який додав авторитетності та впізнаваності територіальній громаді, залучивши чимало туристів до себе на гостину.

Загалом, в об'єднаній спільноті провадиться соціально орієнтована політика, основні пріоритети якої спрямовані на розбудову інфраструктури (відновлення функціоналу наявних та створення нових об’єктів), а також пошуку можливостей для задоволення нагальних потреб людей.

Минулоріч завдяки втіленню реформи децентралізації вдалося збудували новий ЦНАП, на який витратили понад 11 млн грн. Приміщення центру, де нині надають понад сотню послуг, завдяки програмі U-LEAD (та за її кошти) обладнали сучасною оргтехнікою та меблями.

У місцевому ситуаційному центрі змонтували мережу для встановлення цифрових відеокамер (на початковому етапі планують встановити 40 у 2-х найбільших селах – Зарванці та Якушинці, а згодом – по всій громаді), з яких на монітори у спеціально виділене приміщення ЦНАПу надходитиме «картинка» з місця події.

Щодо розвитку освітнього сектора в громаді, то значних змін зазнала опорна Якушинецька школа-гімназія. Тут побудували новий асфальтний майданчик, велопарковку на 40 велосипедів, здійснили капітальне перекриття даху, вивели зовнішні стіни школи з аварійного стану, утеплили їх і провели гідроізоляцію фундаменту. У внутрішньому дворі школи спорудили спортивно-ігровий майданчик і розпочали будівництво стадіону зі штучним покриттям (на що залучили майже 7 млн грн з державного бюджету та понад 3 млн грн власних коштів). Крім того, капітально перекрили дах Лисогірської школи І-ІІ ступенів, на що витратили понад 800 млн грн, а за кошти держбюджету збудували спортивно-ігровий майданчик.

Наступного року в територіальній громаді розпочнуть будівництво нової школи І-ІІІ ступенів у найбільшому селі – Зарванцях, для чого вже виготовили всю необхідну проєктно-кошторисну документацію. Без перебільшення довгоочікуваною для мешканців подією стало відкриття в селі Зарванці дошкільного навчального закладу «Золота рибка» на 75 місць. Вагомим фактором, який вплинув на фінальне завершення цього проєкту, стало надходження з державного бюджету 12 млн грн, в той час як з сільського витратили 5 млн грн.

Цей рік також виявився плідним на будівництво 27 свердловин (глибиною по 50 м), з яких змонтовано сучасну систему опалення, засновану на принципі видобування води глибинними насосами, та акумулювання з неї теплової енергії для опалення будівель. Система вже підведена до будівлі центру культури та дозвілля Якушинецької сільської ради, до якого вже підключилися системи водопостачання та водовідведення.

На території громади здійснили реконструкцію площі перед місцевим центром культури, яку оздобили сучасною тротуарною плиткою з клумбами та висадили багаторічні хвойні культури, які в майбутньому планують використовувати як святковий атрибут під час відзначення новорічних свят.

Паралельно ремонтники займаються клубом у селі Ксаверівка, який в майбутньому стане культурним осередком всієї громади. Вже змонтували системи водопостачання, водовідведення та опалення, а в одному крилі здійснили капітальну реконструкцію, де облаштували інклюзивний центр для дітей з обмеженими можливостями.

В Якушинецькій ОТГ також не забувають вклад воїнів-земляків, загиблих під час Другої світової війни. На знак шани полеглим відремонтували пам’ятники та встановили на них вуличну підсвітку, а перед обелісками встановили штучний «вічний вогонь».

За підтримки волонтерів та фінансування з сільського бюджету в історичному місці населеного пункту реконструювали так звану «Долину хреста». На місці збігу меж трьох населених пунктів: Зарванців, Якушинців та Хмельової «вивели на світ» джерело чистої питної води та впорядкували інфраструктуру суміжної території.

Дбають у громаді й про екологію. Багаторічною проблемою в об'єднаній спільноті було те, що очисні споруди, які перебувають на балансі місцевого комунального підприємства, вже давно вичерпали свій ресурс і не справлялися з наявною кількістю стічних вод. В зв'язку з цим вирішили розпочати капітальну реконструкцію цих споруд, на місце яких планують встановити високотехнологічне обладнання, яке значно збільшить потужність об’єкта та забезпечить високу якість очищення стоків.

Варто згадати й про місцеві дороги, які вже кілька років поспіль є своєрідною «візитною карткою» громади. Лише цього сезону спільно зі Службою автомобільних доріг на умовах співфінансування вдалося заасфальтувати центральні вулиці в селах Лисогора та Слобода-Дашковецька і капітально відремонтувати асфальтні покриття на семи вулицях в селах Зарванці, Якушинці, та Ксаверівка на суму понад 6 млн грн.

Депутати територіальної громади на сесійних засіданнях працюють за новою сучасною електронною програмою «Громада», яку народні обранці використовують для голосування. Додаток дозволяє переглядати історію засідань, архів та рішення, прийняті на сесіях, при чому ця інформація відкрита в доступі не лише для  депутатського корпусу, а й для всіх мешканців громади. Програма обійшлася Якушинецькій сільській раді в 230 тис грн. (і в області немає достойних аналогів). Втім, керівництво ОТГ переконує, що такі витрати є цілком виправданими, оскільки значно економлять канцелярські та друкарські витрати і запобігають марнуванню часу, а головне, сприяють прозорості та відкритості  діяльності управлінців перед населенням.

У найближчих планах Василя Романюка значиться завершення будівництва нової Якушинецької амбулаторії, аби в підсумку отримати сучасний заклад, орієнтований на максимально повний спектр надання необхідних медичних послуг. Акцент медичної установи робитиметься на ранньому діагностуванні за допомогою сучасного обладнання особливо небезпечних хвороб у пацієнтів.

- Всі наші поточні досягнення не відбулися б без підтримки й розуміння владних структур, депутатського корпусу практично усіх рівнів, професійної та злагодженої роботи фахівців сільської ради, а найголовніше – наших людей, які не тільки радіють успіхам та починанням, але й прагнуть подальшого потужного розвитку та зростання нашої маленької, але сильної громади. Минулі роки стали проривними для нас в плані покращення будівельної інфраструктури на місцях, викликавши тим самим справжній будівельний бум для нашої громади та вивівши нас у регіональні лідери в даному напрямку, - зазначив Василь Романюк.

Автор: Вікторія Мельник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь