A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Сортуємо сміття!

Дата: 05.03.2018 16:20
Кількість переглядів: 1634

Рівень перероблення сміття (вторинної сировини) в Україні становить лише 2,3%, про цьому європейський норматив досягає 60%. З січня поточного року в силу вступає норма закону щодо обов’язковості сортування відходів, придатних до повторного використання.  Тому перед більшістю громад повстало питання внесення змін у підходах до вивозу сміття.

За результатами проведеного конкурсу Якушинецької сільської ради було визначено ФОП Кулика Максима Володимировича виконавцем при вивозі твердих побутових відходів (ТПВ)  у 2018 році.

Підприємець працює 3 роки на ринку послуг вивезення ТПВ по Вінницькому району у Вінницьких Хуторах, Сосонці, Парпурівцях, Путлівцях, Гуменному, Сокиринцях, Гавришівці, Луці-Мелешківській, Якушинцях, Зарванцях, Ксаверівці, Майдані. ФОП Кулик забирає автомобільним транспортом тверді побутові відходи, окрім будівельного сміття, деревини (меблів) та небезпечних відходів. В  Якушинецькій громаді минулого року сільська рада оплачувала вивіз сміття  централізовано, тобто безкоштовно для населення, в результаті чого  мешканці звикли викидати все -  від харчових відходів до попелу та листя. Хоча при правильному сортуванні сміття фактично має  залишитися для вивозу лише  30%  загального  об’єму.

В 2018 році у відповідності Закону України «Про відходи» обов’язок оплати за вивезення відходів покладено на жителів: поточний тариф складає 8 гривень за мішок , з них 2,1 грн. – вартість самого мішка та 5,9 грн. – вартість послуги з вивезення відходів (заробітна плата, паливно-мастильні матеріали, обслуговування техніки, отримання ліцензії). Машина забирає сміття лише у мішках з спеціальним логотипом, які можна купити у продовольчих магазинах населених пунктів об’єднаної громади. Регулярно проводиться працівниками Якушинецького комунального підприємства «Муніципальна поліція» обстеження території громади з метою недопущення виникнення стихійних сміттєзвалищ. Пояснюють правила поводження з відходами, на злісних порушників будуть складати адміністративні протоколи. Але головна ціль муніципальної поліції  - профілактика правопорушень з питань благоустрою.

На сьогодні важливо жителям розпочати сортування сміття на папір, пластик, скло, харчові відходи та інші відходи.  Пластик, скло, батарейки слід заносити у спеціальні контейнери (встановлено 70 контейнерів для ПЕТ-пляшки та 20 - для скла), харчові відходи компостувати, папір самостійно здавати в пункти прийому. За такого підходу  потреба у вивозі сміття значно зменшиться.

При цьому ви зекономите сімейний бюджет та покращите рівень навколишнього середовища!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь