A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

УВАГА! Громадське обговорення проєкту Програми соціально-економічного розвитку Якушинецької сільської територіальної громади на 2022-2024 роки

Дата: 23.10.2021 14:41
Кількість переглядів: 1781

Фото без опису

З метою одержання та врахування зауважень і пропозицій громадськості, Якушинецька сільська рада повідомляє про початок громадського обговорення проєкту Програми соціально-економічного розвитку Якушинецької сільської територіальної громади на 2022-2024 роки.

Проєкт Програми соціально-економічного розвитку Якушинецької сільської територіальної громади на 2022-2024 роки розміщено на офіційному веб-сайті Якушинецької сільської ради https://yakushynecka-gromada.gov.ua/.

Зауваження і пропозиції прийматимуться у письмовому вигляді протягом одного місяця з дати оприлюднення:

1) поштою на адресу: 23222, Україна, Вінницька область, Вінницький район, с.Якушинці, вул. Новоселів, 1. 

2)       на електронну адресу: yakushinecka-rada@ukr.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                              Україна

Якушинецька сільська рада

 

                                                                                        ПРОЄКТ

РІШЕННЯ №

 

  ________ 2021 року                                                                сесія 8 скликання

 

Про затвердження Програми

соціально-економічного

розвитку Якушинецької

сільської територіальної

громади на 2022-2024 роки

 

Керуючись п.22 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку регіонів України», Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 30.03.2016 №75 "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо формування і реалізації прогнозних та програмних документів соціально-економічного розвитку об'єднаної територіальної громади", Стратегією розвитку Якушинецької об’єднаної територіальної громади до 2030 року, сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Програму соціально-економічного розвитку Якушинецької сільської територіальної громади на 2022-2024 роки (додається).

 

  1. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію сільської ради з питань фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку та регуляторної політики (Янчук В.І.).

 

 

Сільський голова                                                                       В.С. Романюк

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                 

                                                                                                     ЗАТВЕРДЖЕНО                                                                                                     

                                                                                                     Рішення  сесії Якушинецької

                                                                                                     сільської ради 8 скликання               

                                                                                                     від   .   .2021 року

 

 

 

 

ПРОГРАМА

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ

ЯКУШИНЕЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ

ГРОМАДИ НА 2022-2024 РОКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

с.Якушинці

ВСТУП

Програма соціально-економічного розвитку Якушинецької сільської територіальної громади  на 2022-2024 роки (далі ? Програма) розроблена відповідно до вимог Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2003 № 621 «Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проектів Бюджетної декларації та державного бюджету» (зі змінами), постанови Кабінету Міністрів України від 31.05.2021 №586 «Про схвалення прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2022-2024 роки».

Головною метою Програми є створення умов для повноцінного функціонування та розвитку територіальної громади, зокрема, через зростання добробуту і підвищення якості життя населення, забезпечення позитивних зрушень в економіці, підвищення її конкурентоспроможності як основи збалансованого зростання стандартів та показників економічного розвитку.

Програма розроблена на підставі аналізу тенденцій розвитку економіки громади, поточної економічної ситуації, актуальних викликів соціально-економічного розвитку, визначає цілі та завдання, спрямовані на розвиток населених пунктів громади, створення умов для якісного та безпечного середовища життєдіяльності населення з урахуванням наявних власних ресурсів, стану демографічної ситуації, стану розвитку інфраструктури та економіки.

Завдання і заходи Програми узгоджені зі Стратегію розвитку Якушинецької  територіальної громади до 2030 року. Джерелами фінансування заходів Програми, цільових програм розвитку, затверджених сільською радою, стануть кошти бюджету територіальної громади, трансферти з державного та обласного бюджетів, інші джерела, відповідно до чинного законодавства.

Програма залишається відкритою для доповнень та коригувань у відповідності до стратегічних напрямків розвитку територіальної громади. Зміни та доповнення до Програми затверджуються сесією сільської ради.

 

І. АНАЛІТИЧНА ЧАСТИНА

1.1. Загальна характеристика громади

  Якушинецька сільська територіальна громада з центром у селі Якушинці (далі – сільська територіальна громада, територіальна громада, громада) утворена рішенням 12 сесії Якушинецької сільської ради 7 скликання від 09.09.2016 відповідно до Закону України від 05.02.2015 №157-VIII «Про добровільне  об’єднання територіальних громад». До складу сільської територіальної громади увійшли Якушинецька сільська рада (далі – сільська рада) та 2 сільських ради (Ксаверівська, Майданська) з 7 адміністративно-територіальними одиницями,  села: Якушинці, Зарванці, Ксаверівка, Лисогора, Майдан, Слобода-Дашковецька; селище Березина. Рішенням 26 сесії Якушинецької сільської ради 7 скликання від 31.01.2019 відповідно Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» приєднано Некрасовську сільську раду у складі села Некрасове.

 У грудні 2020 року відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 №707-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Вінницької області» до складу сільської територіальної громади увійшли ще 4 сільських ради (Широкогребельська, Пултівецька, Дашковецька, Микулинецька) з 9 адміністративно-територіальними одиницями сільських населених пунктів, фінансування яких з бюджету громади здійснювалось з 01.01.2021 року. 

На території сільської територіальної громади проживає 23794 жителів, із яких 4477 особи мешкають у селі Якушинці (19% від загальної чисельності населення громади).

 

Населені пункти та чисельність населення громади

 

№ з/п

Найменування територіальних громад та населених пунктів, що входять до їх складу, із зазначенням адміністративного статусу

Чисельність населення станом на

1 січня 2021 року

Відстань до адміністративного центру територіальної громади, км

 

Якушинецька сільська територіальна громада

23794

 

1

с Якушинці

4477

0

2

с Зарванці

8060

1

3

с-ще Березина

951

7

4

с Ксаверівка

927

6

5

с Лисогора

675

4,5

6

с Майдан

705

10

7

с Слобода-Дашковецька

435

9

8

с Некрасове

1140

20

9

с Пултівці

938

21

10

с Лисянка

382

25

11

с Махнівка

525

24

12

с Широка Гребля

630

20

13

с Дашківці

2057

15

14

с Лукашівка

762

11

15

с Іскриня

196

19

16

с Микулинці

631

25

17

с Ріжок

303

25,3

 

1.2. Демографічна ситуація

Демографічна ситуація в територіальній громаді є характерною для більшості сільських населених пунктів області: відбувається тенденція щодо скорочення природного приросту населення. Сучасний рівень народжуваності не забезпечує простого відтворення населення: за 2019 рік від’ємний приріст становить 61 особи (чисельність народжених становить 62 осіб, померлих – 142), за 2020 рік – 58 осіб (народилось 74 особи, померло – 132) тобто в Якушинецькій громаді смертність майже в два рази перевищує народжуваність.

Проте, позитивним є те, що сальдо міграції має позитивне значення і потенціал розвитку населених пунктів формується за рахунок приросту населення внаслідок міграції.

 

1.3. Географічне розрашування

Якушинецька територіальна громада розташована у центральній частині Вінницької області.

Межує:

- з північного сходу – Стрижавська ТГ;

- із півдня – Агрономічна ТГ; 

- із північного заходу – Літинська ТГ;

- із південного сходу – Вінницька ТГ;

- із південного заходу  – Жмеринська ТГ.

Адміністративним центром громади є село Якушинці. Яке віддалене від обласного центру на 4,5 км, на 274 км –  від м. Київ та на 13 км – від найближчої залізничної станції.

У селі бере початок річка Брусничівка, ліва притока Вишні (басейн Південного Бугу). Через село проходить дві автодороги державного значення  М30 «Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам'янка — Луганськ — Ізварине» та М21 «Виступовичі-Житомир-Могилів-Подільський».

Унікальність географічного розташування Якушинецької громади в тому, що громада межує з обласним центром  - містом Вінниця, а відтак, підпадає під прямий вплив обласного центру. З одного боку це загрожує незалежності та самостійності громади, а з іншого – вигідне географічне положення (автошляхи міжнародного значення, близькість до обласного центру) є точками зростання та додатковими інвестиційними можливостями для розвитку територій: створення логістичного хабу обласного значення, використання рекреаційного потенціалу як локації для відпочинку та проведення дозвілля як місцевими жителями, так і жителями Вінницької та сусідніх громад.

 

1.4. Природні ресурси

Загальна площа території громади становить 279,5  кв. км, 52% з яких - це землі сільськогосподарського призначення. Майже шосту частину займають ліси та лісовкриті площі.

Ґрунти: переважно ясно-сірі опідзолені середньосуглинкові.

Площа  лісів - 5088 га.

На території громади розташовані заказники та об’єкти природно - заповідного фонду, в тому числі:

-   заказники загального значення - Згарський загальнозоологічний заказник площею 3019  га разом з територією Літинської ТГ;

-   заказники місцевого значення - Микулинецький орнітологічний заказник площею 348 га;

-   пам’ятки природи місцевого значення – джерела: Бездонне, Вербичка, Янтар – гідрологічні пам’ятки; Еталонна діброва, Круглиця, Культура горіху чорного, Якушинецька бучина, Алея вікових лип - ботанічні пам’ятки природи;

-   парки - пам’ятки садово - паркового мистецтва місцевого значення;

-   заповідні урочища.

Забудовані землі - 5203 га.

Загальна кількість водних об’єктів на території громади становить 93 ставка, загальною площею 1613 га. Довжини річок - 35 км.

Корисні копалини – кар’єри глиняної сировини та піску.     

 

1.5. Кліматичні умови

 Клімат помірно-континентальний, сприятливий для вирощування багатьох с/г культур, з м‘якою зимою і теплим літом. Середня температура повітря найтеплішого місяця – липня +180С-200С, найхолоднішого – січня 150С-250С морозу. Переважає сонячна погода з помірною вологістю та слабкими вітрами. Середні річні суми опадів становлять 590-650 мм. В холодний період року (листопад-березень ) випадає 155-205 мм, в теплий період року 435-445 мм опадів.

 

1.6. Економічний потенціал громади

Рівень економічного потенціалу територіальної громади високий, але чутливість господарського комплексу до економічних ризиків залишається.

Несприятливі макроекономічні умови, внаслідок запровадженння у березні 2020 року карантинних обмежень з метою запобігання поширенню гострої коронавірусної інфекції COVID-19, негативно вплинули на соціальний та економічний розвиток громади, що позначилось на динаміці надходжень до бюджету громади та спричинило тиск на видаткову частину у зв'язку з необхідністю збільшення фінансування протиепідемічних заходів. Але вплив негативних чинників на результати діяльності основних підприємств громади та обсяги надходжень податків та зборів від до бюджету був помірним, динаміка дохідної частини бюджету громади залишилась позитивною.

Основу економіки громади формує переважно малий і середній бізнес. Він є основним надавачем комерційних та соціально-побутових послуг населенню, виробником місцевої аграрної продукції, основним роботодавцем в громаді. Від суб’єктів малого підприємництва, які працювали за спрощеною системою  оподаткування (єдиний податок), надходження до бюджету за 9-ть місяців 2021 року порівняно з відповідним періодом минулого року зросли на 1457,4 тис грн або на 11,7% і вони складають 13865,2 тис грн, або 17,8% від загальної суми надходжень до бюджету громади.

Економічний потенціал Якушинецької територіально громади характеризується різноманітною спеціалізацією. Але найважливішими секторами економіки в громаді є торгівля та сільське господарство.

Так, сприятливі природно-кліматичні умови та наявність великих площ сільськогосподарських земель на території відділених від обласного центру населених пунктів дозволяють вести  інтенсивне сільське господарство, вирощувати весь спектр сільськогосподарських культур, отримувати урожаї високої якості.

Сільськогосподарську діяльність на території громади здійснює близько 35 агроформувань різної форми власності, близько 5% земель обробляють одноосібники. Основна спеціалізація – вирощування зернових (пшениця, жито, ячмінь, кукурудза, гречка) та технічних культур (соняшник, соя, озимий ріпак, цукровий буряк).  

Провідними сільськогосподарськими підприємствами, що займаються рослинництвом є: ПрАТ «Дашківці», ТОВ «Фітосвіт – ЛТД», ТОВ «Вінагротрейдінг». ТОВ «Вінагрогруп», ПрАТ «Якушинецьке».

Вигідне географічне розташування населених пунктів громади сприяє розвитку  торгівлі та готельно-ресторанного бізнесу. Сфера торгівлі громади нараховує 107 об’єктів роздрібної мережі, в тому числі торгівлі продовольчими та промисловими товарами - 94 магазинів, кіосків та МАФів.

На території громади діють 15 кафе та 5 закладів ресторанного бізнесу. Побутовим обслуговуванням населення громади займаються 4 суб’єкти підприємницької діяльності. Здійснюється виробництво харчових продуктів (ковбасні цехи, молочні продукти, цехи по виробництву олії), а також  виробництво тротуарної плитки, металевого профілю, спецодягу та обладнання для пожежогасіння.

 Найбільшими підприємствами є: гіпермаркет "Метро Кеш енд Кері", гіпермаркет будівельних матеріалів "Епіцентр", ПрАТ «Дашківці», ТОВ «ВКФ «Сенс ЛТД», ТОВ «Декоплант», ТОВ «ПоділляКомунКомплект», ТОВ «Спринтер Центр», ТОВ «Декоплант», ТОВ «Преміум-моторс», ПП «Еко-молпродукт», ТОВ «Вінагротрейдінг», ТОВ «Фітосвіт ЛТД».

Розвинена транспортна інфраструктура сприяє розміщенню на території громади АЗС, надходження акцизного податку від яких забезпечує вагому частину надходжень до місцевого бюджету.

1.7. Доходи та зайнятість населення

Зважаючи на структуру економіки, найбільша кількість зайнятого населення громади представлена у сільському господарстві, торгівлі та промисловості.

Ситуація на ринку праці в Якушинецькій громаді визначається соціально-економічним станом розвитку країни та формується під впливом загальнодержавних тенденцій розвитку. Проблеми безробіття супроводжуються наявністю тіньової зайнятості, низьким рівнем підтримки підприємницької діяльності з боку держави. Це призводить до збільшення міграції за кордон у пошуках заробітку.

Але гострої проблеми безробіття в громаді немає, її рівень є незначним та має позитивну динаміку щодо зменшення. Так, на обліку в центрі зайнятості перебуває 184 безробітних, в тому числі по селу Якушинці – 33 особи (17,9% від загальної їх кількості) і порівняно з 2020 роком кількість зареєстрованих безробітних зменшилась на 255 осіб.

Значна кількість жителів населених пунктів громади, які віддалені від обласного центру, зайняті особистим селянським господарством, але даний вид доходів є ненадійним та сезонним. Тому вирішенням проблеми підвищення рівня зайнятості населення громади має стати покращення інвестиційного клімату та створення нових робочих місць. Протягом останніх років в громаді спостерігаються позитивні зрушення в цьому напрямку – будівництво нових виробничих, офісно-складських та торгівельно-офісних приміщень на території населених пунктів громади.

У середньостроковій перспективі планується зростання середньомісячної заробітної плати до 15258 грн у 2022, 17159 грн – у 2023 та 19063 грн – у 2024 роках. Це сприятиме зростанню надходження податку і збору на доходи фізичних осіб до бюджету громади, зокрема, у 2022 році очікується його зростання на 17,3%, у 2023 році – на 12,5% та у 2024 році – на 11,1%. З урахуванням темпів зростання мінімальної заробітної плати прогнозний фонд оплати праці робітників і службовців підприємств, організацій (установ) громади, а також прогнозних обсягів доходів фізичних осіб від підприємницької діяльності та інших видів доходів у 2022 році очікується в обсязі 59084,0 тис грн, 2023 році – 66469,5 тис грн та у 2024 році – 73847,6 тис грн.

        

1.8. Фінансово-бюджетна ситуація

Доходи бюджету Якушинецької територіальної громади формуються за рахунок податкових і неподаткових надходжень, доходів від операцій з капіталом, цільових фондів та трансфертів. Динаміка дохідної частини бюджету Якушинецької територіальної громади (без урахування міжбюджетних трансфертів) протягом 2019-2020 років та 9-ти місяців 2021 року є позитивною, незважаючи на вплив несприятливих макроекономічних умов.

Рівень самостійності бюджету Якушинецької територіальної громади у 2019-2020 роках був високим, у 2021 році він знизився, але залежність бюджету від базової дотації є мінімальною.

На динаміку надходжень у 2020 році впливали несприятливі макроекономічні умови внаслідок обмеження економічної діяльності через запровадження карантинних заходів, які були введені у зв’язку з пандемією коронавірусної хвороби (COVID-19), а також державні пільги, що надавалися у цей період.

Крім того, у зв’язку з обмеженням господарської діяльності під час карантину в сфері транспортних перевезень, промисловості, зменшенням обсягів оптової та роздрібної торгівлі багато працівників були звільнені або ж перебували у відпустках без збереження заробітної плати, з частковою виплатою заробітної плати, скоротилися надходження податку на доходи фізичних осіб, який є вагомою складовою наповнення місцевих бюджетів.

Виконання бюджету Якушинецької територіальної громади у 2021 році також здійснюється в умовах карантиних обмежень та в умовах звільнення від сплати єдиного податку фізичних осіб-підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування та віднесені до І групи на період січня-червня  2021 року.

Протягом 9-ти місяців 2021 року до бюджету громади надійшло 82627,208 тис грн (без урахування міжбюджетних трансфертів), у тому числі до загального фонду – 77955,380 тис грн, до спеціального фонду – 4671,828 тис грн.

Найбільшу питому вагу в податкових надходженнях бюджету за 9 місяців 2021 року становили:

- податок на доходи фізичних осіб – 36558,817 тис грн;

- єдиний податок – 13865,208 тис грн;

- акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 8911,277 тис грн;

- плата за землю – 3363,6 тис грн;

- акцизний податок з з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України підакцизних товарів (пальне) – 5124,3 тис грн;

- податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 5076,749 тис.грн.

Вцілому, за 2021 рік до бюджету громади очікуються надходження біля 155683,5 тис грн, з них податкові та неподаткові надходження – 102500,0 тис. грн та офіційні трансферти – 49933,5 тис грн, доходи від операцій з капіталом – 1800,0 тис.грн., надходження до цільового фонду – 1450,0 тис грн.

Виконання видаткової частини бюджету Якушинецької територіальної громади за 9-ть місяців 2021 року склало 104529,482 тис грн, у тому числі: із загального фонду проведено видатків на загальну суму 81663,450 тис грн та із спеціального фонду – 22866,032 тис грн.

Кошти загального фонду в першу чергу спрямовувались на фінансування соціально-культурної сфери, на що направлено 57329,257 тис грн (70,2% від загального обсягу видатків): на освіту – 50002,063 тис грн, культуру і мистецтво – 4321,639 тис грн, охорону здоров’я – 56,1 тис грн, соціальний захист і соціальне забезпечення – 2602,373 тис грн, фізичну культуру і спорт – 347,082 тис грн. Видатки на житлово-комунальне господарство склали 2462,236 тис грн (3,0% від загального обсягу видатків), на економічну діяльність (ремонт та утримання доріг, землеустрій; інші програми та заходи, пов'язані з економічною діяльністю) - 4299,133 тис грн (5,3%).

По спеціальному фонду кошти направлені на: реконструкцію об’єктів житлово-комунальне господарства – 301,855 тис грн, капітальний ремонт освітніх установ та закладів – 2284,967 тис грн, капітальний ремонт установ та закладів культури - 1284,693 тис грн, ремонт об`єктів комунальної власності – 380,692 тис грн, капітальний ремонт доріг – 15646,471 тис грн, виготовлення містобудівної документації – 92,512 тис грн,  виконання заходів за рахунок цільового фонду, утвореного сільською радою – 405,736 тис грн, передачу капітальних трансфертів – 1291,5 тис грн.

Протягом 9-ти місяців 2021 року в цілому по бюджету направлено на: заробітну плату з нарахуваннями – 65666,328 тис грн (59,2% від загального обсягу видатків); придбання медикаментів бюджетними установами – 3,760 тис грн (1,5%); придбання продуктів харчування бюджетними установами – 1330,023 тис. грн (1,3%); оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 2846,930 тис грн (5,3%); соціальне забезпечення – 1121,458 тис грн (3,9%); капітальні видатки – 21851,441 тис грн (10,5%); інші  видатки – 286,2 тис грн (15,6%).

 

Проблемні питання:

    • наявність тіньової зайнятості населення;
    • не сплата підприємствами та їх структурними підрозділами податку на доходи фізичних осіб за місцем здійснення діяльності;
    • недостатність повноважень в органів місцевого самоврядування у сфері контролю за сплатою податків і зборів.

 

1.9. Розвиток інфраструктури

 

Дорожна інфраструктура

Через населені пункти громади проходить автомобільна дорога міжнародного значення М-30 Стрий – Тернопіль – Кропивницький - Знам’янка, та М-21 Виступовичі — Житомир — Могилів-Подільський. Тому розвинена транспортна інфраструктура – сильна сторона Якушинецької громади, яка забезпечує зручне транспортне сполучення регулярними маршрутами приватних перевізників.

Територія громади характеризується розгалуженою схемою доріг. Загальна протяжність доріг комунальної власності становить 242,27 км. Щороку значна частина бюджетних коштів спрямовується на покращення їх технічного стану, завдяки цьому 68,9 км доріг мають асфальтоване покриття. Але у зв’язку з приєднанням нових населених пунктів, потреба в коштах для капітального ремонту додожнього покриття значно зросла. Протяжність доріг, що потребують капітального ремонту становить 141,4 км, поточного – 32,0 км. Тому дорожня мережа потребує й подальшого виділення значних ресурсів з бюджету громади.

Проблемою є й те, що через населені пункти проходять дороги загального користування місцевого значення, які не знаходяться в комунальній власності, а тому, здійснювати їх ремонт не має можливості. Частково ця проблема вирішується шляхом укладення договорів з ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області» та проведенням ремонтних робіт на умовах співфінансування з бюджету громади.

Навколодорожня інфраструктура теж потребує покращення, влаштування тротуарів, дорожніх попереджувальних знаків, розміток та вказівників, обладнання зупинок павільйонами для комфортного очікування автобусів.

 

Житлово-комунальне господарство та благоустрій

Головною метою у цій сфері є забезпечення надання якісних житлово-комунальних послуг мешканцям громади, забезпечення утримання в належному санітарному стані територій населених пунктів (парків, скверів, площ, меморіальних комплексів, кладовищ), очищення та озеленення, санітарна очистка, раціональне використання та охорона об’єктів благоустрою, створення умов щодо захисту і відновлення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля.

Для централізованого питного водопостачання в громаді використовується вода підземних джерел. Якість води за більшістю гідрохімічних показників задовільна і відповідає нормативам гранично допустимих концентрацій. Проте, постійно спостерігається забруднення водойм органічними сполуками (побутовими стоками).

Надання послуг у сфері водопостачання і водовідведення на території громади здійснює комунальне підприємства СКЕП «Сількомсервіс». Ситуація на даному підприємстві є типовою для комунальних підприємств, які надають послуги в сфері водопостачання та водовідведення України. Спільною рисою даних підприємств є незадовільне фінансове становище, критичний стан виробничих потужностей, інфраструктурного господарства, незадовільний рівень енергоефективності, що значно ускладнює ситуацію на фоні постійного зростання вартості енергоносіїв та низької платоспроможності населення. Сучасна нормативно-правова база, яка регламентує функціонування сектору комунальних послуг, недостатньо сприяє  створенню правових засад реформування сфери водопостачання та водовідведення.

Таким чином, підприємства водопровідно-каналізаційного сектору опинилися в замкнутому циклі незадовільних комерційних результатів за рахунок диспропорції між вартістю надаваних послуг та недостатньою кількістю фінансових ресурсів для своєчасного обслуговування, розвитку та модернізації діючих потужностей виробництва.

В Якушинецькій територіальній громаді протяжність мереж центрального водопостачання в громаді є незначною (10,7 км) і забезпечує питною водою менше 5% усіх домогосподарств. Тому на даний час існує потреба в будівництві нових артезіанських свердловин та розширенні систем водопостачання для забезпечення населення високоякісною питною водою. Крім цього, є потреба у проведенні планових ремонтів та реконструкцій існуючих мереж та насосних станцій, оновленні зношеного обладнання та повної заміни мережі водопостачання, 30,8% якої є фізично застарілою.

Гострою також є проблема забезпечення житлових будинків системами водовідведення, проведення ремонтів та реконструкцій існуючих мереж і систем каналізації, 94,5% яких теж є фізично застарілими. Лише незначна частина житлових будиків забезпечена централізованими каналізаційними мережами, переважна кількість домогосподарств користується вигрібними ямами, які не завжди належним чином обладнані. У зв’язку з тим, що територія громади горбиста, відсутня можливість будівництва єдиної централізованої каналізаційної мережі із забезпеченням очистки стічних вод. Стічні води з багатоквартирних житлових будинків по вул.Зарічна в с. Зарванці зливаються в каналізаційні очисні споруди. Якушинецькою сільською радою із залученням коштів обласного фонду охорони навколишнього середовища у 2021 році планується завершити комплекс робіт з реконструкції очисних споруд із заміною зношеного обладнання та резервуарів, проведення заходів з підвищення ефективності очистки стічних вод за рахунок влаштування 6 комплексних установок із застосуванням технології їх повної біологічної очистки. Також потребують проведення реконструкції каналізаційні очисні споруди в селі Некрасове.

На території Якушинецької громади запроваджено роздільне сортування сміття, встановлено контейнери для ПЕТ-пляшки і скла та контейнери для ТПВ біля багатоквартирних будинків. На території громади відсутні спеціалізовані полігони для утилізації, зберігання, знешкодження чи захоронення твердих побутових відходів. В селах Майдан, Микулинці, Дашківці, Широка Гребля, Пултівці та Махнівка наявні сміттєзвалища, які потребують рекультивації. Утворення несанкціонованих сміттєзвалищ на прилеглих територіях до населених пунктів (лісопосадки, яри) є основноє екологічною проблемою населених пунктів громади.

З метою вирішення проблеми санітарного стану в населених пунктах, впорядкування, очищення, озеленення території громади, у 2021 році створене комунальне підприємство «Благоустрій», фінансування якого здійснюється за рахунок бюджетних коштів на підставі звітів про виконану роботу.

Контроль за дотриманням вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів» на території громади здійснює комунальна установа «Муніципальна інспекція з благоустрою», функціями якого є забезпечення дієвого контролю за станом благоустрою в населених пунктах, а саме: охорони зелених насаджень і водойм, місць відпочинку громадян, утримання в належному стані закріплених за підприємствами, установами і організаціями територій, формування у мешканців активної громадянської позиції щодо збереження довкілля, ощадливого ставлення до природних ресурсів, об’єктів благоустрою, дотримання правил торгівлі та створення умов щодо захисту і відновлення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля.

Упродовж попередніх років проводилась активна робота по облаштуванню вуличного освітлення в населених пунктах. На сьогоднішній день більша частина вулиць населених пунктів освітлена. Але одним із заходів, який передбачає безпеку для мешканців населених пунктів громади, а також для створення належних умов проживання так і залишається подальше освітлення вулиць, особливо в населених пунктах, які доєднались до громади. Для належного функціонування мереж зовнішнього освітлення необхідно забезпечити його ремонт та технічне обслуговування, заміну тамп та світильників.

 

1.12. Соціальна інфраструктура

 

Освіта

Основним пріоритетом розвитку освіти Якушинецької територіальної громади є  впровадження Концепції "Нова українська школа", де ключовим залишається розвиток дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти.

На території громади функціонує 8 закладів загальної середньої освіти, у яких навчається 1630 школярів:

 -  1 опорний заклад, 2 філії опорного закладу (583 учні);

 -  4 ліцеї  (1419 учнів);

 -  1 гімназія (199 учнів);

 -  2 початкові школи(12 учнів).

Навчання учнів організовано у 94 класах та 3 класах – комплектах, зокрема: 1-4 класи – 46 класів 712 учнів; 5-9 класи – 39 класів 795 учнів; 10-11 класи – 9 класів 124 учні.

Середня наповнюваність класів по громаді становить 17 учнів. Кількість учнів з кожним роком зменшується, особливо у 10-11 класах, де наповнюваність учнів в класі коливається від 7  до 23 учнів.

Доступність  до   якісної   освіти   починається   з   дошкільної, оскільки вона є базисом системного  розвитку  дитини, фундаментом творення  якісно  нового  освітнього  процесу. На  сьогодні   в   громаді  функціонує 6 закладів дошкільної освіти в селах Якушинці, Зарванці, Дашківці, Пултівці, Ксаверівка, Майдан, та 4 дошкільних структурних підрозділи у закладах загальної середньої освіти в селах Микулинці, Широка Гребля, Лукашівка, Лисогора.

Усього дошкільною освітою у 18 групах охоплено 313 дітей. Охоплення дітей дошкільного віку від трьох до шести (семи) років різними формами дошкільної освіти становить 65,4 %.

Постійна та значна увага закладами освіти приділяється роботі з обдарованими дітьми, їх психологічна підтримка, матеріальне заохочення. Розвитку творчих здібностей школярів сприяє участь у різноманітних турнірах і конкурсах. Преміями у 2020/2021 навчальному році нагороджено 129 учнів - переможців учнівських олімпіад з навчальних предметів та різноманітних конкурсів.

Одним із пріоритетних завдань освіти є створення в закладах освіти здоров’язберігаючого освітнього середовища, виховання в учнів відповідального ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих як до найвищої цінності, формування у школярів свідомої мотивації здорового способу життя. Пріоритетом роботи відділу освіти, у 2021 році стало поповнення матеріально-технічної бази закладів засобами захисту та дезінфекції. Така необхідність спричинена роботою закладів освіти в умовах пандемії COVID-19.

З метою забезпечення повноцінного та якісного харчування проведено ряд заходів щодо  поліпшення організації харчування учнів, а саме: забезпечено гарячим харчуванням на безоплатній основі для  учнів 1-4 класів та пільгових категорій в загальноосвітніх навчальних закладах. Загальна кількість учнів пільгових категорій, забезпечених гарячих харчуванням у закладах освіти у 2020/2021 навчальному році, складала 801 дитина.

Для забезпечення державної підтримки відпочинку та оздоровлення дітей щороку влітку організовується робота пришкільних таборів відпочинку з денним перебуванням на базі закладів освіти. У 2020/2021 навчальному році було оздоровлено у пришкільних закладах відпочинку з денним перебуванням 558 дітей, із них 162 дитини пільгових категорій.

За останні роки значно збільшилася кількість дітей з особливими освітніми потребами дошкільного і шкільного віку. З метою своєчасного виявлення таких дітей, психолого-педагогічної підтримки родин, надання корекційних послуг, з 2019 року у громаді функціонує Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр Якушинецької сільської ради», де пройшли обстеження та перебувають на обліку 38 осіб.

Для задоволення попиту населення на інклюзивну освіту, для дітей з особливими освітніми потребами затверджені: для 3-х дітей - інклюзивні групи в закладах дошкільної освіти, для 11 учнів - інклюзивні класи; для 8 учнів, які знаходяться на диспансерному обліку (мають інвалідність та хронічні захворювання) організовано індивідуальну форму здобуття освіти (педагогічний патронаж).

Фахівцями ІРЦ проводяться навчальні заходи для підвищення компетенції педагогів для супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти.

Протягом останніх років приділялась значна увага покращенню матеріально-технічного забезпечення закладів освіти, зокрема:

- відновлено роботу дитячого садка "Золота рибка" в с.Зарванці;

- відкрито дошкільне відділення в Лисогірській філії Якушинецького ліцею;

- проведено термомодернізацію будівель: дитячого садка "Малятко" в с.Майдан,  Якушинецького ліцею, шкільної майстерні Якушинецького ліцею, Ксаверівської філії Якушинецького ліцею; дахів будівель Лисогірської філії Якушинецького ліцею і Зарванецької гімназії;

- здійснено реконструкцію систем опалення в будівлях Зарванецької гімназії, побудовано котельню на альтернативних видах опалення;

- проведено капітальний ремонт коридорів із заміною усіх дверей Якушинецького ліцею та класної кімнати Ксаверівської філії Якушинецького ліцею;

- придбано шкільний автобус та обладнання для харчоблоку Якушинецького ліцею.

- укомплектовано початкові класи усіма необхідними засобами навчання (меблями, комп’ютерним обладнанням, дидактичними матеріалами) для реалізації програми «Нова українська школа»;

- усі школи підключено до якісної мережі «Internet».

Значна увага приділяляється й підвищенню рівня безпеки перебування дітей в навчальних закладах – заклади освіти, розміщені в селах Якушинці, Зарванці, Ксаверівка, Майдан та Лисогора  облаштовані протипожежними засобами оповіщення та системами блискавкозахисту.

Роботи з покращення матеріально-технічнгого забезпечення закладів освіти продовжуються і на даний час: проводиться капітальний ремонт шкільної їдальні та майстерні Якушинецького ліцею, заміна покрівель в будівлях Ксаверівського дитсадка та Некрасовського ліцею, капітальний ремонт вхідної групи в будівлі Зарванецької гімназії, ремонт систем опалення в Пултівецькому і Дашківському ліцеях, облаштування протипожежними засобами оповіщення та системами блискавкозахисту закладів ости, що розміщені на теріторії населених пунктів, які доєдналися до громади у 2021 році.

Проте, в галузі "Освіта" залишається ще багато проблем, які потребують вирішення:

  • функціонування малочисельних шкіл, низький показник середньої наповненості класів в окремих закладах;
  • покращення показників забезпеченості закладів освіти педагогічними кадрами;
  • подальше оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти;
  • низький рівень забезпеченості загальноосвітніх навчальних закладів персональними комп’ютерами та навчальними комп’ютерними комплексами, сучасним мультимедійним обладнанням;
  • необхідність оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків усіх закладів освіти у зв’язку з впровадженням системи безпечності харчової продукції (НАССР).

Але найголовнішою проблемою освітньої галузі в громаді залишається необхідність вдосконалення освітньої мережі: забезпечення населеного пункту Зарванці дитячим садком та сучасним навчальним закладом. Сільською радою виготовлено проектну документацію на  будівництво нової школи I-III cтупенів в с.Зарванці, яка на даний час потребує коригування. Враховуючи те, що обсяг коштів для будівництва школи є непосильним для бюджету територіальної громади, проєкт «Нове будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів по вул.Мирна 56 в с. Зарванці Якушинецької ТГ, Вінницького району Вінницької області» подано для участі у конкурсному відборі інвестиційних програм та проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок державного фонду регіонального розвитку. Крім цього, проводиться робота щодо будівництва закладів освіти за рахунок коштів інвесторів.

 

 Охорона здоров’я

Первинна медична допомога населенню надається в  Якушинецькій, Некрасовській і Дашковецькій амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини, фельдшерсько-акушерських пунктах в селах Зарванці, Ксаверівка, Лисогора, Майдан, Слоблода-Дашковецька, Широка Гребля, Пултівці, Махнівка, Лисянка, Микулинці, Ріжок, Лукашівка, які входять до складу Комунальних некомерційних підприємств «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Якушинецької сільської ради та «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Літинської селищної ради. 

Для покращення якості надання медичних послуг населенню у 2020 році на території села Якушинці завершено реалізацію проєкту «Будівництво Якушинецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини» по вул. Барвінкова, 21А, с. Якушинці, Вінницького району, Вінницької області».  У 2021 році розпочато та планується у 2022 році здача в експлуатацію Дашковецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Будівництво здійснюється за рахунок коштів субвенції на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості та співфінансування з бюджету Якушинецької територіальної громади.

Реформа охорони здоров’я, яка проводиться на даний час в нашій державі, передбачає насамперед поліпшення стану здоров’я населення, підвищення ефективності системи охорони здоров’я та доступність медичних послуг до людей.  Бюджетом Якушинецької сільської ради передбачено кошти для забезпечення окремих категорій громадян та громадян які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного харчування, підписані  договори з аптеками на відповідні лікарські засоби.      

Проте реформа залишає невирішеними ряд проблемних питань, зокрема, невідповідність стану матеріально-технічного забезпечення сільських закладів охорони здоров’я сучасним методам обстеження і діагностики, відсутність обладнаних пунктів медичної допомоги на селі, що значно погіршує доступність сільського населення до медичної допомоги.  

 

Соціальний захист та соціальне забезпечення

В громаді значна увага приділяється посиленню підтримки соціально-вразливих верств населення, зокрема шляхом надання різних видів соціальних допомог. 

Останнім часом стрімко зросла кількість звернень від мешканців громади, які потребують надання грошової допомоги на дороговартісне та довготривале лікування. В умовах проведення Операції об’єднаних сил на сході України є необхідність виділення матеріальної допомоги особам, які брали участь в зоні ООС. Протягом року є ризик виникнення пожеж, стихійного лиха чи інших надзвичайних ситуацій в які потрапляють жителі громади та потребують фінансової підтримки. Потребують також матеріальної допомоги особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС. Забезпечуються путівками на оздоровлення в дитячих таборах діти пільгової категорії населення. Здійснюється відшкодування витрат за перевезення окремих пільгових категорій громадян Якушинецької територіальної громади автомобільним транспортом загального користування, згідно договорів  укладених між перевізниками і Якушинецькою сільською радою. 

 Тому в громаді щороку затверджується Програма соціального захисту населення Якушинецької територіальної громади, яка спрямована на підвищення рівня життя вразливих та соціально незахищених верств населення шляхом надання їм допомоги в грошовій або натуральній формі. 

Для забезпечення своєчасного прийняття рішень та призначення державних соціальних допомог і субсидій  Якушинецька громада прийняла участь в проєкті Міністерства соціальної політики «Соціальна громада», котрий дозволяє передавати пакет заяв та необхідних документів необхідних для призначення субсидій та державних соціальних допомог за допомогою захищених засобів електронного зв’язку.

У сфері надання соціальних послуг на території Якушинецької територіальної громади з 2018 року функціонує комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг», основною метою якого є провадження соціальної роботи та надання соціальних послуг особам та сім’ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах. У 2021 році соціальними робітниками закладу обслуговується 114 таких осіб.

Працівниками закладу проводяться заходи із вчасного реагування на потребу мешканців похилого віку та осіб з інвалідністю у соціальних послугах. З метою підвищення рівня кваліфікації соціальних робітників, адміністрацією закладу проводилася робота з ознайомленням їх з державними стандартами соціальних послуг, здійснюється моніторинг щодо якості наданих послуг, індивідуальний підхід до надання соціальних послуг. В результаті наданих послуг спостерігалося покращення емоційного, психологічного та фізичного стану отримувачів соціальних послуг.

 

Підтримка дітей та сім'ї

Станом на 01.01.2021 року на території  Якушинецької територіальної громади проживає 3656 дітей віком до 18 років. 

В умовах децентралізації влади та внесених змін до чинного законодавства одним з головних завдань було зберегти систему захисту прав дітей, зробити її ефективно безперебійною і такою, що оперативно реагує на всі виклики і порушення, пов’язані із правами дітей. З цією метою в громаді функціонує Служба у справах дітей. Завдяки діяльності Служби ведеться облік та супровід осіб та сімей, які належать до вразливих груп, або перебувають у складних життєвих обставинах, проводиться соціально-профілактична робота, спрямована на запобігання потраплянню в складні життєві обставини дитячого населення.

На обліку в установі перебуває 19 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. В основному це діти із сімей, в яких батьки безвідповідально відносяться до виконання своїх батьківських обовязків.  На первинному обліку дітей позбавлених батьківського піклування, дітей-сиріт перебуває 28 дітей, з них: 5 дітей - сиріт, 23 - дітей позбавлених батьківського піклування. З даної категорії дітей влаштовано: в дитячі будинки сімейного типу 4 дітей, в прийомні сімї - 3 дитини, в сім’ї опікунів, піклувальників - 15  дітей, ПТУ - 1 дитина, дитячі заклади:  «Малятко» - 1 дитина, «Гніздечко» - 4 дитини.

З метою профілактики дитячої бездоглядності, безпритульності, скоєння правопорушень та злочинів неповнолітніми працівниками служби у справах дітей спільно з іншими суб’єктами соціальної роботи постійно проводяться оперативно-профілактичні заходи: рейди, відвідування сімей за місцем проживання. Всього протягом 7 місяців 2021 року було проведено 8 рейдів, обстежено 19 сімей з дітьми, 5 батькам вручене попередження про притягнення до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. Служба у справах дітей проводить профілактичні бесіди з дітьми та їх батьками щодо недопущення вчинення правопорушень та бездоглядності серед неповнолітніх.

Протягом січня-липня  2021 року проведено 8 засідань комісії з питань захисту прав дитини, розглянуто 23 питання, з них: 5 – про надання дозволу на вчинення правочинів з житлом та майном; 3 – про призначення та зняття опіки; 2– розгляд клопотання щодо доцільності позбавлення батьківських прав;  2 – про визначення місця проживання дитини, 5 – про доцільність влаштування дитини на цілодобове перебування до закладів інституційного догляду та виховання, 2 – про надання статусу дитини, яка залишилась без опіки рідних, 4 - інші.

Службою у справах дітей  постійно проводиться профілактична робота щодо попередження вчинення насильства в сім’ях та випадків торгівлі людьми. Протягом 2021 року не було виявлено випадків вчинення насильства над дітьми; інформації про постраждалих   від торгівлі людьми не надходило.

У 2020 році для осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (3 особи) була виділена  державна субвенція на придбання житла на загальну суму 1162128 грн.

На черзі для отримання житла на сьогодні стоїть 19 дітей та осіб із цієї категорії.

У 2021 році за рахунок коштів місцевого бюджету в дитячих таборах оздоровлено 23 дитини пільгових категорій.

Культура

Одним із наймогутніших засобів пізнання історії свого народу і водночас, розвитку свідомості сучасної людини є культура.

Реформи, пов’язані з децентралізацією, є певним викликом для багатьох закладів культури в територіальнах громадах, які мають знайти своє місце, окреслити шляхи подальшого існування та визначити нові напрями і форми надання населенню культурно-мистецьких, інформаційних і дозвіллєвих послуг.

Основою розбудови культури в умовах реформи децентралізації залишається громада. Краще, ніж сама громада, розвивати питання культури, традицій, інші органи, не можуть.

Головними напрямками роботи закладів культури в Якушинецькій територіальній громаді є клубна та бібліотечна діяльність.

Мережа закладів культури клубного типу Якушинецької територіальної громади складається з  комунального закладу «Центр культури та дозвілля Якушинцької сільської ради» з структурними підрозділами в селах: Зарванці, Майдан, Ксаверівка, Некрасове, Широка Гребля, Пултівці, Махнівка, Дашківці, Лукашівка, Ріжок, Лисянка, Микулинці.

 

Заклад культури клубного типу в селах

Діючі формування

Дозвіллєві об’єкти

Кількість працівників в ставок

Творчі працівники

Займані ставки

Технічні працівники

Якушинці

12

9

7 чол

7

1

Зарванці

8

6

5 чол

3,5

0,5

Майдан

6

6

3чол

2,0

0,5

Ксаверівка

3

5

1чол

1,0

0,5

Некрасове

6

5

2 чол

2,0

0,5

Путівці

6

6

2 чол

1,5

0,5

Широка гребля

5

5

1 чол

1,0

0,5

Махнівка

8

6

3 чол-

2,0

-

Лисянка

2

5

1 чол

1,0

-

Микулинці

5

5

1 чол

0,5

-

Ріжок

5

2

1 чол

0,5

-

Дашківці

8

2

1 чол

1

-

Лукашівка

6

4

1 чол

1

-

 

Дана мережа закладів культури є оптимальною і при умові повноцінного функціонування спроможна забезпечити потреби населення громади у культурному обслуговуванні.

На базі закладів культури клубного типу функціонують різноманітні гуртки (більше 50), найчастіше це - вокальні, хореографічні, театральні, декоративно-прикладного мистецтва, в яких нараховують понад 400 учасників.

При комунальному закладі працює народний аматорський вокальний ансамбль народної пісні «Подільський колорит», народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Мальви».

Календар свят громади досить широкий, проте найбільш масштабними заходами в громаді є Свято територіальної громади, День пам’яті та примирення, Всесвітній День захисту дітей,  День Конституцій України, День Незалежності України, День захисників України,  Сімейне свято Святого Миколая, престольні свята населених пунктів. Такі заходи єднають громаду, роблять її згуртованою, прогресивною, більш патріотичною.

Соціальна єдність, розуміння спільних завдань – все це формується навколо культурних речей.  

В громаді набирає обертів фестивальний рух. Найбільш помітними подіями у культурному житті громади є започаткування фестивалю української святково-обрядової культури зимового циклу «Якушинецькі поколядини», фестиваль української святково-обрядової культури весняного циклу «Якушинецькі весноспіви», а також на території нашої громади проходить Міжнародний фестиваль звичаєвої культури "Живий вогонь".

 

Бібліотечні установи також відіграють важливу роль у формуванні культурного й інформаційно-комунікативного середовища Якушинецької громади.

Бібліотека – це незвичайне місце, де не тільки зберігаються книжки, це те місце, де кожний знайде собі затишок і відкриє для себе новий світ.

На території Якушинецької громади працює комунальний заклад «Публічна бібліотека Якушинецької сільської ради» з філіями в селах: Майдан, Ксаверівка, Пултівці, Широка Гребля, Микулинці, Ріжок, Некрасове, Дашківці, Лукашівка.

 

Кількість читачів та книговидач за 2020 рік:

             

Назва закладу

користувачі

книговидача

ПБ ЯСР

907

8950

філія ПБ ЯСР в с.Ксаверівка

267

3731

філія ПБ ЯСР в с.Майдан

301

4002

філія ПБ ЯСР в с.Дашківці

673

10313

філія ПБ ЯСР в с.Лукашівка

503

10050

філія ПБ ЯСР в с.Микулинці

293

5378

філія ПБ ЯСР в с.Ріжок

251

5091

філія ПБ ЯСР в с.Некрасове

478

6290

філія ПБ ЯСР в с.Шир.Гребля

514

6318

філія ПБ ЯСР в с.Пултівці

517

6908

 Разом

4704

67031

 

Розвиток галузі культури Якушинецької громади базується на визначенні культурного потенціалу, формуванні ідентичності громади, об’єднанні ініціативного суспільства, створенні бренду, пошуку ідей для реалізації культурних ініціатив та відповідає Цілям сталого розвитку України, які адаптовані відповідно до Цілей сталого розвитку ООН, що в свою чергу сприятиме позитивним змінам та розвитку громади.

Наявна інфраструктура закладів культури не відповідає потребам громади, адже за багато років вона занепала, умови не придатні для роботи і сьогодні потребує системного відновлення. Болючими питаннями залишаються:

  • технічний стан та опалення приміщень;
  • відсутність внутрішніх вбиралень;
  • застаріла матеріально-технічна база;
  • низька якість культурного послуг;
  • низький рівень задоволення культурних потреб населення;
  • низька конкурентоспроможність з обласним центром, в результаті чого відбувається відтік аудиторій; 
  • низький розмір посадових окладів в галузі, що несе за собою брак кваліфікованих кадрів.

 

Фізична культура і спорт

Основними завданнями у галузі фізичної культури і спорту є постійне підвищення рівня здоров’я  та фізичного розвитку населення. Для розвитку фізичної культури і спорту створено ДЮСШ «Патріот», діють гуртки з футболу, туризму, боротьби. На території громади побудовані дитячі спортивно-ігрові комплекси, облаштовано тренажерний зал, на території Якушинецького ліцею побудовано мультифункціональний спортивний майданчик для занять ігровими видами спорту. Крім цього, для розвитку футболу, щороку надається фінансова підтримка громадській організації "Футбольний клуб "Якушинці".

Але для занять спортом в осінньо-зимовий період громада потребує спортивних залів. Відсутність достатньої кількості спортивної інфраструктури – одна з найголовніших проблем територіальної громади.

Для зміцнення здоров’я населення громади необхідно проводити роботу по залученню якнайбільшої кількості жителів до занять спортом.

Проблемні питання галузі:

- неналежний рівень фінансового та матеріально-технічного забезпечення;

- недостатнє охоплення фізкультурно - масовими заходами мешканців територіальної громади;

- недостатня кількість сучасних спортивних майданчиків, споруд, інвентарю й обладнання;

- відсутність власних спортивних баз.

Покращити ситуацію може пропаганда та розвиток велоспорту (прокладання туристичного веломаршруту громадою), розвиток велоінфраструктури (будівництво велодоріжкок, облаштування велопарковок), оздоровлення молоді і забезпечення спеціалізованим місцем для катання (будівництво памп-треку та всесезонного парку активного відпочинку "Круті віражі"). Все це надасть можливість навчитися добре кататися на ВМХ, скейті, роликах, досягти прогресу у катанні та покращити свій фізичний та емоційний стан. На території цих  об'єктів можна проводити рідноманітні змагання та спортивно-культурні масові заходи із залученням громадськості.

 

Розвиток туризму

Сучасна індустрія туризму – одна з найбільш прогресивних галузей світового господарства, яку можна розглядати як самостійний вид економічної діяльності і як міжгалузевий комплекс. Протягом останніх років туризм набуває неабиякого розвитку, стаючи одним з найбільш важливих секторів економіки у світі та одним з найбільш перспективних напрямів структурної перебудови економіки.

Пандемія COVID - 19 викликала безпрецедентний збій у сфері подорожей та туризму, але відкрила шлях для розвитку внутрішніх туристичних ринків.

Якушинецька громада має доволі високий туристичний та рекреаційний потенціал. Це зумовлено особливостями історичного розвитку, географічним розташуванням, розвинутою мережею транспортного сполучення, зокрема:

- залишки трипільської культури біля села Майдан;

- городище скіфського часу в с.Якушинці;

- закинуті шахти ядерних ракет (с.Якушинці) та залишки німецької військової бази часів Другої світової війни (с.Майдан);

- творча спадщина Степана Килимника, видатного історика, етнографа, фольклориста, уродженця с.Якушинці;

- лісові посадки в межах населених пунктів (Долина Хреста, парки відпочинку в с.Зарванці);

- значна кількість об’єктів водного фонду, сприятливих до створення баз відпочинку на воді, спортивного та промислового рибальства тощо;

- джерело М.Коцюбинського в с.Зарванці;

- місцеві фестивалі (Якушинецькі поколядини, Якушинецькі весноспіви), Міжнародний фестиваль "Живий вогонь");

На території громади розташована база відпочинку «Березино», де можна активно провести вільний час на свіжому повітрі біля водойми та лісу.

Готелі, кафе та ресторани, які розміщені на території громади, можуть задовільнити потреби туристів у харчуванні та прживанні, але можливості раціонального використання цих ресурсів залишаються невикористаними.

Основними проблемами розвитку туризму є:

- недостатнє фінансування заходів, пов’язаних з розвитком туристичної галузі громади, організації туристично-привабливих подій;

- відсутність співпраці з інституціями у сфері розвитку туризму;

- низька зацікавленість інвесторів у розвитку місцевого туризму;

- незадовільний стан наявних потенційних туристичних об’єктів;

- недостатнє використання позабюджетних ресурсних можливостей для розвитку туристичної галузі;

- низький рівень місцевого патріотизму громадян;

- низький рівень обізнаності мешканців щодо культурно-історичної спадщини, природної унікальності і туристичного потенціалу громади;

- низький рівень залучення соціальних мереж, електронних сервісів, інших інструментів у сфері інформаційних технологій для надання туристичних і супутніх послуг.

Вирішення цих питань сприятиме розвитку туризму в громаді, створенню додаткових робочих місць, наповненню місцевого бюджету, розвитку транспортних шляхів тощо.

 

Надання адміністративних послуг

Сучасні підходи до соціального обслуговування в громаді передбачають створення інтегрованої моделі центру надання соціальних послуг, до роботи якого долучають усі наявні в громаді ресурси.

Надбанням попередніх років у даній сфері є створення в 2016 році Центру надання адміністративних послуг, який сьогодні має 7 віддалених робочих місця, що знаходяться в старостинських округах сіл Ксаверівка, Майдан, Некрасове, Широка Гребля, Пултівці, Дашківці, Микулинці та робоче місце в місті Вінниці, де веде прийом Державний реєстратор.

У 2021 році перелік адміністративних послуг, які надаються через Центр надання адміністративних послуг Якушинецької сільської ради, налічує 267. Послуги поділяються на 8 категорій: реєстрація/ зняття з реєстрації місця проживання; паспортні послуги (вклейка фото 25, 45 років) виготовлення закордонного паспорта та паспорта громадянина України у формі ID картки; реєстрація нерухомості; реєстрація бізнесу; земельні питання; питання місцевого значення (присвоєння поштової адреси, довідки, послуги державного архітектурно-будівельного контролю); соціальні послуги (субсидії, соціальні та державні допомоги); послуги пенсійного фонду та реєстрації транспортних засобів.

З метою доступності та зручності одержання адміністративних послуг організовано роботу у віддалених робочих місцях та в старостинських округах. На даний час в старостинських округах надається 142 послуги.

 

1.13. Безпека та цивільний захист населення

Головною цінністю є життя людини. Тому забезпечення безпечних умов проживання на території Якушинецької територіальної громади є одним із пріоритетних напрямків. Діяльність у сфері цивільного захисту спрямована на ефективну реалізацію державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. При Якушинецькій сільській раді створена комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Оперативне реагування та проведення аварійно-рятувальних робот по ліквідації надзвичайних подій та ситуацій (пожежі, ліквідація наслідків дорожньо-транспортних пригод, рятування людей, що потрапили в нестандартні життєві ситуації тощо) на території громади здійснюють аварійно-рятувальний загін спеціального підрозділу  ДСНС України у Вінницькій області (який розміщений на території громади) та 1 Державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС України у Вінницькій області. З метою підвищення оперативності реагування на виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, підвищення рівня безпеки населення і захищеності територій від наслідків таких ситуацій, з бюджету громади виділяються кошти для покращення матеріально-технічного забезпечення  даних підрозділів.

Для недопущення виникнення пожеж на б’єктах з масовим перебуванням людей,  сільською радою протягом 2018-2021 років поетапно впроваджуються профілактичні заходи з обладнання будівель бюджетних установ системи блискавкозахисту, пожежної сигналізації, забезпечення приміщень первинними засобами пожежогасіння.

Новим викликом на сьогоднішній день є необхідність забезпечити санітарно-епідеміологічного благополуччя населення шляхом запобігання виникненню і поширенню інфекційних хвороб, локалізацію та ліквідацію їх спалахів та епідемій.

Надзвичайно важливим завданням є охорона правопорядку на території Якушинецької  територіальної громади, особливо в умовах ускладнення соціально-політичної обстановки та проведення ООС на сході країни. Протягом 2019-2020 років на території сіл Якушинці і Зарванці сільською побудовано єдину локальну мережу системи «Безпечна громада», в яку об’єднані всі камери зовнішнього відеоспостереження, пристрої, датчики та інші елементи. Встановлення системи відеоспостереження сприяє попередженню та зменшенню кількості правопорушень, тому цей напрямок необхідно продовжувати.

У 2021 році Якушинецька територіальна громада взяла участь у проєкті "Поліцейський офіцер громади", з бюджету було виділено 537330 грн для придбання та оформлення автомобіля спеціального призначення. Проєкт направлений на впровадження нового формату роботи дільничних офіцерів поліції, де поліцейський офіцер – це частина громади. Метою роботи поліцейських офіцерів є попередження правопорушень, постійна співпраця з громадою, інтеграція поліції у суспільство, задоволення безпекових потреб жителів, ефективне вирішення локальних проблем та оцінка роботи поліції на основі дослідження рівня задоволеності громадян. Офіцери поліції більш самостійні у своїй діяльності та виконують основні завдання у партнерстві з керівництвом громади. Проєкт допоможе забезпечити відкриту та тісну співпрацю громади та поліції заради створення безпечного середовища.

 

2.9. SWOT – аналіз

В умовах децентралізації кожна громада має знайти і активно просувати свої унікальні можливості, так звані «точки зростання». Одним із інструментів для оцінки поточної ситуації та можливостей подальшого розвитку громади є SWOT-аналіз.

Завдяки такому аналізу можна виявити сильні та слабкі сторони, які вказують на об’єктивний стан справ та проблеми, які потребують найбільшої уваги і зусиль з боку громади. SWOT-аналіз допомагає визначити стратегічні цілі і короткострокові операційні завдання, врахувавши наявні ресурси та загрози, що можуть виникнути в ході їх реалізації.

Важливо визначити не лише слабкі сторони, хоч вони і є основними показниками проблем, які треба вирішувати, а й визначити сильні сторони, як ресурс можливостей для розвитку. Врахування  зовнішніх  і  внутрішніх  факторів,  що  загрожують  реалізації сильних  сторін  громади  та  ще  більше  послаблюють  слабкі  сторони громади, допоможе об’єктивно оцінити її соціально-економічний потенціал.

 

Сильні сторони

Слабкі сторони

1. Зручне географічне розташування

2. Висока інвестиційна привабливість територій

3. Розбудова нових житлових районів на території громади

4. Розвинена мережа доріг (в тому числі дороги міжнародного значення М12/Е50, М21)

5. Сприятливі природно-кліматичні умови для розвитку сільського господарства

6. Наявність Центру надання адміністративних послуг для населення

7. Наявність інклюзивно-ресурсного центру

8. Висока питома вага населення працездатного віку та молоді

9. Наявність великої кількості водних об’єктів на території громади та розвинена місцева рекреація

10. Багата культурна спадщина

11. Туристичний потенціал

12. Відсутність значного промислового забруднення

1. Відсутність прямого транспортного сполучення між населеними пунктами в межах громади

2. Поганий стан доріг в населених пунктах, які доєдналься до ТГ у 2020 році

3. Недостатній рівень забезпеченості населених пунктів громади централізованою системою водопостачання та водовідведення

4. Виникнення стихійних звалищ, низький рівень екологічної культури населення

5. Низький рівень розвитку туризму, відсутність туристичних  велодоріжок

6. Відсутність сучасних освітніх закладів на території села Зарванці

7. Недостатній рівень забезпеченості спортивною інфраструктурою, місцями відпочинку та дозвілля

8. Низький рівень доходів значної кількості населення

9. Збільшення кількості населення пільгових категорій

10. Пасивність мешканців громади

Можливості

Загрози

1. Фінансова децентралізація та розширення повноважень органів місцевого самоврядування

2. Розвиток інституційної спроможності громади

3. Міжмуніципальна співпраця з сусідніми територіальними громадами

4. Потенціал розвитку сільського зеленого туризму

5. Участь у міжнародних проектах та залучення інвестицій

6. Використання інвестиційно-привабливих об’єктів

1. Поглиблення світової епідемії COVID-19

2. Зміни клімату

3. Зникнення підземних джерел, обміління та забруднення водойм, пересихання криниць

4. Поглиблення світової економічної кризи

5. Політична нестабільність в державі та війна на Сході

6. Постійне зростання цін на енергоносії

7. Наявність конкуренції з Вінницею за ресурси – як людські, так і фінансові

 

 

Проведений SWOT-аналіз показав, що для Якушинецької територіальної громади точками зростання є вигідне географічне положення, інвестиційна привабливість, висока питома вага населення працездатного віку та молоді, рекреаційний потенціал.

Громада показала, що може вправно керувати процесом змін. Протягом короткого часу прийнято багато важливих рішень, що покращилии ситуацію в освіті, культурі, наданні адміністративних послуг, житлово-комунальному господарстві тощо. Але залишається ще безліч проблем в модернізації бюджетної сфери та інженерно-технічної інфраструктури, високою вартістю цих робіт та обмеженістю фінансових ресурсів. 

Крім цього, існує ще багато зовнішніх викликів. Зокрема, загострення світової епідемії COVID-19, передача державою все більше повноважень органам місцевого самоврядування без покриття певними джерелами фінансування.

Впливає на нашу громаду і складна соціально-економічна ситуація в Україні, непередбачуваність економічного розвитку держави, відсутність послідовності та покроковості реалізації численних реформ, що ускладнюють розвиток громад. Лише за сприятливої державної політики територіальні громади зможуть ефективно використовувати свій власний потенціал та залучати зовнішні ресурси. Це дозволить підвищити рівень життя в громадах, збільшити їх фінансову спроможність та забезпечити сталий соціально-економічний розвиток.

 

ІІІ. ЦІЛІ ТА ПРІОРИТЕТИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ГРОМАДИ

Головними цілями у 2022-2024 роках будуть впровадження комплексу заходів, спрямованих на подальший соціально-економічний розвиток Якушинецької сільської територіальної громади, вирішення її найважливіших питань, направлених на покращення умов та рівня життя населення.

Основними пріоритетами в роботі сільської ради щодо подальшого соціально-економічного розвитку територіальної громади на 2022-2024 роки визначено:

- формування безпечного середовища;

- створення умов для розвитку бізнесу та залучення інвестицій;

- підвищення соціальних стандартів та якості життя населення: покращення рівня надання медичних, освітніх, культурних послуг населенню, розвиток фізичної культури та спорту, створення сприятливого середовища для проживання мешканців громади;

- раціональне використання бюджетних коштів;

- розвиток громадянського суспільства.

З метою досягнення визначених стратегічних цілей сформульовано перелік пріоритетних напрямів та сформовано шляхи їх досягнення у 2022-2024 роках.

 

Ціль 1. Підвищення рівня безпеки населення та територій

 

Пріоритет 1. Підвищення суспільної правосвідомості та попередження злочинності

Шляхи досягнення:

       -   забезпечення належної взаємодії органу місцевого самоврядування та правоохоронних органів;

  • посилення організаційних і практичних заходів з попередження правопорушень та аварійності на автошляхах, реалізація заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху;
  • проведення профілактичних заходів з метою запобігання злочинності;
  • забезпечення належної роботи системи відеоспостереження "Безпечна громада". Продовження робіт по облаштуванню населених пунктів засобами відеоспостереження.

Очікувані результати:

  • недопущення ускладнення криміногенної ситуації на території населених пунктів громади;
  • підвищення рівня суспільної безпеки та правопорядку;
  • вжиття заходів щодо усунення причин і умов, що сприяють вчиненню кримінальних правопорушень. 

 

Пріоритет 2. Цивільний захист та техногенна безпека

Шляхи досягнення:

ефективне та оперативне реагування на виникнення надзвичайних ситуацій, забезпечення збереження життя і здоров’я людей;

  • захист населення та територій від небезпечних факторів природного та техногенного характеру;
  • запобігання виникненню надзвичайної ситуації пов'язаної із спалахом небезпечних хвороб, масових захворювань, епідемій, пандемій серед людей та тварин;
  • організація навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях;
  • утримання фонду захисних споруд в готовності до використання за призначенням.

Очікувані результати:

  • забезпечення готовності до ефективних дій в умовах виникнення та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру;
  • підвищення рівня захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;
  • попередження виникнення надзвичайної ситуації пов'язаної із спалахом небезпечних хвороб, масових захворювань, епідемій, пандемій серед людей та тварин;
  • забезпечення безпечних умов життєдіяльності населення, захист територій громади у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій;
  • своєчасне та якісне проведення невідкладних відновлювальних робіт і заходів, спрямованих на ліквідацію надзвичайних ситуацій та їх наслідків.

 

Пріоритет 3. Забезпечення екологічної безпеки

Шляхи досягнення:

-      продовження реалізації заходів щодо роздільного збору твердих побутових відходів;

  • посилення контролю за дотриманням населенням правил поводження з ТПВ;
  • налагодження системи своєчасного вивезення сміття з населених пунктів;
  • посилення контролю за недопущення фактів спалювання опалого листя та сухої рослинності населенням;
  • збільшення кількості зелених зон;
  • впровадження методів та технологій гуманного поводження з безпритульними тваринами;
  • облаштування та модернізація систем водовідведення та каналізаційних очисних споруд в населених пунктах.

Очікувані результати:

  • забезпечення екологічної безпеки та зменшення техногенного навантаження на навколишнє середовище;
  • зменшення обсягів відходів, що підлягають захороненню;
  •  скорочення викидів парникових газів;
  •  поліпшення санітарно-епідемічного та екологічного стану;
  • забезпечення комфортного співіснування безпритульних тварин поряд з людиною та утвердження в суспільстві гуманного ставлення до тварин.

 

Ціль 2. Забезпечення сталого економічного розвитку. Зростання конкурентоспроможності економіки громади.

 

Пріоритет 1. Створення сприятливих умов розвитку малого та середнього бізнесу.

Шляхи досягнення:

  • створення ефективного регуляторного середовища, забезпечення проведення відстеження ефективності дії регуляторних актів;
  • налагодження конструктивного діалогу між бізнесом та владою;
  • всебічна підтримка малого та середнього бізнесу, підвищення його ролі у соціально-економічному житті громади;
  • забезпечення суб’єктів підприємницької діяльності якісними послугами, які надаються через ЦНАП.

Очікувані результати:

  • збільшення кількості зайнятих підприємницькою діяльністю;
  • збільшення надходжень до місцевого бюджету від діяльності суб’єктів малого підприємництва;
  • зменшення регуляторного навантаження на бізнес та формування прозорих механізмів взаємодії органу місцевого самоврядування та бізнесу;
  • покращення якості надання адміністративних послуг громадянам та суб’єктам господарювання.

 

Пріоритет 2. Залучення інвестицій для розвитку громади

Шляхи досягнення:

  • розробка промоційних буклетів, інформаційних та презентаційних статей, книг, інших матеріалів про громаду;
  • поширення інформації про позитивні досягнення в громаді, економічний, інвестиційний та інноваційний потенціал;
  • організація поїздок економічної місії в інші громади з метою перейняття досвіду у формуванні активної інвестиційної позиції та налагодженню ділових контактів;
  • створення сприятливого інвестиційного клімату;
  • широке залучення в громаду субвенцій з державного та обласного бюджетів, інвестиційних ресурсів вітчизняних та зарубіжних інвесторів, донорських організацій.

Очікувані результати:

  • формування позитивного інвестиційного іміджу громади;
  • позиціонування громади як території з сприятливим бізнескліматом та потужним інвестиційним потенціалом залучення інвестиційних ресурсів в громаду;
  •  реалізація інвестиційних проектів.

 

Пріоритет 3. Розвиток туристичної галузі

Шляхи досягнення:

       -     сприяння розвитку туристичної інфраструктури;

  • інформування про туристично-рекреаційний потенціал громади шляхом виготовлення якісної інформаційно-рекламної туристичної продукції;
  • створення туристичних маршрутів та веломаршрутів;
  • проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення у сільській місцевості з метою залучення його до діяльності у сфері сільського зеленого туризму;
  • проведення організаційних заходів щодо залучення майстрів народного мистецтва вишивки, плетіння, різьблення та ін. для проведення майстер-класів;
  • залучення інвестицій, грантових коштів та міжнародної технічної допомоги для розвитку туристично-рекреаційної сфери.

Очікувані результати:

  • створення нових туристичних продуктів;
  • розвиток туризму;
  • створення нових робочих місць у туристично-рекреаційній галузі та суміжних сферах діяльності.

 

Пріоритет 4. Реалізація державної політики у сферах будівництва, архітектури та земельних відносин

Шляхи досягнення:

  • забезпечення контролю за дотриманням законодавства, норм і правил при проведенні будівельних робіт;
  • забезпечення обліку та моніторингу використання земель;
  • перегляд договорів оренди земельних ділянок в частині встановлення оптимального розміру орендної плати;
  • контроль за земельними ділянками, які використовуються без правовстановлюючих документів;
  • створення комплексного плану просторового розвитку територіальної громади;
  • здійснення контролю за дотриманням земельного законодавства.

Очікувані результати:

  • формування бази орендарів земельних ділянок;
  • встановлення оптимальних ставок орендної плати;
  • передача вільних земельних ділянок комунальної форми власності у власність або оренду громадянам та юридичним особам;
  • контроль за використанням та охороною земель комунальної форми власності, дотримання землевласниками та землекористувачами земельного та екологічного законодавства, встановленого режиму використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення та умов надання;
  • збільшення надходжень до бюджету громади.

 

Пріоритет 5. Підвищення фінансової незалежності місцевого бюджету та ефективності використання бюджетних коштів

Шляхи досягнення:

  • забезпечення виконання планових показників доходів бюджету громади;
  • посилення контролю за повнотою сплати нарахованих податків і платежів до бюджету, своєчасною та повною сплатою платежів за користування майном територіальної громади;
  • проведення раціональної та ефективної податково-бюджетної політики;
  • зміцнення бюджетної та фінансової дисципліни;
  • дотримання законодавства при здійсненні державних закупівель товарів та послуг, раціонального використання бюджетних коштів;
  • забезпечення оптимізації витрат розпорядників коштів шляхом виключення неефективних та непріоритетних витрат, вдосконалення бюджетної мережі;
  • економне та ефективне використання енергоресурсів.

Очікувані результати:

  • забезпечення фінансової самодостатності бюджету громади;
  • недопущення виникнення кредиторської та дебіторської заборгованості у бюджетній сфері;
  • підвищення результативності використання бюджетних коштів;
  • підвищення якості послуг, які надаються за рахунок коштів місцевого бюджету.

 

 

 

Ціль 3. Підвищення соціальних стандартів та якості життя

 

Пріоритет 1. Забезпечення високих стандартів навчання

Шляхи досягнення:

  • забезпечення доступу до якісної освіти;
  • створення умов для особистісного зростання кожної дитини з урахуванням її задатків, нахилів, здібностей, індивідуальних психологічних та фізичних особливостей;
  • забезпечення державних гарантій на якісну освіту, соціальний захист та підтримку дітей, які потребують особливої уваги, корекції фізичного та (або) розумового розвитку;
  • здійснення ефективного психолого-медико-педагогічного супроводу дітей, які потребують особливої уваги, підтримки та корекції фізичного та (або) розумового розвитку, спрямованих на компенсацію втрачених функцій;
  • підвищення активності та показників участі учнів громади в районних, обласних, Всеукраїнських та міжнародних масових заходах (конкурсах, змаганнях, олімпіадах, виставках, оглядах та ін.);
  • забезпечення кваліфікованими педагогічними кадрами дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладів;
  • належне медичне обслуговування учасників навчально-виховного процесу, здійснення постійного контролю щодо належної організації харчування учнів;
  • розвиток дистанційної форми навчання.

Очікувані результати:

  • створення умов для рівного доступу до якісної освіти учням, які проживають у сільській місцевості;
  • формування ключових компетентностей, необхідних кожній людині для успішної життєдіяльності;
  • створення сприятливих умов для розвитку людського і соціального капіталу, орієнтованого на задоволення потреб особистості, суспільства і держави.

 

Пріоритет 2. Покращення матеріально-технічної бази та створення нового освітнього середовища в закладах освіти.

Шляхи досягнення:

  • покращення умов для організації освітнього процесу та якості освітніх послуг;
  • продовження реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа»;
  • забезпечення доступності закладів освіти шляхом підвозу дітей та педагогічних працівників до навчальних закладів;
  • створення ефективної мережі закладів освіти, розширення мережі дошкільних закладів освіти, будівництво загальноосвітньої школи в селі Зарванці;
  • продовження робіт з поліпшення санітарно-гігієнічних та побутових умов для навчання дітей, підвищення безпеки умов перебування дітей в закладах освіти;
  • забезпечення харчуванням учнів 1-4 класів та пільгових категорій;
  • оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти: модернізація харчоблоків, термомодернізація, провення будівельних робіт, ремонтів та реконструкцій;
  • розвиток гурткової роботи.

Очікувані результати:

  • покращення матеріально-технічного забезпечення закладів освіти;
  • покращення санітарно-гігієнічних умов перебування дітей в закладах освіти;
  • створення ефективної мережі закладів освіти;
  • зменшення споживання енергоресурсів.

 

Пріоритет 3. Підвищення якості та ефективності надання медичної допомоги жителям громади

 Шляхи досягнення:

  • підвищення якості та доступності надання медичної допомоги відповідно до потреб населення;
  • створення ефективної мережі підрозділів КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги";
  • оснащення закладів охорони здоров’я та пунктів здоров'я згідно табеля оснащення медичним обладнанням, інвентарем, виробами медичного призначення тощо;
  • оснащення медичних амбулаторій сучасним діагностичним обладнанням;
  • проведення ремонтних робіт та реконструкцій будівель і приміщень закладів охорони здоров’я на території громади;
  • проведення інформаційної та роз’яснювальної роботи серед населення щодо формування здорового способу життя.

Очікувані результати:

  • покращення якості та доступності надання медичної допомоги сільському населенню;
  • підвищення ефективності надання медичних послуг населенню;
  • формування у громадян пріоритету здорового способу життя.

 

Пріоритет 4. Соціальний захист окремих категорій громадян

Шляхи досягнення:

  • виявлення осіб з інвалідністю, пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, які потребують допомоги та підтримки;
  • всебічна підтримка вразливих верств населення та важкохворих шляхом виплати адресної допомоги, надання передбачених законодавством пільг та компенсацій, забезпечення безкоштовними (пільговими) медичними препаратами;
  • організація заходів, спрямованих на підвищення рівня професійної компетентності працівників, відповідальних за роботу з вразливими категоріями населення та за надання адміністративних послуг соціального характеру;
  • надання допомоги учасникам ООС;
  • компенсація витрат на перевезення пільгових категорій населення громади.

Очікувані результати:

  • підвищення якості надання адміністративних послуг соціального характеру та соціальних послуг населенню в громаді;
  • зниження рівня бідності соціально вразливих категорій населення, соціальна підтримка та реалізація державних гарантій окремих категорій громадян;
  • підвищення рівня кваліфікації працівників, відповідальних за роботу з вразливими категоріями населення.

 

Пріоритет 5. Підтримка сім’ї, дітей та молоді

Шляхи досягнення:

  • забезпечення прав та задоволення законних інтересів дітей, сімей та молоді;
  • сприяння влаштуванню дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у різні форми сімейного виховання;
  • підтримка сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах або знаходяться у зоні ризику щодо потрапляння в такі ситуації;
  • вдосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству, підвищення рівня інформованості населення щодо форм і проявів домашнього насильства, його причин і наслідків;
  • запобігання бездоглядності і безпритульності серед дітей, які виховуються у складних життєвих обставинах;
  • зниження рівня поширення негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі;
  • збільшення кількості дітей пільгових категорій, охоплених організованими формами оздоровлення.

Очікувані результати:

  • зменшення кількості дітей, що опинились у складних життєвих обставинах, де батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків;
  • зменшення кількості сімей, у яких існує ризик насильства;
  • створення дієвих механізмів допомоги та захисту осіб, які постраждали від домашнього насильства;
  • зменшення кількості негативних проявів в молодіжному середовищі підвищення якості надання адміністративних послуг соціального характеру та соціальних послуг населенню в громаді;

 

Пріоритет 6. Збереження культурної спадщини, сприяння розвитку культури і мистецтва

Шляхи досягнення:

  • оптимізація і подальший розвиток мережі закладів культури громади та її творчого потенціалу;
  • поступова трансформація бібліотек у громадські центри відповідно до культурних, інформаційних та пізнавальних потреб громадян, придбання обладнання, оновлення бібліотечних фондів;
  • покращення матеріально-технічної бази закладів культури: проведення ремонтних робіт, реконструкцій, заходів з енергозбереження, облаштування систем опалення, внутрішніх туалетів, систем безпеки, придбання меблів та обладнання тощо;
  • облаштування молодіжного хабу в Зарванецької філії ЦКтаД;
  • відзначення державних, професійних та свят громади, відродження української національної культури, розвиток культурних традицій громади;
  • підтримка фестивального конкурсного руху і творчої молоді у реалізації мистецьких проектів;
  • забезпечення участі місцевих колективів в районних, обласних, Всеукраїнських, Міжнародних конкурсах, фестивалях, святах;
  • популяризація національної культурної спадщини серед учнівської молоді, розвиток пам’яток культурної спадщини;
  • створення музеїв.

Очікувані результати:

  • покращення матеріально-технічного забезпечення закладів культури;
  • відродження української національної культури, розвиток культурних традицій громади;
  • збереження культурної спадщини популяризація та розвиток народних художніх промислів зменшення кількості сімей, у яких існує ризик насильства;
  • підвищення культурного рівня населення.

 

Пріоритет 8. Розвиток фізичної культури і спорту

Шляхи досягнення:

  • формування в населення традицій та мотивації до фізичної культури і спорту як важливих чинників забезпечення здорового способу життя;
  • покращення інфраструктури та матеріально-технічного забезпечення сфери фізичної культури і спорту: будівництво, реконструкція, ремонт спортивних споруд (сучасних стадіонів, спортивних, мультифункціональних, тренажерних і спортивно-ігрових майданчиків, придбання спортивного обладнання тощо);
  • облаштування парку активного відпочинку на території громади;
  • оновлення матеріально-технічної бази шкільних спортивних залів та майданчиків;
  • проведення заходів "спорт для всіх" за місцем проживання та у місцях масового відпочинку населення;
  • розвиток гуртків з різних видів спорту;
  • фінансова підтримка громадських спортивних організацій.

Очікувані результати:

  • залучення більшої кількості мешканців громади до занять фізичною культурою і спортом;
  • поліпшення матеріальної бази галузі;
  • створення належних умов для занять фізичною культурою і спортом;
  • покращення спортивної інфраструктури.

 

Пріоритет 6. Розвиток житлово-комунального господарства та дорожньої інфраструктури

Шляхи досягнення:

  • поліпшення якості житлово-комунальних послуг, які надаються населенню громади;
  • фінансова підтримка та поповнення статутного фонду комунальних підприємств з метою покращення якості надання комунальних послуг беззбитковості статутної діяльності;
  • будівництво, ремонт і реконструкція водопровідної мережі та каналізаційних систем;
  • проведення реконструкції, капітального та поточного ремонту доріг та тротуарів, належне їх утримання в осінньо-зимовий період;
  • підвищення рівня безпеки дорожнього руху за допомогою спеціального та  інформаційного забезпечення учасників дорожнього руху;
  • ініціювання створення автобусного маршруту, який би забезпечував автобусне сполучення населених пунктів з адміністративним центром громади;
  • визначення та облаштування місць для паркування;
  • облаштування нових та відновлення існуючих місць для відпочинку мешканців та гостей громади;
  • санітарна очистка та прибирання вулиць і громадських місць, освітлення вулиць в темну пору доби;
  • забезпечення утримання зелених насаджень громади у впорядкованому стані;
  • утримання пам'ятників і кладовищ в належному стані.

Очікувані результати:

  • підвищення ефективності господарської діяльності комунальних підприємств;
  • утримання в належному санітарному стані населених пунктів;
  • покращення екологічної ситуації на території громади;
  • покращення технічного стану доріг, зменшення кількості аварій на дорогах;
  • створення зон для відпочинку населення.

 

Ціль 5. Розвиток громадянського суспільсьтва.

 

Пріоритет 1. Всебічне висвітлення діяльності органу місцевого самоврядування.

Шляхи досягнення:

  • об’єктивне та оперативне інформування через засоби масової інформації про роботу сільської ради, її виконавчих органів та структурних підрозділів з реалізації завдань соціально-економічного розвитку громади;
  • прозорість та відкритість діяльності сільської ради та її виконавчих органів та структурних підрозділів;
  • залучення громадськості до процесів формування, реалізації державної та місцевої політики, формування бюджету громади;
  • організація і проведення заходів, спрямованих на формування у молодих людей активної життєвої позиції, навичок реалізації громадянських прав та обов’язків, національно-патріотичної свідомості, почуття власної гідності;
  • відкриття молодіжного центру/простору в с.Зарванці.
  • підтримка ініціатив громадськості.

Очікувані результати:

  • постійний доступ громадськості до інформації щодо діяльності сільської ради, її виконавчих органів та структурних підрозділів;
  •        -      установлення ефективного зворотного зв'язку між владою й громадськістю;
  • підвищення рівня довіри мешканців громади до органу місцевого самоврядування.

 

Пріоритет 2. Проведення аналізу ефективного використання бюджетних коштів в ході виконання бюджетних програм

Шляхи досягнення:

  • оприлюднення на офіційному веб-сайті сільської ради паспортів бюджетних програм;
  • публікація інформації про використання бюджетних коштів на офіційному веб-сайті сільської ради;
  • підвищення рівня прозорості та публічності використання бюджетних коштів, покращення ефективності їх використання за рахунок проведення закупівель через електрону систему PROZORRO;
  • здійснення оцінки ефективності бюджетних програм. 

Очікувані результати:

  • доступ громадськості до інформації з питань використання бюджетних коштів;
  • підвищення рівня прозорості та публічності використання бюджетних коштів;
  • покращення ефективності їх використання під час виконання бюджетних програм за рахунок проведення закупівель через електрону систему PROZORRO;
  • підвищення результативності виконання бюджетних програм.

 

V. МОНІТОРИНГ ТА ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ

Реалізація заходів і завдань Програми здійснюватиметься за рахунок фінансування з наступних джерел:

- коштів державного бюджету у вигляді субвенцій;

- коштів місцевого бюджету Якушинецької сільської територіальної громади;

- коштів обласного бюджету;

- інших джерел фінансування.

Для забезпечення ефективного використання бюджетних коштів передбачається концентрація видатків на пріоритетних напрямках та проектах розвитку громади, перелік яких наведено у Додатку 1.

З метою належного виконання Програми будуть прийняті необхідні цільові галузеві програми, перелік яких наведено у Додатку 2.

Відповідно до вищезазначених завдань реалізації Програми індикаторами результативності будуть:

  • покращення умов проживання на території ТГ;
  • підвищення стандартів надання комунальних послуг;
  • розвиток інфраструктури, поліпшення технічного стану доріг;
  • поліпшення благоустрою населених пунктів;
  • кількість отримувачів адміністративних послуг;
  • кількість проведених спортивних та мистецьких заходів;
  • покращення матеріальної-технічної бази комунальних закладів;
  • збільшення доходів місцевого бюджету;
  • формування активного бізнес-середовища та громадянської свідомості підприємців;
  • збільшення обсягів залучених інвестицій.

Для проведення моніторингу ефективності та результативності реалізації Програми застосовуються статистичні показники соціально-економічного розвитку громади та індикатори виконання цільових програм. Відстеження динаміки  відповідних  індикаторів  та  показників  соціально-економічного  розвитку  дозволять  чітко  відслідковувати  соціальну, економічну, екологічну ефективність  реалізації Програми.

Моніторинг  реалізації Програми  проводиться  за  підсумками  року. 

Контроль за реалізацією Програми покладається на виконавчий комітет Якушинецької сільської ради.

Звіт про реалізацію Програми затверджується сесією Якушинецької сільської ради.

 

 

Секретар сільської ради                                                                                     К.М.Костюк

                                                                                      

                                                                                 

 

 

 

 

 

 

                                                                                     Додаток 1

                                                                              до Програми соціально-економічного

                                                                           розвитку Якушинецької сільської

                                                            територіальної громади

                                                                          на 2022-2024 роки

 

Перелік проектів розвитку, що планується реалізувати у 2022-2024 роках

 

№з/п

Найменування проектів розвитку

Термін реалізації

1

Будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів по вул. Мирна в селі Зарванці

2022-2024

2

Розширення мережі дошкільних закладів освіти (добудова дитячого садка в селі Якушинці, будівництво нового дитячого садка в селі Зарванці)

2022-2024

3

Заміна покрівель в будівлях Некрасовської і Дашковецької шкіл

2022-2024

4

Модернізація їдалень (харчоблоків) в закладах освіти

2022-2024

5

Проведення інших ремонтних та будівельних робіт в закладах  освіти з метою оновлення їх матеріально-технічної бази, покращення санітарно-гігієнічних умов, підвищення термомодернізації та енергоефективності

2022-2024

6

Проведення ремонтів та реконструкцій в приміщеннях адміністративних будівель сільської ради

2022-2024

7

Проведення заходів з підвищення доступності будівель комунальної власності

 

8

Реконструкція будівлі будинку культури в селі Зарванці з облаштуванням молодіжного хабу

2022-2024

9

Проведення інших робіт з покращення матеріально-технічної бази закладів культури: ремонтів, реконструкцій модернізацій, облаштування внутрішніх туалетів, систем опалення

2022-2024

10

Облаштування парку для активного відпочинку населення

2022-2024

11

Виготовлення комплексного плану просторового розвитку громади

2022-2024

12

Покращення технічного стану доріг комунальної власності та доріг загального користування місцевого значення (на умовах співфінансування), облаштування тротуарів та зупинок громадського транспорту

2022-2024

13

Будівництво та реконструкція артезіанських свердловин, систем водопостачання і водовідведення

2022-2024

14

Модернізація каналізаційних очисних споруд в с.Некрасове

2022-2023

15

Реконструкція та модернізація вуличного освітлення в населених пунктах

2022-2024

16

Проведення інших заходів, спрямованих на розвиток інфраструктури населених пунктів, покращення умов життєдіяльності населення

2022-2024

 

Секретар сільської ради                                                                             Катерина КОСТЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        

 

 

 

 

                                                                         Додаток 2

                                                                                   до Програми соціально-економічного

                                                                           розвитку Якушинецької сільської

                                                            територіальної громади

                                                                          на 2022-2024 роки

 

Перелік програм,

які будуть реалізовуватись у 2022-2024 роках на території Якушинецької сільської територіальної громади

 

№ з/п

Назва програми

Дата затвердження

1

 

 

2

 

 

3

 

 

4

 

 

 

 

Секретар сільської ради                                                                             Катерина КОСТЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь