Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Відкриття медичної амбулаторії в Дашківцях

Дата: 28.12.2021 15:13
Кількість переглядів: 1685

Фото без опису

У рамках «Великого будівництва» завершено та здано в експлуатацію усі 16 амбулаторій Вінниччини, - Сергій Борзов

Доступність первинної медико-санітарної допомоги населенню – один із ключових пріоритетів розвитку держави.

27 грудня, у рамках «Великого будівництва» на Вінниччині відкрито ще одну амбулаторію загальної практики сімейної медицини, а саме – у с.Дашківці Вінницького району.

Привітав громаду із важливою подією Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов.

«Це остання, шістнадцята амбулаторія на Вінниччині, яку ми побудували в рамках програми Президента України «Велике будівництво». Наразі це найкраща амбулаторія, створена на території Вінницької області. Вона була побудована лише за декілька місяців. Поки що тут працює один сімейний лікар та дві медичні сестри, але планується, що працюватимуть два сімейних лікаря. У населеному пункті проживає близько 2000 осіб. Зауважу, що тут дуже великими темпами проводиться вакцинація проти коронавірусу, адже 65% від загальної кількості осіб, які проживають у цьому населеному пункті, вже зробили щеплення.З державного бюджету на будівництво амбулаторії було витрачено 9,3 млн грн, з місцевого – 1 млн грн. Важливо, що медзаклад є автономним в частині енергозабезпечення: тут є потужний дизельний генератор, тож у разі відключення світла амбулаторія може безперебійно працювати. Також амбулаторія має повнопривідний автомобільRenaultDuster, який забезпечуватиме медичні потреби мешканців громади за будь-яких погодних умов. Варто зазначити, що у боротьбі проти ковіду сімейні лікарі є першою ланкою, адже cпочатку люди звертаються саме до них. Я вважаю, що такі амбулаторії необхідні для того, щоб якісна медицина була доступна і в сільській місцевості, адже не всі мають можливість доїхати до міста чи районного центру. Дякую всім, хто долучився до роботи. Дякую лікарям та молодшому медичному персоналу. Ми завершили будівництво амбулаторій на Вінниччині та здали в експлуатацію всі ці об’єкти до початку нового року», - зазначив очільник області.

У свою чергу, заступник Голови ОДА Олександр Піщик, інформуючи про будівництво амбулаторії, зауважив: «Медзаклад був споруджений за півроку і ця амбулаторія суттєво відрізняється від тих, які були раніше. Вона не стала довгобудом. Її площа становить 317 м.кв. Окрім сучасного медичного обладнання, було придбано необхідний інвентар та меблі, устаткування для системи телемедицини, для роботи якої вже під’єднано швидкісний інтернет. Це одна із кращих амбулаторій Вінниччини, тож дякуємо нашим підрядникам, які витратили багато часу і сил на її будівництво».

Під час зустрічі директор Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА Ольга Задорожна зазначила: «Це дуже гарна подія, адже саме у переддень Нового року жителі громади отримали сучасний медичний заклад. Сімейний лікар цієї амбулаторії є людиною із досвідом. Важливо, що в амбулаторії проводиться і рутинна вакцинація, і вакцинація проти коронавірусу. Також тут є сучасна лабораторія, де можна проводити експрес-аналізи, дослідження загального аналізу крові, аналізу крові на цукор, загального аналізу сечі,тестування на гепатити та інші інфекційні захворювання. І, найважливіше те, що відтепер мешканцям громади не треба їхати до Вінниці або інших населених пунктів, адже саме тут можна отримати належну медичну допомогу як у стаціонарі, так і амбулаторно. Це сучасний заклад, який має працювати на користь людям». 

Староста сіл Дашківці, Лукашівка та Іскриння Якушинецької сільської ради Тетяна Третяк підкреслила: «Амбулаторія потрібна для нашої громади. Відтепер усім нашим жителям буде дуже зручно отримувати якісну медичну допомогу, адже медзаклад знаходиться у центрі села. Дякую Президентові України за програму «Велике будівництво», адже попередня амбулаторія, яка діяла раніше, знаходилася досить далеко, а це створювало певні труднощі для громадян поважного віку».

Детально про роботу медзакладу поінформувала завідувач амбулаторії, сімейний лікар Галина Денисюк:«Нам дуже приємно працювати в таких хороших умовах. На сьогодні у нас працюють один сімейний лікар, дві сімейних медсестри, молодша медсестра і водій. Хоча наш штат і невеликий, але дружний і працьовитий».

Для зручної діагностики тут є кардіограф, пульсоксиметри, спірометр, мікроскопи та інше устаткування для належного обстеження пацієнтів.

«Щодня ми стоїмо перед низкою викликів, і, на першому плані залишається боротьба проти коронавірусу. Окрім обстеження пацієнтів на COVID-19, ми також робимо щеплення проти коронавірусу. Наразі це найголовніше, адже, на жаль, пандемія не відступає», - додала Галина Денисюк.

За її словами, на сьогодні з близько 2000 осіб, які уклали декларації з сімейним лікарем, щеплення проти СOVID-19 отримали 1225 людей.

Тільки вчора зранку у чергу вже записалися до десяти осіб, які мають отримати щеплення від коронавірусу.

Важливо, що якісна, безоплатна та своєчасна медична допомога доступна для усіх мешканців Якушинецької громади, адже амбулаторія обслуговуватиме не лише Дашківці, а й Лукашівку та Іскринню.

Дашківецька АЗПСМ працюватиме як відокремлений структурний підрозділ Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь