A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

ЗВІТ про здійснення державної регуляторної політики Якушинецькою сільською радою та її виконавчими органами у 2021 році

Дата: 31.01.2022 12:33
Кількість переглядів: 779

Здійснення державної регуляторної політики Якушинецькою сільською радою та її виконавчими органами у 2021 році, як і у попередні роки, було спрямоване на вдосконалення правового регулювання господарських, а також адміністративних відносин між регуляторним органом та суб'єктами господарювання, зменшення втручання у діяльність суб'єктів господарювання та усунення перешкод для розвитку господарської діяльності.

Реалізація державної регуляторної політики здійснювалася відповідно до Закону України від 11.09.2003 № 1160 – IV «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (далі – Закон). В першу чергу це стосувалось підвищення рівня та якості виконання вимог і процедур державної регуляторної політики, формування системного підходу до провадження державної регуляторної політики та здійснення заходів, спрямованих на забезпечення реалізації цього підходу, прозорості та врахування громадської думки.

Для залучення підприємницької спільноти для участі у реалізації державної регуляторної політики на всіх етапах регуляторної діяльності, на офіційному веб-сайті сільської ради оприлюднювалася інформація про регуляторну діяльність, а саме: плани діяльності Якушинецької сільської ради з підготовки проєктів регуляторних актів, звіти про відстеження результативності регуляторних актів, повідомлення про оприлюднення проєктів регуляторних актів, проєкти регуляторних актів з аналізами регуляторного впливу, регуляторні акти, тощо.

              З метою забезпечення системного підходу до впровадження регуляторної діяльності робота проводилася у наступних напрямках:

  • планування діяльності з підготовки регуляторних актів;
  • ведення реєстру регуляторних актів;
  • оприлюднення документів, підготовлених у процесі здійснення регуляторної діяльності;
  • проведення відстеження результативності регуляторних актів;
  • оприлюднення наборів регуляторних відкритих даних;
  • залучення представників суб'єктів господарювання, їх об'єднань та громадських організацій до реалізації державної регуляторної політики у сфері підприємництва.

Згідно зі ст. ст. 7, 32 Закону рішенням № 24 1 сесії Якушинецької сільської ради  8 скликання від 03.12.2020  затверджено план діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2021 рік та план-графік відстеження результативності регуляторних актів. До планів діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів протягом року вносилися зміни та доповнення новими проєктами.

Загальна кількість проєктів регуляторних актів, що внесено до плану – 3:

    1)«Про встановлення місцевих податків і зборів на території Якушинецької об’єднаної територіальної громади»;

    2)«Про затвердження Положення про встановлення земельного сервітуту на землі комунальної власності Якушинецької сільської ради»;

    3)«Про затвердження правил благоустрою Якушинецької сільської ради».

          Плани діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2021 рік, а також внесені зміни і доповнення до планів розміщувалися в мережі Інтернет на офіційному веб-сайті Якушинецької сільської ради.

         Протягом 2021 року на офіційному веб-сайті Якушинецької сільської ради були оприлюднені такі проєкти регуляторних актів (з відповідними аналізами регуляторного впливу):

        -рішення Якушинецької сільської ради «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Якушинецької об’єднаної територіальної громади»;

   -рішення Якушинецької сільської ради «Про встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, які перебувають у комунальній власності Якушинецької сільської ради»;

   -рішення Якушинецької сільської ради «Про затвердження правил благоустрою Якушинецької сільської ради».

       Повідомлення про оприлюднення проєктів регуляторних актів, проєкти регуляторних актів і відповідні аналізи регуляторних впливів  оприлюднювалися в мережі Інтернет на офіційному веб-сайті Якушинецької сільської ради. Повідомлення щодо розміщення цієї інформації на веб-сайті оприлюднювалися у газеті «Подільська зоря».

       Протягом 2021 року було прийнято регуляторні акти:

       -рішення № 367 9 сесії Якушинецької сільської ради 8 скликання від 29.06.2021 «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Якушинецької об’єднаної територіальної громади»;

       -рішення № 407 10 сесії Якушинецької сільської ради 8 скликання від 30.07.2021 «Про встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, які перебувають у комунальній власності Якушинецької сільської ради».

       При прийнятті цих регуляторних актів дотримано усі процедури, визначені Законом. З метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань проєкти регуляторних актів разом з аналізом їх регуляторного впливу було розміщено на веб-сайті Якушинецької сільської ради; після оприлюднення та обговорення проєкти та документи до них ретельно розглядалися членами постійної комісії сільської ради  з питань фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку та  регуляторної політики (далі – Комісія) на предмет дотримання принципів державної регуляторної політики (ст. 4 Закону) та підготовки аналізу регуляторного впливу (ст. 8 Закону), за результатами розгляду складено звіти. Проєкти регуляторних актів разом з аналізом їх регуляторного впливу та висновками Комісії надавалися до Державної регуляторної служби України для надання пропозицій щодо їх вдосконалення.  Аналізи регуляторного впливу, проєкти та документи до них розглянуті Комісією, після цього проєкти було запропоновано на розгляд сесії Якушинецької сільської ради, після їх прийняття тексти документів оприлюднено на веб-сайті Якушинецької сільської ради, повідомлення про оприлюднення документів розміщенні   в  газеті «Подільська зоря».

Фінансовим відділом Якушинецької сільської ради здійснювалися заходи з відстеження результативності регуляторних актів, згідно з яким протягом року було проведено базові відстеження результативності наступних регуляторних актів:

    -рішення № 367 9 сесії Якушинецької сільської ради 8 скликання від 29.06.2021 «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Якушинецької об’єднаної територіальної громади»;

   -рішення № 407 10 сесії Якушинецької сільської ради 8 скликання від 30.07.2021 «Про встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, які перебувають у комунальній власності Якушинецької сільської ради».

За наслідками проведених відстежень результативності регуляторних актів складені офіціальні звіти. Звіти про відстеження результативності регуляторних актів оприлюднювалися в мережі Інтернет на офіційному веб-сайті Якушинецької сільської ради.

З метою дотримання вимог чинного законодавства у сфері доступу до публічної інформації у формі відкритих даних, відповідно до Закону України від 13.01.2011 № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації», постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.2015 № 835 «Про затвердження Положення про набори даних,  які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних»,  постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 409 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо відкритих даних», за для ефективного обміну інформацією про регуляторну діяльність між розпорядниками та користувачами даних, дані переліки набору даних, а саме:

         переліки регуляторних актів, із зазначенням дати набрання чинності, строку проведення відстеження їх результативності та інформації про місце їх оприлюднення;

          плани діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів із зазначенням видів і назв проектів, цілей їх прийняття, строків підготовки проектів, найменування органів і підрозділів, відповідальних за розроблення проєктів регуляторних актів, дату їх внесення на розгляд регуляторного органу та посилання на місце оприлюднення розміщено на Єдиному Державному веб-порталі відкритих даних (http://data.gov.ua).

Інформація актуалізується у разі внесення доповнень та змін.

Одним із принципів державної регуляторної політики визначено прозорість та врахування громадської думки - відкритість для фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань дій регуляторних органів на всіх етапах їх регуляторної діяльності, обов’язковий розгляд регуляторними органами ініціатив, зауважень та пропозицій, наданих у встановленому законом порядку фізичними та юридичними особами, їх об’єднаннями, обов’язковість і своєчасність доведення прийнятих регуляторних актів до відома фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, інформування громадськості про здійснення регуляторної діяльності.

Розроблені проєкти регуляторних актів з відповідними аналізами їх регуляторного впливу у 2021 році, як і у попередні роки, оприлюднювалися з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань, та громадськості (в повідомленні про оприлюдненні проєкту регуляторного акту, яке супроводжувало кожний проєкт, зазначалася інформація про строк, протягом якого приймалися зауваження та пропозиції, спосіб їх надання та адреси на які вони повинні надсилатися).

Завдяки доступності цих документів, забезпечено відкритість і прозорість дій органу місцевого самоврядування; суб’єкти господарювання, їх об’єднання, представники бізнес-середовища, а також громадськість мають реальну можливість стати безпосередніми учасниками регуляторного процесу, тим самим залучитись до державного регулювання на всіх етапах регуляторної діяльності.

 

 

        • Сільський голова                                                Василь РОМАНЮК  

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь