Наша каша «Зозуля» продовжує підкорювати Україну
Ми уже розповідали про унікальну пшоняну кашу «Зозуля» із Дашківець, рецепт її приготування був занесений до Обласного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини.
Нині було оголошено результати конкурсу «Фуд-гід Україною» від Євгена Клопотенка, який був покликаний віднайти унікальні українські страви, 30 найкращих рецептів, що внесли у спеціальну кулінарну книгу.
І наша каша «Зозуля» увійшла до першої п’ятірки опублікованих рецептів https://specials.platfor.ma/food-guide-ua/.
«І з самобутністю каші «Зозуля», що родом із села Дашківці, годі й сперечатись. Її уважно дослідили та не знайшли жодних аналогів по всій Україні!, - говорять автори проекту. - Тож Якушинецька громада і вирішила внести страву до Обласного переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини, щоб точно зберегти унікальний рецепт, який передається в селі вже понад три покоління».
Втім, основний інгредієнт каші має не лише національну, а й світову цінність. У давнину пшоно називали «золотою крупою» — і не дарма! Річ у тім, що воно має безліч корисних вітамінів та мінералів, а отже в якийсь момент стало ледь не найпопулярнішим інгредієнтом для приготування каш — із гарбузом, маком, родзинками та купою інших гастроелементів.