Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Ліки – за призначенням лікаря. МОЗ розширює використання електронного рецепта на всі рецептурні препарати

Дата: 17.03.2023 09:58
Кількість переглядів: 524

Фото без опису

У квітні 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків почне здійснюватися зокрема і за електронним рецептом.

Це рішення буде впроваджуватися поступово з можливістю використання лікарями паперових рецептурних бланків. При цьому задля зручності пацієнт зможе сам обрати, за яким рецептом він зможе придбати ліки в аптеці – електронним чи паперовим.

Так, пацієнт не лише зможе отримати ліки контрольовано, прозоро та зручно, але й убезпечити своє здоровʼя від негативних наслідків неправильного чи самовільного вживання рецептурних препаратів.

Щоб отримати електронний рецепт необхідно обовʼязково звернутися до лікаря. Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Такий е-рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, але пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ.

У разі, якщо пацієнт має гостре чи хронічне захворювання або потребує продовжити лікування чи профілактику, електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати, звернувшись до свого сімейного лікаря дистанційно. Для цього в системі попередньо обовʼязково має бути зафіксований діагноз та призначення від вашого лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні і не буде потреби щоразу відвідувати лікаря.

Разом із випискою е-рецепта пацієнт отримає номер електронного рецепта та унікальний код підтвердження, які він має повідомити фармацевту в аптеці для отримання ліків.

Згідно з чинними вимогами законодавства всі аптеки та медичні заклади, як і лікарі-ФОП, мають до квітня 2023 зареєструватися та почати працювати в електронній системі охорони здоровʼя.

Так, пацієнт зможе отримати необхідний рецепт у будь-якого лікаря та придбати ліки за рецептом у будь-якій аптеці.

Це вже третій етап у рамках запровадження електронного рецепта на рецептурні лікарські засоби в Україні. Попередньо в серпні 2022 було запущено е-рецепт на антибіотики, а з листопада 2022 електронний рецепт поширився на наркотичні (психотропні) ліки.

Адже ліки – це не цукерки, а серйозні активні речовини, які без належного лікарського контролю можуть завдати шкоди життю та здоровʼю людини.

Здоровʼя – це відповідальність. Лікуйтеся свідомо!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь