Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Актуальні оновлення у законодавстві

Дата: 01.05.2023 15:02
Кількість переглядів: 372

Фото без опису

1. Опубліковано Закон про нові правила набуття громадянства України

•             запроваджується як умова прийняття до громадянства України знання основ Конституції та історії України;

•             переглядаються строки щодо опанування державної мови на рівні, визначеному законодавством, стосовно осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, які в установленому законодавством порядку проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту або Національній гвардії України, осіб, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України, і осіб, які отримали посвідку на тимчасове проживання на підставі частини двадцятої статті 4 Закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»;

•             запроваджується зобов'язання для вказаних категорій осіб протягом двох років з моменту прийняття до громадянства України щодо складання іспитів з основ Конституції, історії України та на рівень володіння державною мовою і подання документів про складання таких іспитів;

•             встановлюється, що невиконання зобов'язання про складання іспитів з основ Конституції, історії України, на рівень володіння державною мовою вказаними категоріями осіб є підставою для втрати громадянства України;

•             уточнюються умови для прийняття до громадянства України дітей, а також осіб, визнаних судом недієздатними, осіб з інвалідністю, пов'язаною з порушеннями зору, слуху, мовлення, осіб, які мають психічні розлади.

2. Більше аграріїв зможуть подати заявки на бронювання працівників

Мінагрополітики розширило Критерії з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період (Критерії).

Зокрема, наказом Мінагрополітики розширено Критерії щодо площі оброблювальних угідь (не менше 500 га замість 1000 га) та середньої кількості застрахованих осіб-працівників (не менше 20 осіб замість 50).

Також доповнено новими кодами класифікації види економічної діяльності (КВЕД), а саме:

•             21.20 Виробництво фармацевтичних препаратів і матеріалів (щодо ветеринарних препаратів);

•             46.14 Діяльність посередників у торгівлі машинами, промисловим устаткованням, суднами та літаками;

•             28.93 Виробництво машин і устатковання для виготовлення харчових продуктів і напоїв, перероблення тютюну.

Довідково: наказом Мінагрополітики від 21.02.2023 № 223 затверджено Критерії з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період (із змінами).

Щоб отримати статус критично важливого підприємства у галузі сільського господарства, необхідно відповідати трьом і більше критеріям, затвердженим постановою Кабінету Міністрів № 76.

Мінагрополітики повідомило, що після отримання статусу критично важливого підприємства, установи чи організації подається заявка на бронювання військовозобов'язаних працівників, як зазначено в розділі «Куди подавати заявку на бронювання».

3. Витяг про несудимість можна отримати в Дії

Українці можуть отримати витяг про несудимість у кілька кліків у Дії.

Нова послуга доступна в застосунку Дія для всіх користувачів, які досягли 14 років, повідомило Міністерство цифрової трансформації.

4. Президент підписав Закон про заборону пропаганди російської імперської політики

•             Закон набуде чинності через три місяці після опублікування, після чого органи самоврядування і військові адміністрації мають за пів року звільнити публічний простір від символів русского міра: демонтувати пам'ятники й пам'ятні знаки, перейменувати вулиці й інші об'єкти.

•             Після набуття законом чинності юридичні особи матимуть місяць, щоб вилучити символи російської імперської політики зі своїх назв, документів та символіки. Протягом трьох місяців російські символи мають щезнути і з товарних знаків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь