Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Актуальні оновлення у законодавстві

Дата: 01.05.2023 15:02
Кількість переглядів: 362

Фото без опису

1. Опубліковано Закон про нові правила набуття громадянства України

•             запроваджується як умова прийняття до громадянства України знання основ Конституції та історії України;

•             переглядаються строки щодо опанування державної мови на рівні, визначеному законодавством, стосовно осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, які в установленому законодавством порядку проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту або Національній гвардії України, осіб, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України, і осіб, які отримали посвідку на тимчасове проживання на підставі частини двадцятої статті 4 Закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»;

•             запроваджується зобов'язання для вказаних категорій осіб протягом двох років з моменту прийняття до громадянства України щодо складання іспитів з основ Конституції, історії України та на рівень володіння державною мовою і подання документів про складання таких іспитів;

•             встановлюється, що невиконання зобов'язання про складання іспитів з основ Конституції, історії України, на рівень володіння державною мовою вказаними категоріями осіб є підставою для втрати громадянства України;

•             уточнюються умови для прийняття до громадянства України дітей, а також осіб, визнаних судом недієздатними, осіб з інвалідністю, пов'язаною з порушеннями зору, слуху, мовлення, осіб, які мають психічні розлади.

2. Більше аграріїв зможуть подати заявки на бронювання працівників

Мінагрополітики розширило Критерії з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період (Критерії).

Зокрема, наказом Мінагрополітики розширено Критерії щодо площі оброблювальних угідь (не менше 500 га замість 1000 га) та середньої кількості застрахованих осіб-працівників (не менше 20 осіб замість 50).

Також доповнено новими кодами класифікації види економічної діяльності (КВЕД), а саме:

•             21.20 Виробництво фармацевтичних препаратів і матеріалів (щодо ветеринарних препаратів);

•             46.14 Діяльність посередників у торгівлі машинами, промисловим устаткованням, суднами та літаками;

•             28.93 Виробництво машин і устатковання для виготовлення харчових продуктів і напоїв, перероблення тютюну.

Довідково: наказом Мінагрополітики від 21.02.2023 № 223 затверджено Критерії з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період (із змінами).

Щоб отримати статус критично важливого підприємства у галузі сільського господарства, необхідно відповідати трьом і більше критеріям, затвердженим постановою Кабінету Міністрів № 76.

Мінагрополітики повідомило, що після отримання статусу критично важливого підприємства, установи чи організації подається заявка на бронювання військовозобов'язаних працівників, як зазначено в розділі «Куди подавати заявку на бронювання».

3. Витяг про несудимість можна отримати в Дії

Українці можуть отримати витяг про несудимість у кілька кліків у Дії.

Нова послуга доступна в застосунку Дія для всіх користувачів, які досягли 14 років, повідомило Міністерство цифрової трансформації.

4. Президент підписав Закон про заборону пропаганди російської імперської політики

•             Закон набуде чинності через три місяці після опублікування, після чого органи самоврядування і військові адміністрації мають за пів року звільнити публічний простір від символів русского міра: демонтувати пам'ятники й пам'ятні знаки, перейменувати вулиці й інші об'єкти.

•             Після набуття законом чинності юридичні особи матимуть місяць, щоб вилучити символи російської імперської політики зі своїх назв, документів та символіки. Протягом трьох місяців російські символи мають щезнути і з товарних знаків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь