A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Торгівля людьми - злочин

Дата: 19.10.2023 09:03
Кількість переглядів: 211

Фото без опису

18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, мета якого – висвітлення проблеми торгівлі людьми, необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідування злочинців, надання допомоги постраждалим особам.

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, зокрема сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи.

Проблема торгівлі людьми не може бути розв’язана на рівні однієї країни: нові виклики та загрози вимагають консолідації як зусиль інституцій на державному рівні та міжнародної спільноти, так і зусиль кожного з нас.

Наразі проблема торгівлі людьми особливо загострилася під час повномасштабного вторгнення рф на територію суверенної незалежної держави України. Наша держава зіткнулася із катастрофічними гуманітарними і соціальними наслідками (сексуальне насильство з боку військ рф, торгівля людьми, примусове вивезення мирних жителів до рф тощо).

Найбільш вразливими до торгівлі людьми категоріями населення є:

  • жінки у віці 18-26 років, у першу чергу незаміжні (вразливі до сексуальної експлуатації);
  • чоловіки у віці 25-60 років, у першу чергу одружені (вразливі  до трудової експлуатації);
  • діти у віці 13-18 років, у першу чергу дівчатка з неповних та реструктурованих сімей (коли один із батьків нерідний).

!Торгівля людьми - злочин, за вчинення якого в Україні передбачено кримінальну відповідальність на строк до 15 років позбавлення волі.

!Торгівля людьми є третім за прибутковістю видом злочинної діяльності, після продажу зброї та наркотиків.

Найпоширенішими злочинами такого роду для України є сексуальна експлуатація, насильство, жорстоке поводження з дітьми, використання праці дітей. Випадки торгівлі дітьми складають понад 10% загальної кількості випадків, і цей відсоток постійно збільшується.

Під час подорожі, навчання чи роботи за кордоном ви маєте подбати про власну безпеку. Саме через легковажність та недостатню проінформованість про реалії працевлаштування за кордоном громадяни опиняються в скрутних ситуаціях.

ПАМ'ЯТАЙТЕ: Ви повинні знати свої права й бути готовими їх захистити. Якщо Ви плануєте їхати на роботу за кордон, Вам необхідно отримати достовірну інформацію про майбутню роботу та умови життя за кордоном.

Якщо Ви стали жертвою торгівлі звертайтесь за телефонами Національна «Гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми: 0-800-505-501 (дзвінки безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні) 527 – безкоштовно з номерів Київстар, МТС, Life :) та Beeline; Національна «Гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми: 15 – 47.

Для отримання ефективної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми та встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми необхідно звернутися із заявою до відповідального структурного підрозділу районної державної адміністрації, відповідальних структурних підрозділів місцевих органів самоврядування та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод.

Органами  державної влади забезпечується підтримка постраждалих від торгівлі  людьми,  забезпечується  особиста  безпека,  повага,  а  також надається безоплатне одержання медичної, психологічної, правової та іншої допомоги незалежно від місця проживання; тимчасового розміщення у закладах допомоги, а за необхідністю – перекладач.

Кожен постраждалий має право на допомогу!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь