Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Про бюджет Якушинецької територіальної громади на 2024 рік

Дата: 11.12.2023 09:24
Кількість переглядів: 317

Фото без опису

Фото без опису

      Формування проекту бюджету Якушинецької територіальної громади на 2024 рік, як і усіх бюджетів в Україні, здійснювалось в умовах повномасштабної війни, а тому в умовах високого ступеня невизначеності та непередбачуваності.

Фото без опису

Під час проведення розрахунків враховано наступні соціальні стандарти:

- прогнозний розмір мінімальної заробітної плати у 2024 році: з 01 січня 2024 року – у розмірі 7 100 грн, з 01 квітня 2024 року – 8 000 грн;

- прогнозний посадовий оклад працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з 01 січня 2024 року – 3 195 грн, з 01 квітня 2024 року – 3 600 грн;

- прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі – 3 028 грн.

 

Оцінка доходів бюджету

Показники дохідної частини проекту бюджету громади на 2024 рік розроблено на базі підсумків виконання бюджету в 2021-2022 роках, очікуваного виконання за 2023 рік, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», а також з урахуванням норм Бюджетного та Податкового кодексів України.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» бюджету громади розподілено освітню субвенцію в обсязі 49817,6 тис.грн, що на 8735,6 тис.грн або на 21,3% більше, ніж у 2023 році.

Освітня субвенція розподіляється між бюджетами на основі формули, яка розробляється Міністерством освіти і науки України та враховує такі параметри:

1) кількість учнів загальноосвітніх навчальних закладів;

2) наповнюваність класів;

3) коригуючі коефіцієнти приведення, що застосовуються до кількості учнів різних типів загальноосвітніх навчальних закладів та залежно від місцевості, в якій розташований заклад.


Фото без опису

Крім цього, бюджету громади розподілено «Субвенцію з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері освіти за рахунок коштів освітньої субвенції» в сумі 1524,8 тис. грн для виплати заробітної плати з нарахуваннями працівникам КУ «Інклюзивно-ресурсний центр».

Особливістю бюджету на 2024 рік є відсутність базової дотації для Якушинецької територіальної громади з державного бюджету.

Розрахунок базової дотації здійснюється з урахуванням таких параметрів:

1) кількість населення;

2) надходження податку на доходи фізичних осіб, за останній звітний бюджетний період;

3) індекс податкоспроможності бюджету.

Індекс податкоспроможності є коефіцієнтом, що визначає рівень податкоспроможності бюджету місцевого самоврядування порівняно з аналогічним середнім показником по всіх бюджетах місцевого самоврядування в Україні у розрахунку на одну людину.

Якщо значення індексу:

в межах 0,9-1,1 - вирівнювання не здійснюється;

менше 0,9 - надається базова дотація відповідному бюджету в обсязі 80 відсотків суми, необхідної для досягнення значення такого індексу забезпеченості відповідного бюджету 0,9;

більше 1,1 - передається реверсна дотація з відповідного бюджету в обсязі 50 відсотків суми, що перевищує значення такого індексу 1,1.

Фото без опису

З урахуванням зазначеного, прогнозний показник доходів бюджету громади на 2024 рік становить 218583,8 тис.грн і у порівнянні до плану зі змінами на 2023 рік, зменшено на 10993,9 тис. грн (до очікуваних у 2023 році - на 24053,0 тис грн).

Фото без опису

       Основну дохідну частину бюджету територіальної громади складають надходження до загального фонду.

Обсяг доходів загального фонду на 2024 рік (без урахування міжбюджетних трансфертів) розраховано в сумі 164986,0 тис. грн, що на 18100,0 тис.грн, або на 9,8% менше, порівняно з очікуваними надходженнями у 2023 році (з урахуванням вилучення до державного бюджету «військового» ПДФО з 1 жовтня 2023 року).

Фото без опису

Основними бюджетоформуючими джерелами формування доходів загального фонду є: податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, акцизні податки та місцеві податки і збори. Питома вага їх в загальному фонді бюджету Якушинецької сільської територіальної громади на 2024 рік складає більше 90 %.

Фото без опису

Структура доходів загального фонду бюджету на 2024 рік суттєво не змінилась, лише податок на доходи фізичних осіб складає 48,6% всіх доходів, тоді як за 10 місяців 2023 року його питома вага становила 53,6%. 

Фото без опису

 

    Основну частину доходів спеціального фонду становлять власні надходження бюджетних установ – 83,3%.

 

Фото без опису

Видаткова частина бюджету

Видатки проекту бюджету Якушинецької територіальної громади на 2024 рік заплановано у сумі 218583,8 тис. грн, у тому числі видатки загального фонду – 193873,4 тис. грн та видатки спеціального фонду – 24710,4 тис. грн. 

Порівняно з плановими показниками бюджету Якушинецької територіальної громади на 2023 рік (станом на 01.11.2023) видатки проекту бюджету громади на 2024 рік зменшились на 72009,1,0 тис грн, або на 24,8%.

Фото без опису

Найбільшу питому вагу у видатковій частині загального фонду проекту бюджету громади складають видатки соціальної спрямованості: 70,0% видатків направляється на галузі:

«Освіта» - 58,0%, які спрямовуються: на утримання 15 бюджетних установ (7 закладів дошкільної освіти, 6 закладів загальної середньої освіти, інклюзивно–ресурсного центру,  КУ «Центр  фінансово-господарського обслуговування комунальних закладів, установ, підприємств»), на підвіз учнів до навчальних закладів, для виплати стипендій обдарованим дітям та відшкодування вартості проїзду до навчальних закладів молодим спеціалістам.

 «Соціальний захист і соціальне забезпечення» - 4%. Структура видатків галузі наступна: компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян, надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, соціальна підтримка найменш захищених категорій громадян, забезпечення діяльності комунальної установи «Центр надання соціальних послуг», відзначення Дня захисту дітей.

«Охорона здоров’я» - 1% (без урахування коштів НСЗУ), які спрямовуються на оплату за енергоносії та комунальні послуги, що споживаються закладом охорони здоров’я та на забезпечення згідно з законодавством безкоштовними ліками пільгових категорій населення (згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року  №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».

«Культура і мистецтво» - 6% на утримання 2 установ (КЗ «Центр культури та дозвілля Якушинцької сільської ради» (у тому числі 12 філій), КЗ «Публічна бібліотека Якушинецької сільської ради» (у тому числі 9 філій)) та на проведення культурно–мистецьких заходів.

«Фізична культура і спорт» - 1% на утримання дитячо-юнацької спортивної школи «Патріот», придбання спортивного обладнання та іннвентарю, забезпечення участі спортсменів у змаганнях.

 

Фото без опису

       Видатки в галузі житлово-комунального господарств планується спрямувати на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, ремонт та обслуговування мереж вуличного освітлення та системи відеонагляду, фінансову підтримку комунального підприємства для проведення ремонту і модернізації мереж водопостачання і водовідведення, благоустрій населених пунктів.

    Крім цього, за рахунок коштів бюджету розвитку планується проведення капітального ремонту водопровідно-каналізаційних мереж.

     У структурі видатків загального фонду на 2024 рік частка видатків на захищені статті становить 84,1%

Фото без опису

 

       Видатки спеціального фонду сформовані за рахунок надходжень до спеціального фонду та коштів, переданих із загального фонду до бюджету розвитку (за рахунок профіциту бюджету)

Фото без опису

 

В проекті бюджету сформовано резервний фонд в сумі 2280,0 тис.грн для здійснення видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту бюджету.

В умовах воєнного стану пріоритетними є видатки на підтримку сил безпеки і оборони.

У 2023 році в рамках реалізації Програми «Безпечна громада» на 2022-2024 роки на вищевказані цілі з бюджету громади виділено 11470,0 тис.грн.

При розподілі вільних залишків коштів, які утворяться станом на 01.01.2024 року, буде враховано норми Закону України «Про внесення змін до розділу VІ Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» від 19 листопада 2023 року, відповідно до якого вільні залишки коштів місцевих бюджетів можуть спрямовуватися винятково на соціальні напрямки, цивільний захист населення, заходи та роботи з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки, підтримку сил безпеки і оборони.

 

                                                                  Фінансовий відділ Якушинецької сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь