A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Ведеться постійна робота з виявлення та штрафування порушників

Дата: 22.03.2024 14:11
Кількість переглядів: 89

Фото без опису

З настанням весни, мешканці громади починають наводити лад на земельних ділянках, спалюючи гілки, суху траву та сміття. При цьому нехтують правилами безпечної поведінки в навколишньому середовищі.

Інспекторами Муніципальної інспекції ведеться постійна робота з виявлення та штрафування порушників (від 340 грн до 1360 грн). За цей рік уже складено 18 протоколів.

Також зараз у громаді спільно з нашими інспекторами працюють фахівці Державної екологічної інспекції, штрафи які вони виписують за спалювання сягають 6120 гривень. Ними оштрафовано уже 5 порушників. Тож декілька разів подумайте перед тим, як розводити багаття.

Це злочин, який коять самі люди, спалюючи своє ж довкілля. Вони гадають, що вогонь допоможе їм навести лад на своїх присадибних ділянках та навколо них. Проте не усвідомлюють, що тим самим вони наражають на небезпеку усіх оточуючих, адже вогонь може дуже швидко перекинутись на суху рослинність а потім на будинки. 

При виявленні загорянь, або задимлень після 21:00 просимо звертатися на лінію 102.

Під час горіння вивільняються небезпечні канцерогенні речовини, дим містить у своєму складі чадний газ, важкі метали та одну з найотрутніших для організму речовин – діоксин. Із тліючого листя і бадилля виділяється бензопірен, що здатний викликати у людей онкологічні захворювання. Разом із димом у повітря вивільняються пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року.

Усим цим ви змушуєте дихати своїх дітей!

Що робити зі сміттям, аби воно принесло користь?

Компостувати

Самим ефективним, дієвим та безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодять довкіллю, є компостування. Компостування є природним видом перебігу органічних речовин, завдяки якому товстий килим опалого листя з легкістю перетворюється на цінне органічне добриво. Листя, залишки рослинності та суху траву легко перетворити на корисний ресурс. Для компостування можна придбати спеціальний контейнер або зробити з дошок. Розташувати його в добре провітрюваному місці й подалі від сонячних променів. Інший спосіб — просто викопати яму та складати в неї листя та інші компоненти, помірно зволожуючи. Така яма має бути розташована на відстані НЕ менше 30 метрів від джерела питної води. Основним елементом компосту є трава, допоміжними — листя, коріння рослин, кора. Для прискорення процесу компостування подрібніть усі компоненти. Якщо періодично додавати свіжий ґрунт або спеціальні домішки, то підвищуватиметься швидкість компостування. Також важливо періодично перемішувати компост і слідкувати, щоб він не був перезволожений. Правильно приготований компост не буде мати неприємний запах. Він перетвориться на якісне природне добриво та порадує вас гарним урожаєм.

Мульчувати

Мульчування – це покриття ґрунту захисним шаром із різноманітних матеріалів. Для виготовлення мульчі подрібнюють опале листя, дрібні гілки, залишки рослинності, суху траву. Мульчу можна використовувати для того, щоб захистити  рослини  від впливу температур – взимку від морозів, влітку від надмірного сонячного випромінювання. Також мульча допомогає збагатити корені рослин поживними речовинами,  зберігає вологу у ґрунті, зменшує імовірність появи бур’янів. Необхідно покривати  ґрунт шаром мульчі товщиною 5-15 сантиметрів. Важливо, щоб біля стебел залишався незаповнений невеликий проміжок для циркуляції повітря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь