Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Вшанування пам’яті Омеляна Грабця в Микулинцях

Дата: 11.06.2024 08:33
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

10 червня 1944 року, поблизу села Микулинці в бою із чекістами 189-го, 203-го і 209-го батальйонів НКВД загинув полковник УПА, організатор і командир групи УПА-Південь – Омелян Грабець («Батько»). Місце поховання О. Грабця достеменно невідоме, існує декілька версій.

В селі Микулинці встановлено меморіальну надмогильну плиту на місці символічної могили Омеляна Грабця в районі проведення зазначеного бою.

Саме біля цієї могили 10 червня 2024 року з нагоди 80-ї річниці загибелі «Батька» відбувся меморіальний захід, в якому взяли участь староста Василь Шумський, директор Микулинецького ліцею Юрій Яніцький з педагогами та учнями, краєзнавець, підприємець, громадський діяч з Літина Валерій Кривий, Почесний краєзнавець України Руслан Зелінський, активіст ВО «Свобода» Петро Пліщинський, учасник бойових дій Віталій Микуш.

Василь Шумський наголосив на важливості вшанування борців за волю України різних часів, зокрема й загиблих в сучасній російсько-українській війні. Валерій Кривий поділився результатами краєзнавчих розвідок щодо загибелі та ймовірного місця поховання Омеляна Грабця. Руслан Зелінський зазначив на важливості ролі УПА-ОУН в українському національно-визвольному русі. Петро Пліщинський зауважив на необхідності виховання молоді на прикладах патріотизму борців за незалежність України.  Староста Василь Шумський телефонним зв’язком забезпечив звернення сина командира УПА-Південь Любомира Грабця, який мешкає в м. Коломиї, до присутніх на мітингу. Учасники заходу поклали квіти до символічної могили Омеляна Грабця.  

Фото без опису  Фото без описуФото без опису  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь