Рекомендації для запобігання отруєнь дикорослими грибами
Враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, з метою запобігання отруєнь дикорослими грибами, рекомендуємо вживати штучно вирощені печериці та гливи, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. В жодному разі не купувати гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.
⠀⠀Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, необхідно знати наступне:
- ніколи не збирайте невідомі вам гриби і якщо гриб викликає хоч найменші сумніви, то краще його позбутися;
- не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
- не збирайте гриби, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, - вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;
- не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
- не використовуйте поліетиленові пакети для збору грибів;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирі, червиві, ослизлі й зіпсовані гриби;
- якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
- перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
- готові страви з грибів слід вживати в день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
- не давайте гриби дітям до 12 років, вагітним та жінкам, що годують грудьми, людям похилого віку, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
⠀
⠀⠀Якщо після споживання грибів ви раптом стали почувати себе погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) - негайно зверніться за медичною допомогою!