гриби
п'ятниця, 12:12
НА ВІННИЧЧИНІ - НОВІ ВИПАДКИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

У Вінницькій області з початку року вже 3 випадки отруєння грибами - постраждали 4 дорослих!

     Щоб не ризикувати, дотримуйтесь простих правил:

  • Збирайте лише знайомі гриби. Якщо виникає бодай найменший сумнів у їх їстівності - не ризикуйте. Використовуйте довідники або мобільні додатки для ідентифікації видів.

  • Уникайте дуже молодих і перезрілих грибів. Перші можуть не мати характерних ознак, другі - накопичувати токсини або бути ураженими пліснявою.

  • Не збирайте гриби поблизу доріг, підприємств, сміттєзвалищ. Вони вбирають із ґрунту небезпечні речовини - важкі метали, пестициди, радіонукліди. Навіть їстівні гриби, зібрані в таких місцях, можуть бути небезпечними.

  • Не куштуйте гриби сирими. Навіть крихітна частинка отруйного гриба може призвести до серйозного отруєння.

  • Використовуйте плетені кошики. У поліетиленових пакетах гриби швидко псуються і можуть ставати токсичними.

  • Уважно перевіряйте кожен гриб. Червиві, пошкоджені або підгнилі екземпляри - під забороною.

  • Пам’ятайте про термічну обробку. Гриби потрібно добре проварити, а перший відвар - обов’язково злити. Деякі види потребують декількох варінь.

Симптоми отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після вживання, так і через 1–2 доби - залежно від виду грибів і кількості токсинів. 

Серед основних ознак: нудота, блювання, біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури.

          При отруєнні - терміново до лікаря!

памятка

 

                     

 

Інші новини

Чат бот "Свої"

Знайдете всі відповіді

Телефонуйте до кол-центру

Пн-Чт з 8 до 17, Пт з 8 до 16 0432 64-73-21

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Інтервал між літерами
Міжрядковий інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування