
У Вінницькій області з початку року вже 3 випадки отруєння грибами - постраждали 4 дорослих!
Щоб не ризикувати, дотримуйтесь простих правил:
-
Збирайте лише знайомі гриби. Якщо виникає бодай найменший сумнів у їх їстівності - не ризикуйте. Використовуйте довідники або мобільні додатки для ідентифікації видів.
-
Уникайте дуже молодих і перезрілих грибів. Перші можуть не мати характерних ознак, другі - накопичувати токсини або бути ураженими пліснявою.
-
Не збирайте гриби поблизу доріг, підприємств, сміттєзвалищ. Вони вбирають із ґрунту небезпечні речовини - важкі метали, пестициди, радіонукліди. Навіть їстівні гриби, зібрані в таких місцях, можуть бути небезпечними.
-
Не куштуйте гриби сирими. Навіть крихітна частинка отруйного гриба може призвести до серйозного отруєння.
-
Використовуйте плетені кошики. У поліетиленових пакетах гриби швидко псуються і можуть ставати токсичними.
-
Уважно перевіряйте кожен гриб. Червиві, пошкоджені або підгнилі екземпляри - під забороною.
-
Пам’ятайте про термічну обробку. Гриби потрібно добре проварити, а перший відвар - обов’язково злити. Деякі види потребують декількох варінь.
Симптоми отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після вживання, так і через 1–2 доби - залежно від виду грибів і кількості токсинів.
Серед основних ознак: нудота, блювання, біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури.
При отруєнні - терміново до лікаря!