Ми уже розповідали про унікальну пшоняну кашу «Зозуля» із Дашківець, рецепт її приготування був занесений до Обласного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини.
Нині було оголошено результати конкурсу «Фуд-гід Україною» від Євгена Клопотенка, який був покликаний віднайти унікальні українські страви, 30 найкращих рецептів, що внесли у спеціальну кулінарну книгу.
І наша каша «Зозуля» увійшла до першої п’ятірки опублікованих рецептів https://specials.platfor.ma/food-guide-ua/.
«І з самобутністю каші «Зозуля», що родом із села Дашківці, годі й сперечатись. Її уважно дослідили та не знайшли жодних аналогів по всій Україні!, - говорять автори проекту. - Тож Якушинецька громада і вирішила внести страву до Обласного переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини, щоб точно зберегти унікальний рецепт, який передається в селі вже понад три покоління».
Втім, основний інгредієнт каші має не лише національну, а й світову цінність. У давнину пшоно називали «золотою крупою» — і не дарма! Річ у тім, що воно має безліч корисних вітамінів та мінералів, а отже в якийсь момент стало ледь не найпопулярнішим інгредієнтом для приготування каш — із гарбузом, маком, родзинками та купою інших гастроелементів.