Лептоспіроз — гостра інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів. Передається аліментарним (через воду і продукти харчування, інфіковані лептоспірами), контактним (під час купання у водоймах, різних видів сільськогосподарських робіт, у разі укусу хворими тваринами, пошкодження шкіри інфікованими предметами) і аспіраційним (під час заготівлі сіна і сільськогосподарських продуктів) шляхами.
Джерелом інфекції при лептоспірозі є хворі і перехворілі дикі, свійські та промислові тварини. Основними носіями лептоспірозу є щурі, польові миші, землерийки, їжаки, у яких лептоспіроз перебігає безсимптомно, як латентна інфекція, проте збудник протягом багатьох місяців виділяється з сечею. Тому джерелом зараження людини можуть бути не лише м’ясо заражених тварин чи молоко, а навіть немиті яблука чи інші фрукти, овочі, на які потрапили виділення гризунів.
Інкубаційний період триває 7—14 днів. Підступність цієї інфекції полягає в тому, що її симптоми нагадують грип (незадовільний загальний стан, головний біль, постійна висока температура тіла 39-40 градусів та відчуття отруєння). Хворих турбує інтенсивний біль у м’язах, особливо в литкових, що являється однією з діагностичних ознак. Характерними можливими ускладненнями лептоспірозу є ураження очей, ниркова та печінкова недостатність, кровотечі, міокардит, набряк мозку, пневмонія, недостатність кровообігу.
Смертність від вказаного захворювання становить близько 1—3 %, але під час епідемічних спалахів може досягати 30—35% і більше. Найчастіше спалахи лептоспірозу припадають на літньо-осінній період, переважно серпень-вересень.
Систематичні та своєчасні дератизаційні заходи, зокрема проведення одномоментної суцільної дератизації, сприяють зниженню епідемічної активності осередків. До важливих профілактичних заходів належить захист харчових продуктів від забруднення екскрементами хворих тварин.
У разі загрози зараження лептоспірозом людей (які працюють на фермах, епізоотичних по лептоспірозу, працівників каналізаційної мережі та інших), рекомендується профілактична вакцинація вбитою полівалентною лептоспірозною вакциною.
Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз потрібно дотримуватись таких нескладних та водночас необхідних правил :
– захищати продукти харчування від гризунів та ретельно їх мити;
– вибирати перевірені для купання водойми;
– для питних потреб та миття рук використовувати воду гарантованої якості;
– не ходити босоніж у заболочених місцевостях;
– при виконанні сільськогосподарських робіт дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема використовувати гумові чоботи, рукавички.
У разі підозри, що ви захворіли на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря.
Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати!