Наша унікальна каша «Зозуля» внесена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, що представляють українську культуру в її багатому розмаїтті. Міністр культури та інформаційної політики підписав відповідний наказ 23.02.2024 року.
Перед внесенням до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини «Зозуля» пройшла чимало етапів.
Вивчаючи культурний потенціал Якушинецької громади в с. Дашківці фахівцями відділу освіти, культури та спорту було виявлено елемент нематеріальної культурної спадщини – кашу «зозуля». Вона готується із пшона та маку (через свій вигляд вона має таку назву, адже вона рябенька як пташка).
Історію каші та культуру її приготування було презентовано на обласному рівні Експертній раді і як результат – «зозуля» була занесена до Обласного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини в листопаді 2022 року.
В січні 2023 року за результатами конкурсу «Фуд-гід Україною» від Євгена Клопотенка, який був покликаний віднайти унікальні українські страви, «зозуля» була внесена у спеціальну кулінарну книгу серед 30 найкращих рецептів.
І ось тепер Наша унікальна каша «Зозуля» внесена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, які охороняються державою.
Вітаємо нашу громаду та фахівців відділу освіти, культури та спорту Якушинецької сільської ради з чудовим досягненням, яке проставлятиме наш край.
Вдячні нашим партнерам Вінницькому обласному центру народної творчості за співпрацю у визнанні каші "зозуля" на державному рівні.
Рецепт приготування каші «зозуля»: ТУТ