Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Наша унікальна КАША

Дата: 18.11.2022 14:11
Кількість переглядів: 1205

Фото без опису

Вивчаючи культурний потенціал Якушинецької громади в с. Дашківці було виявлено елемент нематеріальної культурної спадщини – кашу «зозуля». Історію каші та культуру її приготування було презентовано на обласному рівні Експертній раді і як результат – наша КАША «зозуля» занесена до Обласного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини.

Вивчали, популяризували та презентували на обласному рівні культуру приготування пшоняної каші «Зозуля» у Дашківцях - Надія Вісіцька, завідувач структурного підрозділу КЗ “Центр культури та дозвілля Якушинецької сільської ради ” Дашковецький СК, Віта Степанова, інспектор з питань культури відділу освіти, культури та спорту та Жанна Паренюк, завідувачка структурного підрозділу КЗ «Центр культури та дозвілля Якушинецької сільської ради» Зарванецького СК.

«У рамках вивчення та дослідження культурного потенціалу громади приїхали на зустріч із місцевими мешканцями до Дашківець, - розповідає Віта Степанова, - спілкуючись із господинями почули про кашу «зозуля», вона готується із пшона та маку (через свій вигляд вона має таку назву, адже вона рябенька як пташка). Елемент гастроспадщини живий і готується господинями уже більше трьох поколінь в повсякденному житті. Ми вивчили рецептуру та не знайшли аналогів на теренах області. Одразу вирішили презентувати нашу кашу на обласному рівні. До речі це вже не перший наш досвід, на минуле засідання комісії ми презентували унікальну техніку вишивки «крутяна сорочка» наших майстринь з Дашківець, яку також внесли до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини.

Коли ми презентували «зозулю», у експертів не було жодних сумнівів щодо її ідентичності, унікальності та необхідності занесення цього елементу до обласного переліку».

Таємницею приготування каші «зозуля»  поділилась  Наталя Стецюк, яка народилася 17 червня 1946 року, готувати страву її навчила мати  – Ганна Остапенко  (1905-2005р.). Нині у Дашківцях найстаршій господині, котрі готує «зозулю» 96 років, а наймолодшій 19. Культура приготування унікальної страви з давніх-давен побутує в с. Дашківці і передається з покоління в покоління.

З метою популяризації місцевої гастроспадщини, в червні 2020 року  на святі Якушинецької громади всі присутні мали можливість скуштувати «зозулю». Рецепт приготування смачної каші перейняли господині  інших сіл Якушинецької громади та почали готувати  її вдома.

Нині чекаємо на результати конкурсу «Фуд-гід Україною»від Євгена Клопотенка, який покликаний віднайти унікальні українські страви, 30 найкращих  рецептів внесуть у спеціальну кулінарну книгу. Вболіваймо за нашу «зозулю» та сподіваємось на перемогу.

Подібні дослідження також проводились у селах Пултівці, Широка Гребля та Махнівка де виявлено потенційні елементи нематеріальної культурної спадщини, тож попереду нові перемоги та досягнення. Адже ми українці унікальні та неповторні і у кожному селі, якщо пошукати можна знайти безліч скарбів, які потрібно зберігати та передавати із покоління в покління.

Ділимося рецептом приготування пшоняної каші «Зозуля», Вам потрібно: 350 гр. пшона, 1 л. молока, 2 яйця, 150 гр. цукру, 100 гр. маку, 200 гр. вершкового масла, дрібка солі.

Етапи приготування:

1. В окремих ємкостях  на 8-10 годин замочуємо в холодній воді пшоно та мак.  

2. Зливаємо воду з пшона, заливаємо холодним молоком і помішуючи варимо в печі, духовій шафі  або на плиті і до півготовності (крупа має набубнявіти та збільшитись в об'ємі вдвічі). Піч має бути напалена дровами так, щоб від їх горіння перестав іти дим. Жар залишається в печі. В духовій шафі температура становить 180-200 градусів, якщо готуємо на плиті, то вогонь має бути середнім, ближче до малого.  

3. Додаємо яйця, збиті з цукром, зціджений мак та 100 г. масла від загальної кількості. Перемішуємо і випражуєм 25-30 хвилин.

4. Додаємо ще 100 г. масла, дрібку солі, перемішуємо, накриваємо кришкою і готуємо ще  30 хв . Якщо готуємо в печі - закриваємо затулу. Каша має мліти.

Смачного!

Фото без опису

Фото без опису    Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь