A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Медична реформа та Порядок надання первинної медичної допомоги

Дата: 30.03.2018 09:54
Кількість переглядів: 1168

Фото без опису

 

Головною медичною подією 2018 року для кожного українця має стати вибір його сімейного лікаря (дорослі та діти) або терапевта (дорослі) чи педіатра (діти). Лікар первинної медичної допомоги – це спеціаліст, який має всю інформацію про ваше здоров’я. Завдяки цьому він бачить взаємозв’язки та може визначити, на якій стадії потрібне втручання профільного спеціаліста.

Серед позитивних результатів медичної реформи очікується – безоплатні послуги на первинній ланці медичної допомоги та можливість обирати сімейного лікаря.

У квітні розпочнеться національна кампанія з вибору лікаря: в закладах, які приєдналися до електронної системи охорони здоров’я, можна буде почати підписувати декларацію (угоду) зі своїм обраним лікарем. Підписуючи декларацію з конкретним лікарем, ви повідомляєте державу, що оплата за ваше обслуговування має надходити у відповідний медичний заклад.

Кожен вільний у своєму виборі – декларацію можна буде підписувати без прив’язки до місця реєстрації (прописки) чи проживання. Однак не варто відкладати цей вибір на потім, оскільки кожен лікар має обмеження щодо кількості пацієнтів. Щоб підписати декларацію, потрібно мати паспорт, податковий номер, і мобільний телефон. Якщо планується підписання декларації з педіатром чи сімейним лікарем для дитини, знадобиться також свідоцтво про народження дитини. Декларація підписується безстроково і діє до моменту, поки ви не вирішите змінити лікаря. Інформація про стан здоров’я пацієнта буде міститися в електронній системі охорони здоров’я. Навіть коли громадянин перейде до іншого лікаря, уся інформація буде доступна.

Чим раніше ви оберете свого лікаря, тим більше матимете часу впевнитися, що він вам підходить. При потребі, завжди буде можливість обрати іншого фахівця.

 

Обов’язки лікаря первинної допомоги:

  • обстеження пацієнта та призначення необхідних аналізів (забір більшості з яких буде проводитися одразу в амбулаторії);
  • на основі отриманої інформації приймається рішення про лікування (при потребі дається направлення до профільних спеціалістів);
  • профілактика захворювань у груп ризику;
  • вакцинація;
  • видача медичних довідок та лікарняних листків;
  • видача рецептів за програмою відшкодування вартості ліків «Доступні ліки» (у тому числі рецепти на ліки для хронічних хворих);
  • планування візитів телефоном, згодом – онлайн.

 

Головний обов’язок лікаря первинної медичної допомоги – вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії. А також надати невідкладну допомогу при гострих станах і раптових погіршеннях стану здоров’я: високій температурі тіла, гострому і раптовому болю, порушенні серцевого ритму, кровотечі, інших станах, захворюваннях, отруєннях і травмах, що потребують невідкладної допомоги.

 

Докладніше про Медичну реформу:

Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу

http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z0347-18

 

Порядок надання первинної медичної допомоги

http://moz.gov.ua/uploads/0/4207-dn_20180319_504.pdf


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь