Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Майстер-клас із писанкарства у Якушинецькому Будинку культури

Дата: 03.04.2018 15:51
Кількість переглядів: 770

Фото без опису

 

Якушинецький Будинок культури завжди радо зустрічає щирих, усміхнених діток. 30 березня перед Великоднем тут відбулося особливе дійство: завітали до нас діти на майстер-клас із писанкарства. Вітальні слова прозвучали від директора Будинку культури Людмили Іванюк, художнього керівника Віти Олешко, керівника об’єднання поетів-піснярів Галини Кузьменко, керівника гуртка «Умілі ручки» Олени Бухарової, завідувача бібліотеки-філії села Якушинці Оксани Янчук, які також прийняли участь у майстер-класі, розділивши спільну радість передвеликоднього спілкування.

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Майстер-клас провела Оксана Верхова-Єднак, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Вона розповіла учням про християнські традиції святкування Великодня, а також про те, як сьогоднішні традиції переплітаються з обрядами та звичаями наших предків. Майстриня нагадала нам, що Великдень – одне з найбільших і найшанованіших християнських свят. Воно приурочене Воскресінню Христа. День Воскресіння Христового є символом вічного Життя і очищення від гріхів. Традиційно цим світлим святом завершується Великий піст, під час якого православні дотримуються суворих обмежень у їжі, намагаються очиститися від гріхів, переосмислити своє духовне життя.

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

До свята готуються заздалегідь – печуть паски, роблять крашанки й писанки. От і ми долучилися до особливого дійства, до унікальної української традиції – писанкарства. Дітки дізналися, що яйце і писанка символізують життя. Жовті, червоні, жовтогарячі кружальця, багатокутні зірки на писанці – зображення Сонця. Хвилі означають воду. Ще зображують листя: дубове або вишневе. Малюють півників, козликів, пташок, рибок, метеликів, бджілок. Діти спробували відтворити прадавні символи, які зображають на писанках, і, за словами майстрині, усе вийшло вдало.

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

…Майстер-клас добігає до кінця, а діти не хочуть завершувати і ще довго продовжують оздоблювати писанки. Свій настрій і натхнення діти понесуть додому і обов’язково спробують ще.

А на Поділлі кажуть, що сонце – це відблиск лиця Божого, і тому воно так яскраво світить. Бажаємо світлого Христового Воскресіння.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь