A A A K K K
для людей із порушенням зору
Якушинецька громада
Вінницька область, Вінницький район

Майстер-клас із писанкарства у Якушинецькому Будинку культури

Дата: 03.04.2018 15:51
Кількість переглядів: 746

 

Якушинецький Будинок культури завжди радо зустрічає щирих, усміхнених діток. 30 березня перед Великоднем тут відбулося особливе дійство: завітали до нас діти на майстер-клас із писанкарства. Вітальні слова прозвучали від директора Будинку культури Людмили Іванюк, художнього керівника Віти Олешко, керівника об’єднання поетів-піснярів Галини Кузьменко, керівника гуртка «Умілі ручки» Олени Бухарової, завідувача бібліотеки-філії села Якушинці Оксани Янчук, які також прийняли участь у майстер-класі, розділивши спільну радість передвеликоднього спілкування.

 

 

 

Майстер-клас провела Оксана Верхова-Єднак, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Вона розповіла учням про християнські традиції святкування Великодня, а також про те, як сьогоднішні традиції переплітаються з обрядами та звичаями наших предків. Майстриня нагадала нам, що Великдень – одне з найбільших і найшанованіших християнських свят. Воно приурочене Воскресінню Христа. День Воскресіння Христового є символом вічного Життя і очищення від гріхів. Традиційно цим світлим святом завершується Великий піст, під час якого православні дотримуються суворих обмежень у їжі, намагаються очиститися від гріхів, переосмислити своє духовне життя.

 

 

 

 

До свята готуються заздалегідь – печуть паски, роблять крашанки й писанки. От і ми долучилися до особливого дійства, до унікальної української традиції – писанкарства. Дітки дізналися, що яйце і писанка символізують життя. Жовті, червоні, жовтогарячі кружальця, багатокутні зірки на писанці – зображення Сонця. Хвилі означають воду. Ще зображують листя: дубове або вишневе. Малюють півників, козликів, пташок, рибок, метеликів, бджілок. Діти спробували відтворити прадавні символи, які зображають на писанках, і, за словами майстрині, усе вийшло вдало.

 

 

 

 

 

…Майстер-клас добігає до кінця, а діти не хочуть завершувати і ще довго продовжують оздоблювати писанки. Свій настрій і натхнення діти понесуть додому і обов’язково спробують ще.

А на Поділлі кажуть, що сонце – це відблиск лиця Божого, і тому воно так яскраво світить. Бажаємо світлого Христового Воскресіння.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь